Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   DVD-Video (https://forum.cdrinfo.pl/f13/)
-   -   jak sobie poradzić (https://forum.cdrinfo.pl/f13/jak-sobie-poradzic-53606/)

coil 22.06.2005 15:48

jak sobie poradzić

Witajcie....
Mam troszkę avi - ków i w związku z tym pokombinowałem dwoma programami Avi_Divx2DVD oraz TMPGEnc Author DVD no i wszystko cacy, pięknie wychodzi - przerabia na format DVD i zgrywa na płytkę ale....
Mam kilka filmów avi które przerabia lecz w przerobionym materiale nie ma obrazu :| . Wgrałem ffdshow'a ale wtedy jest obraz tylko w czasie konwersji wywala jakiś błąd. Jakim programikiem lub "kodek pakiem" wesprzeć to przerabianko. Proszę pomóżcie - wyszukiwarka nie pomaga .....:(

Reetou 22.06.2005 19:08

To teraz pokombinuj trochę programem Gspot (znajdziesz go w dziale Pliki), żeby określić czym różnią te 'aviki' które działają, od tych których nie daje się przerobić.
'Jakiś błąd' to też mało precyzyjne sformułowanie :P

coil 22.06.2005 19:20

ten bład to jest taki typowy windowsowy, który chce potem wysłać raport o błędach do Microsoftu....wiesz o co chodzi ? tylko, że odtwarzaja sie te aviki bez kłopotu a przy przeróbce coś się dopiero wysypuje ...

coil 22.06.2005 19:30

sprawdziłem Gspotem i tak - ten który sie przerabia bez problemu to Divx4 a ten przy którym wywala błąd to Xvid - oba kodeki są zainstalowane....nie wiem co jest grane :((

PIOTR34 22.06.2005 21:30

Cytat:

Napisany przez coil
sprawdziłem Gspotem i tak - ten który sie przerabia bez problemu to Divx4 a ten przy którym wywala błąd to Xvid - oba kodeki są zainstalowane....nie wiem co jest grane :((

Odinstaluj te kodeki których używasz i zainstaluj z pakietu K-Lite Codec Pack powinno pomóc ;)

nimal 22.06.2005 21:51

zadnych pakow!
zainstaluj po prostu nowego xvida

edit: mam nadzieje ze to ffdshow masz w najnowszej wersji beta? tu akurat wersja beta nie oznacza niczego niestabilnego, wrecz przeciwnie :) czesto tak to juz jest z takim softem... najlepszy przyklad to sodipodi - autor zapowiedzial ze wersja finalna nigdy nie powstanie i program na zawsze bedzie beta :D

coil 22.06.2005 22:11

Cytat:

Napisany przez PIOTR34
Odinstaluj te kodeki których używasz i zainstaluj z pakietu K-Lite Codec Pack powinno pomóc ;)

nie instalowałem żadnych dodatkowych kodeków - mam tylko to co zawiera XP i WMP....
Co do ffdshow'a to nie wiem czy to beta - jest tylko oznaczenie 20050619. Z kolei po zainstalowaniu xvida pobranego z "plików" rzeczy, które mam kodowane xvidem w ogóle pogłupiały - zacinają się, audio z video nie zgadza się....szambo jakieś :(

nimal 23.06.2005 08:04

stary xvid pewnie
bo wersja ffdshow jest ok
na szczescie w konfiguracji ffdshow mozesz zaznaczyc kodowania jakich formatow ma przejac - pozaznaczaj ze ma sie zajac xvidami i powinno byc spowrotem dobrze
xvida wywal i poszukaj gdzie indziej jak najnowszej wersji, np kompilacji kepiego (xvid jako projest otwarty jest kompilowany przez kilka roznych osob, kompilacje nieznacznie sie roznia)

coil 24.06.2005 09:24

Cytat:

Napisany przez nimal
xvida wywal i poszukaj gdzie indziej jak najnowszej wersji, np kompilacji kepiego

i wszystko w tym temacie - ściągnąłem to co napisałeś, nawet nic nie wywalałem - instalka poszła w ruch i jest ok :)
teraz przerabiam i wypalam na DVD po trzy odcinki na płytkę wchodzą ....13 Posterunek :))))))
serdeczne dzięki.......

coil 24.06.2005 15:24

guci - nie jest dobrze - owszem już po przeróbce jest obraz ale zauważyłem, że tak od polowy filmu tego przerobionego zaczyna obraz nie nadążać za dźwiękiem.....w morde - nie wiem jak sobie poradzić i co jest przyczyną. Opóźnienie jest około dwóch sekund.....

nimal 24.06.2005 20:59

zdaza sie i zalezy od probkowania dziwieku i framerate obrazu i generalnie calego muxingu
sprobuj innego programu - jedne radza sobie z tym lepiej inne gorzej
moze the film machine, moze nero vision express (lamerski program ale dziala i sam go czasem uzywam), moze winavi converter (tu ja tez mialem problem z demuxingiem)

coil 26.06.2005 20:18

rozumiem, ze nero vision express nie jest w pakiecie nero .... ? Mam pełną wersję ale vision nie ma w niej. Z tym, że chodzi mi o "etap" przerabiania programem Avi_Divx2DVD a nie już na samo DVD z typowym menu programikiem TMPGEnc Author DVD. Ten pierwszy przerabia na mpeg i już ten "empeg" się rozjeżdża :(

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:47.