Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Nośniki optyczne (https://forum.cdrinfo.pl/f28/)
-   -   Płyta czyszcząca... (https://forum.cdrinfo.pl/f28/plyta-czyszczaca-53756/)

ro29 04.07.2005 22:22

Cytat:

Napisany przez esem
Optyki szklane... to już historia... I się w cywilnych zastosowaniach nie wróci... Nawet aparaty fotograficzne już jej nie mają ???

Witam !
Chyba tylko najtańsze aparaty cyfrowe mają plastikowe obiektywy - a cała reszta to chyba w zdecydowanej większości jednak szkło ?

ro29

esem 04.07.2005 20:31

Cytat:

Napisany przez grzeniu
Plastykowe optyki sa standardem od dawna, gdzies na poziomie magrywarek 4-8x (czyli jakies 4 do 5 latek temu) producenci przeszli na plastyki. Podobno ktores z pozniejszych Plextorow mialy jeszcze szklo.

To glownie dlatego napedy wytrzymuja niewiele dluzej ponad gwarancje, siada optyka czyli laser szmelc i tym samym naped bo naprawa jest nieoplacalna.

Nie wiem jak sytuacja wyglada z stacjonarnymi odtwarzaczami, mozliwe ze drogie sprzety maja optyki szklane.

Optyki szklane... to już historia... I się w cywilnych zastosowaniach nie wróci... Nawet aparaty fotograficzne już jej nie mają ???
Spirytus salicylowy zawiera kawas salicylowy który zostawia biały osad (po wyparowaniu): efekt gorszy od zamierzonego...
Najlepszy jest spirytu polipropylenowy a z braku woda destylowana.
Sprężone powietrze: zdania podzielone: przedmuchuje kurz z jednego miejsca w drugie... 8 )

grzeniu 03.07.2005 23:23

Plastykowe optyki sa standardem od dawna, gdzies na poziomie magrywarek 4-8x (czyli jakies 4 do 5 latek temu) producenci przeszli na plastyki. Podobno ktores z pozniejszych Plextorow mialy jeszcze szklo.

To glownie dlatego napedy wytrzymuja niewiele dluzej ponad gwarancje, siada optyka czyli laser szmelc i tym samym naped bo naprawa jest nieoplacalna.

Nie wiem jak sytuacja wyglada z stacjonarnymi odtwarzaczami, mozliwe ze drogie sprzety maja optyki szklane.

ro29 03.07.2005 22:29

Cytat:

Napisany przez grzeniu
Spirytus salicylowy sam w sobie jest tlusty, wiec sie nie nadaje - moze i usuwa inne osady ale pozostawia swoje.

Z tego co wiem np z serwisu Ricoha, to nawet spirytus moze przyczynic sie do zmetnienia soczewki (bo jest plastykowa) i jesli juz, to polecaja alkohol izopropylowy bo jest slabszym rozpuszczalnikiem albo wlasnie wode destylowana.

Z reguly chodzi o usuniecie kurzu i brudu, natomiast zatluszczenie optyki to juz przypadki ekstremalne ktore czasem sie zdarzaja jesli komp jest w pomieszczeniu gdzie pracuje wielu palaczy (tych od papierosow). Skuteczne usuniecie tego syfu juz nie jest tak proste.

Witam !
W kwestii spirytusu salicylowego - o to mi między innymi chodziło, w poprzednich wypowiedziach.
Ale zaskoczyła mnie informacja, o tym że te soczewki są plastikowe (mi to wyglądało na szkło). Ale jeśli rzeczywiście tak jest, to spirytus może im zaszkodzić - ja czyściłem znajomemu, bo mu przerywa CD, mam nadzieję, że mu nie pogorszyłem :smutny:

ro29

grzeniu 03.07.2005 21:28

Spirytus salicylowy sam w sobie jest tlusty, wiec sie nie nadaje - moze i usuwa inne osady ale pozostawia swoje.

