Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   TELE2 a pakiet internetowy TPSA? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/tele2-pakiet-internetowy-tpsa-54032/)

markus96 07.07.2005 06:53

Dzięki za informacje, teraz wszystko zrozumiałe. :)

ro29 06.07.2005 18:51

Witam !
Tak sobie czytam te wszystkie wypowiedzi i odnoszę wrażenie, że więcej tutaj emocji itp. niż konkretów.
Kolega @markus96, jak widac problem ma, bo nie jest zorientowany w ofercie Tele2, a tak do końca chyba nikt mu tego nie wytłumaczył - choć pewne sprawy zostały już wyjaśnione.
Postram się ja to teraz dogłębnie wyjaśnić.
Więc tak - uogólniająć - Tele2, jak już powiedziano nie jest operatorem telefonicznym w pełnym tego słowa znaczeniu. Żeby korzystać z ich usług trzeba mieć linię w TP i abonament standartowy (jak się ma inny to nie wiem jak to jest, także w przypadku innych operatorów - Dialog, Netia itd.).
I można korzystać z ich usług w dwojaki sposób. Pierwszy - to podpisanie tylko umowy o preselekcję - wtedy możemy wykonywać przez Tele 2 wszystkie rodzaje rozmów - lokalne, międzymastowe, na komórki, a także internet - dial - up. Rachunek za te połączenia dostajemy od Tele2. Natomiast od TP dostajemy zawsze rachunek za ich abonament - i nic więcej - jeśli oczywiście wszystkie połączenia wykonaliśmy przez Tele2.
Oszczędności - nominalnie od paru do chyba nawet ponad 50% - największe przy połączeniach międzymiastowych i międzynarodowych.
Natomiast druga opcja - wykupujemy abonamnet w Tele2 - tzw. Dobry Wieczór i Weekend - płacimy im co miesiąc 35 zł - i razem z abonamentem dla TP mamy tzw. hybrydę - czyli coś bardzo podobnego do abonamentu w TP - darmowe wieczory i weekendy za 85 zł. Korzyści - w sumie płacimy mniejszy abonament 42,70 + 35 = 77 zł < 85 zł TP, możemy dzwonić "za darmo" już od 18.00 a nie 20.00, no i do wszystkich, a nie tylko abonentów TP. Mamy też troszeczkę tańsze rozmowy płatne niż w tym analogicznym planie TP.

Więc każdy musi sobie odpowiedzieć, czy mu się opłaca.
Ja w kwestii Tele2 mam mieszane uczucia - przez 4 miesiące łączyłem się przez ich numer przez dial-up do Internetu i tylko w jednym miesiącu ich rachunek pokrywał się z tym co mi wskazał taryfikator internetowy - Bankrut. W pozostałych miesiacach - było zawsze więcej - i to o 5-10 zł !!!

I to tyle - mam nadzieję, że to trochę wyjaśniło, jeśli nie do końca to proszę o pytania.

I jeszcze w kwestii tego linku - i nagranej rozmowy z infolinią - cóż nie znam dokładnie tej sytuacji, ale z tego co tam słychać - to niestety mogę tylko stwierdzić, że chamstwo nie ma granic i szerzy się coraz bardziej.
To nie oznacza, że jestem fanem TP czy Tele2 - mam im dużo do zarzucenia - ale nie można się tak zachowywać - trochę kultury ....

Pozdrawiam

ro29

EDIT: zapomniałem jeszcze dodać odpowiedzi na podstawowe pytanie - oczywiście, że pakiet internetowy zostaje w TP; niestety Tele2 nie ma nawet nic podobne w swojej ofercie.

sherrif 06.07.2005 12:05

Cytat:

Napisany przez Berion
Apropo tele2 :) (nie sugerujcie się nazwą adresu)
http://www.mp3.fajnelaski.pl/tele2.mp3

hahaha mocne nie moge :D. Ciezka robote maja ci od suportu tele2...

ed hunter 06.07.2005 09:27

w Tele 2 akwizytorzy zapominają powiedzieć podstawową rzecz -
ŻE TO SIĘ NIE OPŁACA DLA KLIENTA, TYLKO DLA NICH

atakują starsze osoby wciskając akwizytorski bełkot, ludzie podpisują umowy i przepłacają .
biznes jak cholera (wystarczy zobaczyć ile reklam leci w TV - jaką wydają na to kasę)

do mnie gościu z Tele2 wyleciał przy furtce tekstam: "że oni tu dzisiaj u nas na osiedlu podłączają tą tanią telefonię" ^_^

myślałem, że mnie to zabije ||

dostałem ataku śmiechu i zaproponowałem dalsze negocjacje z moimi suniami :D

to samo proponuję samozwańczym kominiarzom. :P

deVilbaT 06.07.2005 09:11

Cytat:

Napisany przez markus96
No dobrze a co w przypadku gdy nie chcę planu taryfowego "Dobry wieczór i weekend", tylko "pakiet podstawowy" czyli abonament 35zł, to równiez musze płacić 2 abonamenty??

