![]() |
Lite-On 1653S - system "zamula" przy nagrywaniu DVD
Witam.
Byc moze ktos mial badz ma podobny problem. Przy nagrywaniu plyt DVD komp mi strasznie zamula (czyli absorbuje caly system:)). Nie da sie nic zrobic, odpalenie Notatnika trwa min. 15 sek, przy czym bufor nagrywarki spada i gdyby nie ochrona to plytka nie nagralaby sie poprawnie... Nagrywarka to Lite-On SOHW-1633@1653S, nagrywam w Nero 6, system WinXP Pro, aspi zaisntalowane, kontrolery IDE standardowe, DMA prawidlowe - wszystko pod wzgledem sprzetu i sterow jest prawidlowe. Nie mam pojecia co to moze byc. Czy ten litek jest naprawde az tak kaszaniasty? Aczkolwiek podobny problem mam przy kopiowaniu duzej ilosci danych z dysku na dysk. Moj dysk to Barracuda 120GB 8MB cache. Nie sadze tez aby zainstalowanie sterownikow NVidii do IDE pomoglo - moze tylko niepotrzebnie skomplikowac sprawe. Pozdrawiam StempeL |
a który proces zamula tak kompa?
Odpal menadzera i zobacz, bo może jakaś paskuda siedzi. |
Cytat:
Wypowiedz na innym forum: Cytat:
|
Raczej nie jest to wina napędu (kopiowanie z dysku na dysk), dlatego pytanie o "kaszaniastość" Litka jest niepotrzebne i podgrzewa tylko moim zdaniem nieprawdziwą opinię o tej marce.
Gdybyś nie napisał o poprawnym działaniu trybów DMA to stawiał bym na nie. Sterowników od nvidii rzeczywiście nie instaluj - w tym wypadku mogą sprawę jeszcze bardziej skomplikować. Wydaje mi się że problem może tkwić również w konfiguracji napędów na kanałach IDE, dlatego dobrze by było gdybyś napisał jak masz je podpięte. I najważniejsze - nie napisałeś czy takie objawy nastąpiły nagle czy też po zainstalowaniu palnika w kompie? A może w międzyczasie instalowałeś jakiś soft (niekoniecznie do palenia płytek) i właśnie on daje po ... ??? |
Mam identyczny dysk i identyczny problem. Zamułka na całego, nic się nie da robić ! Nie wiem, ale myślę że to niestety normalne...
|
Cytat:
Primary Slave: Lite-On SOHD-167T Secondary Master: Barracuda 5 40GB Secondary Slave: Lite-On SOHW-1653S Cytat:
Postanowilem poruszyc ten temat, poniewaz - jak pisalem - byc moze ludzie maja podobne problemy. |
Proponuję zmienić Twój konfig w następujący sposób:
Obydwa dyski na jeden kanał (systemowy na master oczywiście) Napędy optyczne na drugi kanał ( DVD-RW na master) Wykonaj poprawną zworkologie i ... jest nadzieja poprawy. ;) |
Cytat:
Ale sprobuje, co mi szkodzi. Moze pomoze :) |
Wątpię. Ja mam 2 napędy na 1 taśnie i zmuła totalna.
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:36. |