Z tego co wiem np z serwisu Ricoha, to nawet spirytus moze przyczynic sie do zmetnienia soczewki (bo jest plastykowa) i jesli juz, to polecaja alkohol izopropylowy bo jest slabszym rozpuszczalnikiem albo wlasnie wode destylowana.

Z reguly chodzi o usuniecie kurzu i brudu, natomiast zatluszczenie optyki to juz przypadki ekstremalne ktore czasem sie zdarzaja jesli komp jest w pomieszczeniu gdzie pracuje wielu palaczy (tych od papierosow). Skuteczne usuniecie tego syfu juz nie jest tak proste.

ro29 03.07.2005 20:42

Cytat:

Napisany przez Blackegg
Dobrze prawisz bracie!! Ale kto ma takie rarytasy w domu? Ja czyszcze moje napędy spirytusem i jest git! Zresztą każdy ma swój sposób na takie problemy.
A na ostateczność najlepiej zostawić młotek :D ||

Witam ponownie !

To prawda - nie każdy ma w domu czysty spirytus (a jak ma to przeznaczy go do innych celów 8 ) ); po prostu chodzi o to, że najlepiej czyścić albo właśnie spirytusem - bo nie zawiera żadnych dodatków, albo specjalnym płynem - bo on jest do tego przeznaczony. Zapomniałem też napisać, że niezbyt dobrym pomysłem jest denaturat.

Aczkolwiek - jeśli nie mamy nic, to i spirytus salicylowy będzie dobry :) - a napewno lepszy niż woda - a piszę o tym, bo przypomniało mi się, że chyba ktoś tu wodę polecał ?

ro29

Blackegg 03.07.2005 20:14

Cytat:

Napisany przez ro29
Witam !

Oczywiście racja - tylko że ja do czyszczenia w pierwszej kolejności poleciłbym czysty spirytus (szczególnie do takich elementów jak głowice, optyka itd.), albo specjalny płyn właśnie do czyszczenia głowic itd. - a dopiero w przypadku ich braku to spirytus salicylowy i pochodne.

Pozdrawiam
ro29

Dobrze prawisz bracie!! Ale kto ma takie rarytasy w domu? Ja czyszcze moje napędy spirytusem i jest git! Zresztą każdy ma swój sposób na takie problemy.
A na ostateczność najlepiej zostawić młotek :D ||

ro29 03.07.2005 20:08

Cytat:

Napisany przez Blackegg
Tak z serwisowego punktu widzenia (pracuje w serwisie komputerowym) to dmuchanie za prawde jest najlepsze jak gwarancja blokuje ruchy. Mimo wszystko jednak wacik i spirytus salicylowy jest najlepszy bo dokładnie ściaga nie tylko brud ale i TŁUSZCZ po tym brudzie a to też ważne :tak!: !

Pozdrawiam!

Witam !

Oczywiście racja - tylko że ja do czyszczenia w pierwszej kolejności poleciłbym czysty spirytus (szczególnie do takich elementów jak głowice, optyka itd.), albo specjalny płyn właśnie do czyszczenia głowic itd. - a dopiero w przypadku ich braku to spirytus salicylowy i pochodne.

Pozdrawiam
ro29

Blackegg 03.07.2005 15:07

Tak z serwisowego punktu widzenia (pracuje w serwisie komputerowym) to dmuchanie za prawde jest najlepsze jak gwarancja blokuje ruchy. Mimo wszystko jednak wacik i spirytus salicylowy jest najlepszy bo dokładnie ściaga nie tylko brud ale i TŁUSZCZ po tym brudzie a to też ważne :tak!: !

Pozdrawiam!

czechoj 01.07.2005 20:12

Cytat:

Napisany przez ed hunter
przedmuchanie jest najlepszym sposobem czyszczenia czegokolwiek.....

równie dobra jest jeszcze penetracja panowie ;) :)

ro29 01.07.2005 19:58

Cytat:

Napisany przez Czołgista
Może nie wypowiedziałem się dokładnie :nie:
Chodziło mi o napędy stacjonarne, bo w kompie to zawsze się coś mieli.
A pozostawianie płytki w nap. stac. powoduje miejsze osadzanie się kurzu na optyce.
Jak na to nie patrzyć to płytka nisko nad optyką zbiera trochę zanieczyszczeń potocznie zwanym kurzem i dla tego jako profilaktyka jest dobrym rozwiązaniem.
I tyle :)
Sam twój 2 punkt potwierdza tę metodę , napisałeś "brudzi się" (płyta) lepiiej i łatwiej umyć płytę niż optykę w napędzie.

