![]() |
Prędkosć nagrywania
Siemanko!!
Mam nagrywarke NEC 3500AG używa nero 6.6.0.15 pray wypalaniu DVD ustawiem ruzne prędkości od 2,4 do16x ale i tak zawsze czas wypalania to 38 minu.:( płyty dobrej jakosci dvd -r 4,7 GB z góry dzieki za pomoc:) |
Włącz DMA, zainstaluj ASPI
Poza tym to na jakich płytkach nagrywasz (dozwolona prędkość) i jak zachowuje się bufor nagrywarki? |
Cytat:
zrób screen odczytu takiej płyty w nero cdspeed :D |
Używam rużnych ale i tak jest to samo.
np.platinium 8x samsung 8x itp. |
Cytat:
a jak to zrobić ??? w biosie? |
Cytat:
Cytat:
|
Ilość załączników: 1
Cytat:
I jeszcze plik do sprawdzenia aspi: |
Cytat:
sorki za te rużnych czasami mi sie zdarza:) juz sie poprawiam różnych |
Cytat:
mam nadzieje, że zadziala bo jak musze czekac na plytke 40 minut to mnie ....... bierze |
hej!!1 kurde nie mogę włączyć tego DMA.
na twardym jest ok. a na optycznym ustawilem tryb na DMA ale nadal wyswitla bieżący tryb transferu jako PIO. mam plyte asus a7n8x-e deluxe. a moze zamienić taśmy IDE? pozdrawiam |
hej!! posprawdzeniu zapisu w nero sped to mam max 1,6x:)
pozdro |
To usuń kanał nagrywarki.
Jeszcze jedna sprawa. Jeżeli nagrywarka jest na jednym kablu np. ze starym CD-ROM-em, który pracuje tylko w trybie PIO to nie da rady ustawić DMA. Podepnij palnik sam na kanale kablem 80-żyłowym, ustaw tryb kontrolera w biosie na auto, odpal kompa i w menadżerze urządzeń ustaw DMA dla palnika. Jeżeli nie pomoże to usuń kanał i uruchm ponownie kompa. Płytę masz git, więc powinno być ok. |
hej!!!
nagrywarka jest podpięta sama ale na kanal podrzędny(Secondary Channel) odinstalowałem kanał- a teraz jak chce go zainstalować to wyskakuje ze sterownik nie jest przeznaczony dla tej platformy. w biosie jest na AUTO, kabel IDE 80 i wszystko inne jest tak jak pisales. pomużcie bo juz mie moge. siemanko!!1juz jest wszystko oki. kabel IDE dysku włożyłem w port palnika a palnika w port dysku i jest git. nie wiem dlaczego w sklepie zrobili to inaczej. chociaz nie wiem bo twardy to moze powinien byc podpięty pod port główny a nie pomocniczy.ale wczesniej nie działało a teraz tak:) na obu portach działa DMA. dzieki za pomoc:) jeszcze raz wielkie dzięki pozdro wszystkich |
Nie wydaje Ci sie ze troche przeginasz? :>
To nie chat :nie: Tutaj mozesz edytowac swojego posta jesli cos chcesz zmienic, lub po Tobie nikt nic nie napisal!!! Uzywaj edytuj bo jak na razie to nalezy Ci sie :bicz: |
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:11. |