![]() |
Z avi na vcd lub svcd-pogorszenie jakości
Witam mam takie moze z pozoru latwe pytanko ale nie jestem w tym zbyt dobry, chcialem nagrać film z dysku mojego kompa w formacje avi(702MB) na płytke cd, zrobilem to dzieki programowi Nero 6.0.14 i nagrałem jako vcd ale okazało sie ze zdecydowanie pogorszyla sie jakość filmu, byc moze cos zle zrobiłem, i nie wiem jak nagrac ten film ale zeby jakos byla porównywalna z jakoscia filmu na twardym dysku bo tam jakosc jest super. Wspomne jeszcze ze nagrywalem ten sam film na svcd i okazało sie ze mam za mała pojemnosc płyty a plik ma 702 MB i nie wiem co jest grane i jak sie zabrac do tego. Moze jest ktos kto bardziej sie zna na tych klockach:)) Mam nagrywarke LG. Pozdrawiam
|
Radziłbym przerobić do VCD innym programem niż nero (np. The Filma Machine, TMPGenc, więcej o tym w dziale (S)VCD na forum). A to, że nie zmieściłeś na jedna płytę filmu w SVCD wynika z tego, że format SVCD potrzebuje więcej miejsca, ponieważ ma lepszą jakośc niż VCD. Na jedną płytę (700mb) wchodzi ok 40 minut filmu w SVCD.
|
Niestety przeróbka filmu z avi do svcd lub vcd wiąże się z pogorszeniem jakości.
|
Nie koniecznie, jesli skompresujesz film w TMPGEnc jako SVCD, a najlepiej XSVCD to bedziesz mial jakosc porownywalna z plikem wyjsciowym z ktorego chcesz zrobic VCD.
|
Ale dużo zajmie :)
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:13. |