Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   LG 4163 a ustawienie DMA (https://forum.cdrinfo.pl/f15/lg-4163-ustawienie-dma-53593/)

waster 22.06.2005 11:12

LG 4163 a ustawienie DMA

Mój PC to Celeron 667, 128 RAM, Windows 98 - zainstalowałem nagrywarkę LG 4163B (sama na kablu). Gdy DMA dla nagrywarki wyłączone wszystko O.K. ale jest wolna - testowałem pod NERO. Jeśli włączę DMA dla nagrywarki to występują błędy podczas uruchomienia autoodtwarzania płyt i nie można nagrywać płyt, instalowąć z płyt programów. Przy teście prędkości pod NERO wyskakuje błąd po ok. 4,1 s a test ten trwa 10 s. Pojawia się opis błędu:
LOGICAL UNIT COMMUNICATION CRC ERROR (ULTRA-DMA/32)(040803) Podobnie jest przy większości testów z NERO.

icemac 22.06.2005 11:17

moze wywal kontroler i niech winda zainstaluje go jeszcze raz i moze ustawi na DMA

i zainstaluj ASPI
a nagrywarka nie jest przypadkiem udma66 ?

bart_3d 22.06.2005 11:36

Nero instaluje własne stery ASPI, tak więc w samym nero nie powinno być problemów.
Według mnie jest coś nie tak z kabelkiem. Inna opcja jest taka, że występuje jakiś problem z kontrolerem tak więc, tak jak radzi icemac, usuń kontroler dysków w menadżerze urządzeń i uruchom ponownie kompa.
Jes jeszcze inna opcja. Na starych komputerach włączenie DMA dla niektórych urządzeń może powodować problemy. Proponuję więc upgrade biosu w płycie głównej.
Jeszcze jedna sprawa. Komunikat błędu sugeruje, że podpiołeś palnik kablem 40-to żyłowym. Zmień go na 80-tkę.

rpl 23.06.2005 00:33

Cytat:

Napisany przez bart_3d
Jeszcze jedna sprawa. Komunikat błędu sugeruje, że podpiołeś palnik kablem 40-to żyłowym. Zmień go na 80-tkę.

Odgrzewany temat, ale widzę tu wiele takich porad i mam pytanie - po co podpinac nagrywarke, czy inny naped optyczny kablem 80 zylowym, skoro te napedy to UDMA2? Przeciez 80-tka nic nie pomoze, a jesli BIOS generuje komunikaty o tym, ze zastosowalismy nieodpowiedni kabel, to niech sobie generuje - to nie ma znaczenia, to jest tylko informacja BIOSu, a nie blad :ysz:

Szybciej to juz wina zlamanej/uszkodzonej tasmy, albo bardziej samego Windowsa...

zene_k 23.06.2005 00:40

Cytat:

Napisany przez rpl
Odgrzewany temat, ale widzę tu wiele takich porad i mam pytanie - po co podpinac nagrywarke, czy inny naped optyczny kablem 80 zylowym, skoro te napedy to UDMA2? Przeciez 80-tka nic nie pomoze, a jesli BIOS generuje komunikaty o tym, ze zastosowalismy nieodpowiedni kabel, to niech sobie generuje - to nie ma znaczenia, to jest tylko informacja BIOSu, a nie blad :ysz:

Szybciej to juz wina zlamanej/uszkodzonej tasmy, albo bardziej samego Windowsa...

No jasne, a świstak siedzi i...
Pewnie dlatego dodają kabelki 80 do nowych nagrywarek, bo to jakiś spisek musi być ||
A najgorsze, że producenci nie wiedzą, że przecież wystarczy kabelek 40, kurde trza by ich oświecić ;) :piwo:

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:10.