Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Pomocy!! nagrywarka nie chce czytać płyt... (https://forum.cdrinfo.pl/f2/pomocy-nagrywarka-nie-chce-czytac-plyt-54066/)

esp3ranza 07.07.2005 00:33

Pomocy!! nagrywarka nie chce czytać płyt...

Witam.
Otóż moja nagrywarka CD/DVD nie chce za bardzo czytac płyt...
...nagrywałem kilka razy overburningiem i od tamtej pory nie czyta mi płyt CD R a od czas do czasu czyta tylko płyty DVD, nagrać sie nic nie da, a kiedy włoże płyte to strasznie napęd skrzeczy i wydaje dziwne dźwięki....
Nie odtwarza mi praktycznie żadnych płyt ktore włoże do CD do dstcji F

Pomóżcie jak się da :)...

coby6 07.07.2005 01:17

Jeśli jest na gwaracji to ją zareklamuj , jeśli nie jest na gwarancji to ją rozkręć i sprubuj przeczyścić optyke.

Czołgista 07.07.2005 01:31

Cytat:

Napisany przez esp3ranza
Witam.
Otóż moja nagrywarka CD/DVD nie chce za bardzo czytac płyt...
...nagrywałem kilka razy overburningiem i od tamtej pory nie czyta mi płyt CD R a od czas do czasu czyta tylko płyty DVD, nagrać sie nic nie da, a kiedy włoże płyte to strasznie napęd skrzeczy i wydaje dziwne dźwięki....
Nie odtwarza mi praktycznie żadnych płyt ktore włoże do CD do dstcji F

Pomóżcie jak się da :)...

To jeszcze raz napisz, ale koniowi , on ma duży łeb to zrozumie.

Nie napisałeś głąbie co za napęd i wiele innych drobiazgów !
Czy ty myślisz że tutaj wszyscy znają co masz ?
Co do skrzeczeń to mamusi opowiedz: zrozumi i przytuli. :glaszcze:
A napęd :F to dopiero info ! :nie:
Gratulacje !
Napisz coś z sensem, proszę !

esp3ranza 07.07.2005 11:34

ok
nie mam pudełek od nagrywarki itp... na karcie podzespołów widnieje: Napęd CD-REC , Samsung 16x DVD-REC, na fakturze widnieje : DVD-REC Samsung 16X TS-H552 OEM, a w kompie jest : TSSTcorp CD/DVDW TS-H552B.
nie znam sie za bardzo ale co niektórzy nie muszą być niemili, a głąbów to w rodzinie szukać :niepow: :P

zbig10101 08.07.2005 08:42

1.Taka reakcja sprzętu może być spowodowana niską jakością nośnika - konieczność aktualizacji firmware lub patrz punkty poniżej.

2. Jeśli sprzęt nie jest na gwarancji to konieczne jest ustawienie głowic czytajacych, nie jest to skąplikowana operacja - wystarczy sanki z głowicą czytająca przestawić w położenie środkowe a najlepiej skrajne zewnętrzne. Zjawisko to może wystąpić przy zapisie płyt w trybie nadgrywania (overburning)

3. W przypadku gwarancji najlepiej oddać do serwisu - może wymienią na nowszy model.

Loczek 08.07.2005 11:28

Czołgista troche za ostro. Ale to moje zdanie.

Zdaje mi się, że niestety ale pozostaje serwis.

Nie otwieraj tylko napędu. Zapakuj w karton i zanieś do sklepu. Nie mów że nagrywałeś z overburningiem. Udaj kogoś kto nie zna się na nagrywaniu. Powiedź, że nie działa i już.

esp3ranza 08.07.2005 16:21

ok dzięki za rady ;) dam do serwisu - ale jak swtwierdza ze uszkodzenie sprzetu nastapilo z winy uzytkownika to wtedy poprobuje przestawić głowice ;)
jeszcze raz dzięki ;)

Maciej 08.07.2005 18:31

sprawdż jeszcze na innym kompie przed oddaniem do serwisu.

Czołgista 09.07.2005 01:18

Cytat:

Napisany przez Loczek
Czołgista troche za ostro. Ale to moje zdanie.

Wiem, przesadziłem :smutny: , zły dzień (noc) miałem.
Ale przeprosiłem :)
I może przeprosiny zostaną przyjęte .

Loczek 09.07.2005 23:41

No i zapanowała rodzinna atmosfera :)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:50.