Witam !
OK - teraz rozumiem - ogólnie trochę sensu w tym jest, zawsze część kurzu osiądzie na płycie ;)

A jeśli już tutaj piszę, to zadam takie (może dość banalne - sorry za to) pytanie - otóź mojemu Wujowi od pewnego czasu dziwnie chodzi CD w takiej "beczce" - tzn. np. przerywa mu na chwilkę odtwarzanie, i później gra dalej. Czy to może być wina brudu ? CD jest otwierane od góry.
Co o tym sądzicie ? Może jutro tam będę, to przeczyszczę laser płynem do głowic, ale nie wiem czy to może być przyczyną tych problemów ?

ro29

Maciej 01.07.2005 18:24

http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...y+czyszcz%B1ce
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...y+czyszcz%B1ce

jedne z wielu jakie znalazłem na ten temat.

Czołgista 01.07.2005 02:09

Cytat:

Napisany przez ro29
Witam !
Mógłbyś wytłumaczyć szerzej, dlaczego to dobra metoda - bo ja zawsze unikam zostawiania płytki w napędzie z powodu:
1) - grzeje się tam niepotrzebnie
2) - brudzi się
3) - rozpędza się napęd np. przy starcie sytemu bez potrzeby

Ale może Twoja teoria jest przeważająca nad moją - chętnie wysłucham szerszych argumentów.

Pozdrawiam

ro29

Może nie wypowiedziałem się dokładnie :nie:
Chodziło mi o napędy stacjonarne, bo w kompie to zawsze się coś mieli.
A pozostawianie płytki w nap. stac. powoduje miejsze osadzanie się kurzu na optyce.
Jak na to nie patrzyć to płytka nisko nad optyką zbiera trochę zanieczyszczeń potocznie zwanym kurzem i dla tego jako profilaktyka jest dobrym rozwiązaniem.
I tyle :)
Sam twój 2 punkt potwierdza tę metodę , napisałeś "brudzi się" (płyta) lepiiej i łatwiej umyć płytę niż optykę w napędzie.

ro29 01.07.2005 01:50

Cytat:

Napisany przez Czołgista
(...)

Ale dobra jest też prewencja, czyli sposób zmotywowania siebie i otoczenia do tego by
zawsze w napędzie siedziała jakaś płytka :)
Jest to dobra metoda na ochronę optyki przed zabrudzeniem przez osiadający i wszechobecny kurz.

Witam !
Mógłbyś wytłumaczyć szerzej, dlaczego to dobra metoda - bo ja zawsze unikam zostawiania płytki w napędzie z powodu:
1) - grzeje się tam niepotrzebnie
2) - brudzi się
3) - rozpędza się napęd np. przy starcie sytemu bez potrzeby

Ale może Twoja teoria jest przeważająca nad moją - chętnie wysłucham szerszych argumentów.

Pozdrawiam

ro29

Czołgista 30.06.2005 23:20

Cytat:

Napisany przez ed hunter
przedmuchanie jest najlepszym sposobem czyszczenia czegokolwiek w kompie.

jeszcze tylko trzeba pamiętać, że to "sprężone powietrze" się pali a nawet wybucha :taktak: (propan tam jest jak w każdym sprayu)

Z tym się nie sposób nie zgodzić :)

Ale dobra jest też prewencja, czyli sposób zmotywowania siebie i otoczenia do tego by
zawsze w napędzie siedziała jakaś płytka :)
Jest to dobra metoda na ochronę optyki przed zabrudzeniem przez osiadający i wszechobecny kurz.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:49.