![]() |
A co jeśli mój Plextor padnie w okresie gwarancyjnym z powodu przepracowania?
Witajcie,
interesuje mnie pewna kwestia. Z tego co zdążyłem się zorientować, to każdą nagrywarką mogę wypalić określoną ilość płytek, zanim sprzęt padnie. Np. moim TEACiem wypaliłem około 400 płytek, ale z tego co wygooglowałem w sieci to ludzie wypalili znacznie więcej (a na innych sprzętach nawet znacznie mniej). Zastanawiam się teraz, czy jeżeli nagrywarka zaliczyłaby pad w ciągu pierwszego roku użytkowania (roku gwarancyjnego), to czy zostałaby wymieniona/naprawiona w ramach gwaranci, czy serwis powiedziałby mi, że po prostu zbyt intensywnie jje używałem i nic nie podlega wymianie. Chodzi o to, że planuję zakup nagrywarki DVD (pewnie będzie to ten nowy Plextor) i planuję palić nią spore ilości danych (spokojnie, nic nie piracę ;) - muszę upychać gdzieś tony materiału DV z kamery cyfrowej w postaci zdatnej do edycji, czyli kilkanaście GB na godzinę). Już na starcie muszę zarchiwizować około 450 GB danych, a później planuję palić około 100 płytek DVD w miesiącu (+ pewnie kilka więcej na codzienne potrzeby, ale przy takiej ilości palenia to już raczej wartość pomijalna). Boję się że taka intensywność użytkownia zarżnie mi sprzęt po kilku miesiącach. Teroetycznie nic z nim złęgo nie robię, tylko po prostu używam, takie są moje potrzeby, więc jeśli coś by padło, to chyba powinni naprawić. Ale z drugiej strony może producenci się jakoś zabezpieczli przed zbyt "intensywnymi" użytkwonikami. Macie jakieś pomysły? pozdrowienia krzysiek |
Nie zabezpieczyli się przed zbyt intensywnymi użytkownikami.Jak padnie Plex to dzwonisz albo mail do Alstora.Potem kurier i za 2 dni masz napęd z powrotem (NOWY!!!)Pod względem serwisu to Plextor bije wszystkich na łeb.
PS Popytaj ludzi jak działa serwis LG,LiteON,BENQ.Niestety oni zostają z ręka w nocniku na około miesiąc czasu-bez napedu i na łasce serwisantów. |
Jeszcze taka jedna kwestia mnie dręczy - kupiłbym na giełdzie w Warszawie, ale boję się, że trafię na jakąś lewą partię. Tzn. słyszałem (wygooglowałem), że była partia plextorów które z jakiegoś powodu miały lewą gwarancję. Jest jakaś metoda, żeby sprawdzić, że kupuję dobry stuff? Wystarczy, że będzie ta zielona naklejka na pudełku?
Ponieważ wkrótce znikam za granicę, a wracam dopiero w sierpniu (pod koniec), to chyba model 40A będzie najrozsądniejszyn wyborem, prawda? Bo jakbym kupował dziś to był wziął 16A, ale mysle ze do wrzesnia 40 bedzie juz w obiegu. |
Cytat:
:czytaj: http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...&goto=lastpost I można już wgrać bios 1.01 cvt i mamy Plextora. :spoko: :) |
A ja już nie moge się doczekac Benq, własciwie mógłbym miec sprowadzony z Azji ale gwarancja była by okrojona tzn. musiał bym czekac na naped kilka miesiecy. Koles z mojego city czasami spowadza nowy sprzet z azji bo przy wiekszej partii wychodzi sporo taniej, ale gwarancje on daje swoja indywidualna i trzeba czekac kupe czasu.
Kiedy bedzie Benq 1640 ?? I ile bedzie kosztował box i oem?? jak tyle co plex to chyba nie bede czekał tylko kupie plex'a i przerobie go na benq. |
Cytat:
Co do zakupow na gieldzie to pytaj sie o forme gwarancji i kto to sprowadza. Napedy sprowadzane przez Alstor sa drozsze niz import prywatny ale za to masz alstorowa gwarancje Plexa. |
Plex ostatnio potaniał, na komputroniku z 500 do ponad 300
|
Cytat:
A który model konkretnie? :> |
Cytat:
Teraz sam nie wiem czy nie lepiej kupić 16A, bo ta 40A to jakaś odchodzona wersja chyba... choć nagrywa szybciej, ale akurat różnica nie tak duża. A może warto przeczekać i zamiast w sierpniu, kupić we wrześniu, bo pojawi się jakiś nowszy Plex? Wiecie jak często rzucają nowe modele? |
Cytat:
Te w porównaniu do Plexa 1640 są wersjami exlusive :D I nie masz na co czekać :nie: W tej dziedzinie czekać można już tylko na BluRay :mruga: |
Cytat:
Pozdrowienia Salem |
Tzn. wiecie, w sumie do końca sierpnia i tak poczekam, bo teraz i tak znikam z domu praktycznie na dwa miesiące, a szkoda, zeby nagrywarka została sama w domu ;)
Tak tylko sie zastanawialem czy moze po moim powrocie w sierpniu/wrzesniu warto by bylo kupic juz cos innego, bo moze macie jakies przecieki na temat zblizajacych sie super tajnych modeli albo cos. ;) |
Cytat:
To tak jak mówisz - po co ci teraz sprzęt? Jak wrócisz - przestudiujesz zaległy okres na forum :czytaj: I sobie coś wybierzesz super tajnego :D |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:28. |