![]() |
Gigabyte GA-7VT880 - czy ktoś ma tą płytę?
witam
jak w temacie - czy ktoś ma tą płytę - Gigabyte GA-7VT880, pytam bo wyczytałem na benchmarku że jest tam opcja CPU overheat protection która zapobiegając przegrzaniu się proca wyłącza komp po przekroczeniu określonej temperatury - i właśnie o tę temperaturę mi chodzi - podobno wyłacza jeśli przekroczy 60 stopni C i nijak tego się nie da zmienić (np zwiększyć zakres) - jest to o tyle kłopotliwe że widziałem często temperatury ponad 60.. prosze właścicieli tej płyty o weryfikację tego stwierdzenia pozdro, marcin |
Hmm.. posiadam tego Gigabyte'a. W biosie raczej na pewno nie ma tej opcji (poczytam jeszcze manual, bo kompa żal restartować), czyli regulować się nie da. Ale to chyba nie jest 60 stopni, Bartka 2500+ wygrzewałem do 75 stopni i nic się nie działo.
Pozdrawiam. |
będę Ci wdzięczny ;) - jesteś pewnien że do 75 stopni? a i czy ten barton ma magistrzalę 200Mhz? i czy nie orientujesz się jak to jest z magistralą i bartonami odblokowanymi - bo tu czytam że idą tak jak sa fabrycznie ustawione i ani rusz wyżej a tam że idą wyżej... - i bądź tu mądry!
|
Na pewno Barton przy FSB 200 w prime przekraczał 70 stopni. Chyba, że odczyty z Everesta aż tak bardzo kłamią. GA-7VT880 wogóle nie nadaje się do kręcenia, a FSB 200 bez przetaktowania PCI jest możliwe tylko z zastosowaniem moda L12 !!! Czyli jeśli Barton Mobile będzie chodził na 266, zwykły na 333 itp. Zwiększenia FSB do 200 nie spowoduje uruchomienia dzielnika 6 !!! Takie dziwactwo Gigabyta... Ale płytkę wybrałem z całą świadomością jej ograniczeń i nie żałuję. Równie stabilnie chodziła u mnie SOYO jeszcze na BX-ie - a obecnie na Sempronie 10X200, przy napięciu 1,55V ,śmiga po 6-8 dni bez restartu, a wydajnością nie ustępuje NForcom.
Co do "CPU overheat protection" - cholerka, nic w instrukcji o 60 stopniach nie widzę ... Pozdrawiam. |
Ilość załączników: 1
Mam taką płytę w kompie do neta ale nigdy nie miałem więcej jak 50 stopni na Bartonie 2600+ i Pentagramie Freezone Qc 92. Do podkręcania bez drutmoda się nie nadaje nawet jak ma się odblokowany mnożnik ale za to jest bardzo stabilna i działa non stop 24 godziny już od 5 miesięcy.
|
Cytat:
-Gigabyte CPU Overheat Protection - W biosie włanczasz zaawansowne ustawienia- Włancza sie je przez konbinacje klawiszy Ctrl + F1. i tam to powinno być |
Cytat:
|
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:43. |