Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   A co jeśli mój Plextor padnie w okresie gwarancyjnym z powodu przepracowania? (https://forum.cdrinfo.pl/f15/co-jesli-moj-plextor-padnie-okresie-gwarancyjnym-powodu-przepracowania-53832/)

semp 29.06.2005 08:24

A co jeśli mój Plextor padnie w okresie gwarancyjnym z powodu przepracowania?

Witajcie,
interesuje mnie pewna kwestia. Z tego co zdążyłem się zorientować, to każdą nagrywarką mogę wypalić określoną ilość płytek, zanim sprzęt padnie. Np. moim TEACiem wypaliłem około 400 płytek, ale z tego co wygooglowałem w sieci to ludzie wypalili znacznie więcej (a na innych sprzętach nawet znacznie mniej). Zastanawiam się teraz, czy jeżeli nagrywarka zaliczyłaby pad w ciągu pierwszego roku użytkowania (roku gwarancyjnego), to czy zostałaby wymieniona/naprawiona w ramach gwaranci, czy serwis powiedziałby mi, że po prostu zbyt intensywnie jje używałem i nic nie podlega wymianie.

Chodzi o to, że planuję zakup nagrywarki DVD (pewnie będzie to ten nowy Plextor) i planuję palić nią spore ilości danych (spokojnie, nic nie piracę ;) - muszę upychać gdzieś tony materiału DV z kamery cyfrowej w postaci zdatnej do edycji, czyli kilkanaście GB na godzinę). Już na starcie muszę zarchiwizować około 450 GB danych, a później planuję palić około 100 płytek DVD w miesiącu (+ pewnie kilka więcej na codzienne potrzeby, ale przy takiej ilości palenia to już raczej wartość pomijalna).

Boję się że taka intensywność użytkownia zarżnie mi sprzęt po kilku miesiącach. Teroetycznie nic z nim złęgo nie robię, tylko po prostu używam, takie są moje potrzeby, więc jeśli coś by padło, to chyba powinni naprawić. Ale z drugiej strony może producenci się jakoś zabezpieczli przed zbyt "intensywnymi" użytkwonikami.

Macie jakieś pomysły?

pozdrowienia
krzysiek

Tomaszek71 29.06.2005 09:51

Nie zabezpieczyli się przed zbyt intensywnymi użytkownikami.Jak padnie Plex to dzwonisz albo mail do Alstora.Potem kurier i za 2 dni masz napęd z powrotem (NOWY!!!)Pod względem serwisu to Plextor bije wszystkich na łeb.

PS Popytaj ludzi jak działa serwis LG,LiteON,BENQ.Niestety oni zostają z ręka w nocniku na około miesiąc czasu-bez napedu i na łasce serwisantów.

semp 29.06.2005 10:13

Jeszcze taka jedna kwestia mnie dręczy - kupiłbym na giełdzie w Warszawie, ale boję się, że trafię na jakąś lewą partię. Tzn. słyszałem (wygooglowałem), że była partia plextorów które z jakiegoś powodu miały lewą gwarancję. Jest jakaś metoda, żeby sprawdzić, że kupuję dobry stuff? Wystarczy, że będzie ta zielona naklejka na pudełku?

Ponieważ wkrótce znikam za granicę, a wracam dopiero w sierpniu (pod koniec), to chyba model 40A będzie najrozsądniejszyn wyborem, prawda? Bo jakbym kupował dziś to był wziął 16A, ale mysle ze do wrzesnia 40 bedzie juz w obiegu.

slawekj 29.06.2005 11:01

Cytat:

Napisany przez semp
model 40A będzie najrozsądniejszyn wyborem, prawda? Bo jakbym kupował dziś to był wziął 16A, ale mysle ze do wrzesnia 40 bedzie juz w obiegu.

Nie lepiej BenQ 1640.
:czytaj:
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...&goto=lastpost

I można już wgrać bios 1.01 cvt i mamy Plextora. :spoko:

:)

963852 29.06.2005 11:36

A ja już nie moge się doczekac Benq, własciwie mógłbym miec sprowadzony z Azji ale gwarancja była by okrojona tzn. musiał bym czekac na naped kilka miesiecy. Koles z mojego city czasami spowadza nowy sprzet z azji bo przy wiekszej partii wychodzi sporo taniej, ale gwarancje on daje swoja indywidualna i trzeba czekac kupe czasu.