Tanie pakiety wiaza sie z tym, ze pewnie abonament jest drozszy a rozmowy (darmowe) sa w weekend i to o poznych porach. Tak mi sie wydaje ale moge sie mylic. Ja osobiscie zrezygnowalem z TP juz jakis czas temu i przyznam ze czuje sie jak nowo narodzony. W cenie ich abonamentu mam 2xTakTak'a ktory spokojnie starcza mi na miesiac i dodatkowo przechodzi mi reszta na kolejny :) Dobry telefon mozna dostac uzywany, teraz juz za smieszne pieniadze. No chyba, ze ktos gustuje w kolorowych wyswietlaczach, miazdzacych, polifonicznych dzwonkach :D
Pozdrawiam.

Berion 06.07.2005 09:10

Apropo tele2 :) (nie sugerujcie się nazwą adresu)
http://www.mp3.fajnelaski.pl/tele2.mp3

markus96 06.07.2005 08:48

No dobrze a co w przypadku gdy nie chcę planu taryfowego "Dobry wieczór i weekend", tylko "pakiet podstawowy" czyli abonament 35zł, to równiez musze płacić 2 abonamenty??

Boger 06.07.2005 08:31

Bueeehheehehhee :haha:

No wlasnie - to jest tele2 :taktak:

Zapomnieli Ci powiedziec ze oni nie sa operatorem telekomunikacyjnym w pelnym tego slowa znaczeniu :nie:

U nich wykupujesz TYLKO rozmowy, natomiast nic innego od nich nie dostaniesz.
Twoj numer nadal bedzie prowadzony w tp sa i bedziesz musial placic za niego abonament.

Niestety panie i panowie z tele2 czesto zapominaja poinformowac o tym drobnym szczegole swoich przyszlych klientow.

Zreszta byla juz z tej okazji niejedna afera :taktak:

Byl rowniez kiedys proces tele2 vs. tpsa...

Otoz ten pierwszy chcial aby tp obslugiwala jego polaczenia (bo jako monopolista jest do tego zmuszony), oraz rozliczala je na swoich rachunkach, a pieniazki grzecznie pozniej przelewala na konto tele2...

TP oczywiscie sie nie zgodzila i byl maly kociol z tym :)

Jak wiecie tele2 sama wystawia aktualnie faktury ;)

Moja rada... z daleka od tele2 :)

Air 06.07.2005 08:28

Cytat:

Napisany przez markus96
Cooooo :O jakie dwa abonamenty za co?

No tak :D

Tele2 korzysta z lini TPSA. tele2 jest opłacalne przy wykonywaniu dużej ilości rozmów. Inaczej będziesz przepłacał.

Cytat:

Napisany przez umowa
§11
Umowa niniejsza zostaje zawarta na czas nieoznaczony i może zostać rozwiązana przez każdą ze Stron z zachowaniem jednomiesięcznego okresu wypowiedzenia (ze skutkiem na koniec miesiąca kalendarzowego następującego po okresie, w którym nastąpiło wypowiedzenie), z zastrzeżeniem szczególnych przypadków określonych w Regulaminie. Oświadczenie o rozwiązaniu Umowy wymaga zachowania formy pisemnej pod rygorem nieważności. Szczegółową formę oświadczenia o rozwiązaniu Umowy określa Regulamin.

Wybieram plan taryfowy "Dobry wieczór i weekend".
Stała miesięczna opłata 28,69 zł netto/miesiąc (35 zł brutto/miesiąc) TAK NIE

Wybieram plan taryfowy "Dobry wieczór i weekend".
Stała miesięczna opłata 28,69 zł netto/miesiąc (35 zł brutto/miesiąc) TAK NIE

markus96 06.07.2005 08:15

Cooooo :O jakie dwa abonamenty za co?

Air 06.07.2005 08:01

Cytat:

Napisany przez markus96
Wczoraj zadzwonił do mnie facet z TELE2 z propozycja przejscia na abonament 35zł brutto (teraz jestem w standardzie TPSA), oferta była by całkiem dobra bo ceny mają rzeczywiście nieco niższe. W zwiazku z tym mam pytanie jak wygląda sprawa pakietu intenetowego w TPSA (aktualnie mam 5 godzin) czy on tez przechodzi do Tele2 czy zostaje w TPSA i dostaję od nich rachunek?

Do Tele 2 pzrechodzą CHYBA w zależności od pakietu rozmowy, miedzynarodowe, rozmowy miedzymiastowe i z użyciem prefixu równiez rozmowy lokalne.

Z tego co się orientuję nie przechodzi tam pakiet internetowy. Pamietaj że bedziesz płacił dwa abonamenty w Tele2 i w TPSA.

markus96 06.07.2005 07:39

TELE2 a pakiet internetowy TPSA?

Wczoraj zadzwonił do mnie facet z TELE2 z propozycja przejscia na abonament 35zł brutto (teraz jestem w standardzie TPSA), oferta była by całkiem dobra bo ceny mają rzeczywiście nieco niższe. W zwiazku z tym mam pytanie jak wygląda sprawa pakietu intenetowego w TPSA (aktualnie mam 5 godzin) czy on tez przechodzi do Tele2 czy zostaje w TPSA i dostaję od nich rachunek?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:08.