Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Nośniki optyczne (https://forum.cdrinfo.pl/f28/)
-   -   DVD9 - czy to jest normane? (https://forum.cdrinfo.pl/f28/dvd9-czy-jest-normane-53994/)

Berion 05.07.2005 10:03

DVD9 - czy to jest normane?

Ilość załączników: 1
Hm... mam kolejne pytanie (na które pewnie znowu nikt nie odpowie, jak na większość). Ale do rzeczy:

Czy to jest normalne zjawisko, że cała DL wygląda jakby ... ... hmm... nie wiem nawet jak to określić (nawet na zdjęciu ciężko to uchwycić).

ed hunter 05.07.2005 10:14

nie wiem co to za sztorm na tej płycie???

obejrzałem kilka płyt z filmami (tłoki dl) i zobaczyłem różne ciekawe niedoróbki, ale nic takiego.

może to urok płyt do pleyaka2???

Berion 05.07.2005 10:21

Właśnie nie wiem, cała płyta jest tym pokryta. To jest jedyny DL jaki na oczy widziałem... Może jest to typowe dla tych płyt (ps2)... ...

rork 12.07.2005 15:33

Mi to wygląda na interferencje światła na granicy dwóch warstw światłoczułych - pewnie taka specyfika tych płyt- tyle co mi przychodzi do głowy

Oktawian89 14.07.2005 20:26

Kiedyś kupiłem gre Harego potera cos tam... i było to samo :) nie mam pojęcia czym to jest spowodowane..:D ale widocznie musi tak być...
;] dodam ze była to zwykła płytka CD..

Patrix 14.07.2005 21:48

Cytat:

Napisany przez Oktawian_15
Kiedyś kupiłem gre Harego potera (...) była to zwykła płytka CD..

Ale masz orginał ?! :)

legion 14.07.2005 22:44

@Berion to normalne przy DL :) niemasz sie czym martwic :)

Oktawian89 14.07.2005 23:22

Cytat:

Napisany przez Patrix
Ale masz orginał ?! :)

tak to był orginał :D

yahol 15.07.2005 14:00

Oryginalne plyty DL, sa klejone z 3 warstw.
To jest efekt nakladania sie warstw na siebie (to tak prostacko wyjasniam, ale sens jest zachowany :D ) i jest to normalne w plytach klejonych.

W plytach nagrywanych DL, niekiedy wychodza jeszcze smieszniejsze efekty, szczegolnie przy przechodzeniu lasera z warstwy na warstwe.
Widzialem juz w takim miejscu "warkoczyki" :D

ed hunter 15.07.2005 14:13

Cytat:

Napisany przez yahol
Oryginalne plyty DL, sa klejone z 3 warstw.
To jest efekt nakladania sie warstw na siebie (to tak prostacko wyjasniam, ale sens jest zachowany :D ) i jest to normalne w plytach klejonych.

W plytach nagrywanych DL, niekiedy wychodza jeszcze smieszniejsze efekty, szczegolnie przy przechodzeniu lasera z warstwy na warstwe.
Widzialem juz w takim miejscu "warkoczyki" :D

no nie wiem czy takie normalne.

mam sporo tłoków dl i wypożyczam też po kilka filmów na tydzień i nigdy niczego takiego nie widziałem.

może to sprawa oświetlenia? ;)

Berion 15.07.2005 14:22

@ed hunter
U mnie jest to widoczne przy dziennym świetle. Na zdjęciu ciężko to uchwycić, tym bardziej pod lampą (wieczór był).

Ale skoro piszecie, że to jest normalne zjawisko to trochę mi ulżyło. W końcu "dwa koła" nie leżą na ulicy :)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:53.