Kiedy bedzie Benq 1640 ?? I ile bedzie kosztował box i oem?? jak tyle co plex to chyba nie bede czekał tylko kupie plex'a i przerobie go na benq.

pawelblu 29.06.2005 15:25

Cytat:

Napisany przez slawekj
Nie lepiej BenQ 1640.
:czytaj:
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...&goto=lastpost

I można już wgrać bios 1.01 cvt i mamy Plextora. :spoko:

:)

A jak wgra sie BIOS od Plexa to gwarancja tez bedzie Plexa ???

Co do zakupow na gieldzie to pytaj sie o forme gwarancji i kto to sprowadza. Napedy sprowadzane przez Alstor sa drozsze niz import prywatny ale za to masz alstorowa gwarancje Plexa.

963852 29.06.2005 16:06

Plex ostatnio potaniał, na komputroniku z 500 do ponad 300

VIZZARD 01.07.2005 22:46

Cytat:

Napisany przez 963852
Plex ostatnio potaniał, na komputroniku z 500 do ponad 300

Taaa?

A który model konkretnie? :>

semp 02.07.2005 00:02

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Taaa?

A który model konkretnie? :>

Teraz sam nie wiem czy nie lepiej kupić 16A, bo ta 40A to jakaś odchodzona wersja chyba... choć nagrywa szybciej, ale akurat różnica nie tak duża.

A może warto przeczekać i zamiast w sierpniu, kupić we wrześniu, bo pojawi się jakiś nowszy Plex? Wiecie jak często rzucają nowe modele?

VIZZARD 02.07.2005 00:14

Cytat:

Napisany przez semp
Teraz sam nie wiem czy nie lepiej kupić 16A, bo ta 40A to jakaś odchodzona wersja chyba... choć nagrywa szybciej, ale akurat różnica nie tak duża.

A może warto przeczekać i zamiast w sierpniu, kupić we wrześniu, bo pojawi się jakiś nowszy Plex? Wiecie jak często rzucają nowe modele?

Weź sobie po prostu Benka 1620 albo zaczekaj na 1640 :taktak:

Te w porównaniu do Plexa 1640 są wersjami exlusive :D

I nie masz na co czekać :nie:

W tej dziedzinie czekać można już tylko na BluRay

:mruga:

Salem 02.07.2005 07:48

Cytat:

Napisany przez VIZZARD

I nie masz na co czekać :nie:

W tej dziedzinie czekać można już tylko na BluRay

:mruga:

Bardzo słuszna uwaga. Nie ma co czekać, albo czekać na BluRay.

Pozdrowienia Salem

semp 02.07.2005 09:52

Tzn. wiecie, w sumie do końca sierpnia i tak poczekam, bo teraz i tak znikam z domu praktycznie na dwa miesiące, a szkoda, zeby nagrywarka została sama w domu ;)

Tak tylko sie zastanawialem czy moze po moim powrocie w sierpniu/wrzesniu warto by bylo kupic juz cos innego, bo moze macie jakies przecieki na temat zblizajacych sie super tajnych modeli albo cos. ;)

VIZZARD 02.07.2005 22:28

Cytat:

Napisany przez semp
Tzn. wiecie, w sumie do końca sierpnia i tak poczekam, bo teraz i tak znikam z domu praktycznie na dwa miesiące, a szkoda, zeby nagrywarka została sama w domu ;)

Tak tylko sie zastanawialem czy moze po moim powrocie w sierpniu/wrzesniu warto by bylo kupic juz cos innego, bo moze macie jakies przecieki na temat zblizajacych sie super tajnych modeli albo cos. ;)

No to jak znikasz na dwa mięsiące

To tak jak mówisz - po co ci teraz sprzęt?

Jak wrócisz - przestudiujesz zaległy okres na forum :czytaj:

I sobie coś wybierzesz super tajnego :D

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:28.