![]() |
Umieszczenie dwoch wersji filmu na jednej plycie??
zalozmy ze mamy film, jest on na jednej plycie ale w twoch wersjach A i B. wersje te roznia sie tylko jednym charperterem.(tzn wersja A to CH01,CH02,CH04, nastomiast wersja B to CH01,CH03,CH04). teraz pytanie jak rozlozyc film aby zlozony pozniej nie zajmowal 2 razy wiecej miejsca ??
|
Robisz film w kolejności CH1, CH2, CH3, CH4.
W menu dajesz dwa buttony do odtwarzania fimu - na razie oba do całości. Potem wgrywasz do PGCEdit. Edytyjesz PGC z samym filmem. Musisz sklonować PGC z filmem - sklonuje ci samą tablicę PGC bez strumenia danych. Wchodzisz do edycji danego PGC i w pierszym PGC z filmem kasujesz chapter 2 a w drugim PGC z filmem kasujesz chapter 3. Musisz również w każdym PGC edytować "Chapter (PTT) Table" - bo będziesz miał odwołania do nieistniejącego chapteru. Na koniec, w każdym PGC z filmami ustawiasz w "Post-Commands" powrót do głównego menu filmu. Potem edytujesz PGC z menu z buttonami do odtwarzania. Pierwszy button usatwiasz na odtwarzanie PGC 1 z filmem a drugi button na odtwarzanie PGC 2 z filmem. Acha, to tak teoretycznie, otworzyłem PGC Edit i popatrzyłem w opcje - na początku inną drogę chciałem ale okazuje się, że nie ma chyba możliwości wstawiania warunków i wykonywania skoków warunkowych w samych CellID. |
A najlepiej było by to zrobić na właściwości "Angle" ale nie wiem na razie jak ;PPPp więc nie będę zmyślał.
|
i tak i nie, bo wtedy i tak film zajmuje mi 2 x wiecej miejsca...
pozatym menu juz jest gotowe, chodzi o stworzenie samych vobow... lecz wczesniej sie zastanawiam jak rozlozyc film na czesci aby moc bawic sie poszczegolnymi rozdzialami... |
Nie zajmie 2x więcej miejsca bo dublowane są tylko pliki sterujące - streamy video i audio pozostają w jednej kopii.
Teraz mogę to powiedzieć bo sprawdziłem. A co do VOBów i menu - no cóż. Najpierw musisz mieć gotowe te VOBy żeby w nich mieszać za pomocą PgcEdit. Zrobiłem testowy materiał, 5s, w każdej sekundzie przez 25 klatek widoczna jest jedna litera - 1,2,3,4,5 Niestety DVD-Lab Pro nie pozwala wstawiać rozdziałów co 1s więc zrobiłem tylko 3: 1 to CH0, 2-3 to CH1 a 4-5 to CH2. Zrobiłem menu z dwoma buttonami: "123" dla CH0+CH1 oraz 145 dla CH0+CH3. Oczywiście materiał który dałem do obróbki to były wszystkie 3 chaptery, czyli CH0+CH1+CH2 Dałem kompilację i poczekałem na utowrzenie VOBów. Następnie "load" w PGCEdit i zacząłem zabawę. Najpierw klonowanie PGC streamów, w ten sam VTS (PGC - to coś kiela ProgramGroupComand chyba ???). Oryginalny to "VTSM 1,1 TTN 1" i sklonowałem go do "VTSM 1,2 TTN 2" (zaznaczasz "VTSM 1,1 TTN 1", RMB i "Clone PGC" a następnie odpowiadasz na wszystko "Tak" ;PPPp). Nastepnie edycja "VTSM 1,1 TTN 1" (dwuklik, albo RMB i "Edit PGC"), "Remove cell" w "PGC Editor" i suwakiem wybierasz "3". "Edit Chapter (PTT) Table" i skasowałem ostatni chapter ("Delete last chapter"). OK. OK. Edycja "VTSM 1,2 TTN 2", "Remove cell" w "PGC Editor" i suwakiem wybierasz "2". "Edit Chapter (PTT) Table", skasowałem ostatni chapter ("Delete last chapter"). OK. OK. Teraz edycja PGC z menu ROOT, tylko nie dummy ("VTSM 1, LU 1 (en),1 (dummy) RootM" ) ale drugi PGC, w tym przypadku "2b" ("VTSM 1, LU 1 (en),2 (0:00) 2b" ), RMB i "Menu Buttons" i tam, drugiemu buttonowi, temu "145" zmieniłem "Jump_VTS_PTT" z "TTN 1 PTT 1" na "TTN 2 PTT 1". Zapisałem i... działa. Po naciśnięciu buttona "123" odtwarzają się cyferki 1, 2 i 3 a po naciśnięciu buttona "145" odtwarzają się cyferki 1, 4 i 5. Przed przeróbką wszystkie pliki w VIDEO_TS zajmowały 3,85MB, a po przeróbce... 3,85MB. Jeśli jesteś zadowolny z przeróbki to kasujesz "PgcEdit_backup" i wypalasz. |
Acha. Zapomniałem dopisać.
Ponieważ ty masz więcej chapterów to musisz jeszcze jeden myk zrobić w oknie "Edit Chapter (PTT) Table". Po usunięciu ostatniego chaptera będziesz miał listę: Chapter 1 (PTT) : Program 1 Chapter 2 (PTT) : Program 2 Chapter 3 (PTT) : Program 3 Chapter 4 (PTT) : Program 4 Chapter 5 (PTT) : Program 5 Chapter (n) (PTT) : Program (n) Ale wcześniej, w "PGC Editor" przy pomocy "Remove cell" usunąłeś "Program 3". Bo widzisz "Chapter n (PTT)" to tylko nazwa, logiczna komórka ale fizyczne dane są pobierane poprzez stałą "Program n". Dlatego używając funkcji "Increment programs" musisz podnieść numer wszystkich programów powyżej "2" - klikasz na "Chapter 3 (PTT) : Program 3", naciskasz i przytrzymujesz "SHIFT", klikasz na ostatnim chapterze (czyli zaznaczasz wszystkie powyżej "2" i klikasz raz w "Increment programs". Otrzymujesz listę: Chapter 1 (PTT) : Program 1 Chapter 2 (PTT) : Program 2 Chapter 3 (PTT) : Program 4 Chapter 4 (PTT) : Program 5 Chapter 5 (PTT) : Program 6 Chapter (n) (PTT) : Program (n+1) Podobnie robisz w PGC w którym będziesz miał sekwencję CH1,CH3,CH4,CH5,CH(n) tyle, że usuwasz "Program 2", a potem podwyższasz wartości programów w chapterach powyżej chapter 1, od pozycji 2 włącznie do końca. |
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:57. |