Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   prędkość nagrywania w Nero 6.3.1.26 (https://forum.cdrinfo.pl/f2/predkosc-nagrywania-nero-6-3-1-26-a-53943/)

Mithrandir01 03.07.2005 17:11

prędkość nagrywania w Nero 6.3.1.26

Chcę nagrywać płyty audio. Kupuję płyty "up to 52x" albo "for music use". chciałbym nagrywac z prędkością 1x lub 2x, bo mam stary odtwarzacz CD (z 1993 r.) i nie czyta mi juz niektórych płyt, nagranych z prędkością 4x. Tymczasem... Nero pozwala tylko na obniżenie prędkości do 4x. Czy to "wina" programu, czy jednak płyty nie mają prędkości 1x i 2x. jeśli tak... jakie płyty kupować, żeby taką prędkość osiągnąć. Proszę w razie czego o szczegółowe dane.

Używam wersji OEM, może to jest wyjaśnieniem problemu?

z góry dzięki

Weron 03.07.2005 17:18

To nie wina programu tylko nagrywarki, ktora nie pozwala nagrywac z mniejsza predkoscia niz x4.

Mithrandir01 03.07.2005 22:39

Cytat:

Napisany przez Weron
To nie wina programu tylko nagrywarki, ktora nie pozwala nagrywac z mniejsza predkoscia niz x4.

Mam LG DVDRAM GSA-4163B. Zapewniano mnie w sklepie, że nagrywa 1x i 2x płyty CD. Zapewne mam wciąż możliwość jej wymiany, bo dopiero co ją kupiłem. Może znana jest Wam nagrywarka DVD w okolicach 200 zł, która nagrywa CD 1x i 2x.

Jeśli nie tędy droga, jeśli jest inne wyjście, dajcie znać. Podobno CloneCD daje szansę wypalania wolniej.

Dzięki z góry za odpowiedź.

Banana Coctail 03.07.2005 22:51

Jedyne wyjście to kup sobie starą nagrywarke maks 16x dla CD-R

Loczek 04.07.2005 00:03

Cytat:

Napisany przez Mithrandir01
Mam LG DVDRAM GSA-4163B. Zapewniano mnie w sklepie, że nagrywa 1x i 2x płyty CD. Zapewne mam wciąż możliwość jej wymiany, bo dopiero co ją kupiłem. Może znana jest Wam nagrywarka DVD w okolicach 200 zł, która nagrywa CD 1x i 2x.

Jeśli nie tędy droga, jeśli jest inne wyjście, dajcie znać. Podobno CloneCD daje szansę wypalania wolniej.

Dzięki z góry za odpowiedź.

Ja soboscie nie spotkalem sie z przypadkiem aby, ktoras z nowszych konstrukcji dvd (nawet cd-rw) nagrywala plytki cd max 1 lub 2x. To jest nieosiagalne. W sumie powinienes sie cieszyc ja moge nagrac audio min na 8x.

Clone oszukuje. Nawet jak wybierzesz predkosc 1 albo 2x to on i tak dostosuje predkosc do nagrywarki, co oznacza w Twoim przypadku predkosc 4x.

Jedyne wyjscie. Pozostawic nagrywarke w domu. nagrywac z redkoscia 4x na dobrych plytkach.

PS. i tak dla checy isc do tego sklepu i powiedzuiec dwa slowa tym kompetentnym osobom.

Kogoro 04.07.2005 07:44

Witam

Tez mam te nagrywarke.
Plyty nagrawac z bardzo wolnym zapisem mozesz dzieki programowi exact audio copy. Sprawdz.

Pozdrawiam

Adach

ed hunter 04.07.2005 07:50

wypalać 1 - 2x ???

może 0.5x :bicz:

czemu to ma służyć, bo na pewno nie poprawie jakości.

jeśli chce się coś naprawdę wolno wypalić, bo np. konsola tak lubi to 8 lub 12x jest jak w sam raz.

płytki cd-r złej jakości trafiają się niezwykle rzadko, więc nie widzę problemu (za .45 groszy/szt. są naprawdę dobre płyty)

Y@nkee_PL 04.07.2005 10:44

ograniczenie sprzętowe, nic nie zrobisz
nagraj z prędkością 8-12x, powinno być ok

Mithrandir01 04.07.2005 13:10

Cytat:

Napisany przez Y@nkee_PL
ograniczenie sprzętowe, nic nie zrobisz
nagraj z prędkością 8-12x, powinno być ok

OK. Już wiem, że to ograniczenie. Albo kupię starą nagrywarkę gdzie nie będzie go, albo zostaje mi obecne 4x wzwyż.

Tylko, że ja naprawdę mam na razie stary sprzęt audio, który 8x lub 12x pewnie już nie przeczyta (skoro ma często problemy przy 4x).

Chyba rzeczywiście pozostaje CD-RW sprzed 3-4 lat i max 16x.

W każdym razie dzięki za rady.

grzeniu 04.07.2005 17:55

Watpie zebys gdzies kupil nagryware sprzed 3-4 lat w pelni sprawna, przypuszczam ze bedzie miec klopoty z zapisem nowych plytek, a konkretnie z kalibracja lasera. Tak wiec mozesz trafic z deszczu pod rynne.

Radzilbym ci raczej poprobowac roznych plytek, czesto daje sie znalezc takie ktore stare sprzety audio czytaja. Niekoniecznie musza to byc z tych drogich firmowych, ale jednak najczesciej tak jest. Co do predkosci palenia to z przedzialu 4-16x powinno cos zadzialac.

loki7777 04.07.2005 18:20

Albo kup nowy cd-player, lub z Niemiec z wystawki sklepowej. Nie powinno byc znowu az tak drogo, moze wyjsc tyle co uzywany cd-rw z przesylka, albo minimalnie wiecej

smykus_likas 04.07.2005 23:45

Napisales "pewnie nie przeczyta" Przy predkosci x4 bedzie wiecej bledow niz prz np 12x albo 16 x. Sprobuj, stracisz najwyzej jedna plytke

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:33.