![]() |
problem z zgrywaniem obrazu z kamery
Witam,
Mam komputer z systemem WIN98, Celeron 1,7 GHz, 512 RAM-u, ktory to ma problem ze zgrywanie obrazu z kamery. Obraz przechwytuje w Ulead VS. Podczas procesu zgrywania obraz sie zacina i w takiej tez postaci jest zapisany do pliku. Probowalem na lepszym kompie na tym samym programie - wszystko ok, ale mimo tego moj komputer nadal ma problem z odtawrzeniem poprawnie zgranego materialu. Podpowiedzcie w czym tkwi problem. Pozdrawiam Raddi |
przyczyn może być kilka:
1. System (proponuje reinstalację) 2. fragmentacja HDD (defragmentacja) 3. Obciązenie kompa programami pracującymi w tle (wyłączyć wszystko w trakcie zgrywania z kamery) 4. Stary i wolny HDD Podaj trochę więcej szczegółów |
System jest na nowo postawiony, dysk tez jest z tego roku, ale moze cos defragmentacja pomoze - wlaczylem wczoraj o 19 i juz mieli 17 godz. (160 GB).
>> Raddi << |
Kurcze tyle godzin?
A testowałeś transfery Twojego HDD Dysk masz cały czy podzielony na partycje? Sprobuj zrzucać z kamerki innym programem np. Pinnacle Studi 9 |
Juz wiem gdzie jest waskie gardo - to dysk. Maksymalny odczyt to 4.4 MB/s. Obydwa dyski chodza z ta sama max predkoscia. Bawilem sie z tasmami, zamienilem intelowski sterownik ide na standardowy, ale to nic nie pomoga. W biosie DMA wloczony jest na odbydwu kontrolerach, wiec w ogole nie wiem jak z tym problemem sobie poradzic.
>> Raddi << |
Sprawdź ustawienia BIOS. 4,4Mb/s to nie problem jakiegoś sterownika (a przy najmniej nie tylko), raczej coś z ustawieniami sprzętowymi. Szukaj haseł typu Block mode, 32bit transfer rate itp. Jeśli tam jest OK, sprawdź/wymień taśmę. Zostaw 1 dysk na taśmie i sprawdź prędkość.
|
W biosie DMA włączone a w Windzie? Zobacz w panelu sterowania co tam stoi.
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:08. |