![]() |
Problem z HP 640i
Witam
Miesiac temu kupiłem nagrywarkę HP 640i zewnetrzną. Mam ją podpiętą pod kontroller USB 2.0 "PCI VIA VT6212L USB 2.0 4+1", ponieważ na płycie głównej posiadam wyłącznie USB 1.0. Problem pojawil sie po paru dniach, otórz nagrywarka zupełnie nie nagrywa płyt "Supratec" (DVD+R), chociaż inne nagrywarki je wypalają. Przy różnym stopniu zaawansowania wyskakuje błąd zapisu i koniec. Drugi problem dotyczy szybkości zapisu. Miałem płyty DVD-R 8x z TDK i Esperanzy. Przy szybkości 4x nagrywało mi średnio coś ok. 15 minut, co by sie zgadzało, ale jak dałem na 8x to płyty esperanzy nagrywało mi ok. 30 minut, a TDK w ok 11. W NERO jak dałem sprawdzanie odczytu na płytce esperanza 4x, to wykres dochodząc do 4x przypominał raczej wykres ludzkiego pulsu, nizeli linie w miare prostą. Chciałem sie zapytać czy akurat trafiłem na felerny model, czy ta nagrywarka tak ma poprostu, oraz co moze być powodem nie nagrywania płyt z prędkością 8x: wolno się rozpędza, czy to wina czułości tej nagrywarki na błędy, czy moze wina kontrollera USB. Szukałem materiałów na googlach, le nic konkretnego nie znalazłem, moze źle szukałem ;) . Z góry dziękuje za wszelką pomoc :). |
transfer pomiędzy nagrywarką a resztą twojego śmiecia jest do DOOPY
( bez urazy swojego kompa też tak nazywam :) ) |
a tak z ciekawości czy ten kontroler usb 2.0 ma zainstalowane sterowniki?
czy w systemie są zainstalowane sterowniki aspi? |
do kontrolera dostałem sterowniki i je zainstalowałem, chociaż XP wykrył sprzęt od razu. A co do ASPI, to nie miałem wgranych tych sterowników, teraz wgrałem sterowniki z firmy Adaptec. A to moze być wina braku tych sterowników?? Jak przetestuje, to dam znać jak wyszły wyniki testów :). Wielkie dzięki za podpowiedź :)
|
Ja wrzuciłem płytkę BenQ DVD-R 8x i wyskakują problemy z odczytem przy weryfikacji ale to podobno wina windowsa który nie poznaje UDF :P płytki DVD+RW Platinum i DVD-RW Esperanzy 4x nagrywa bezszelestnie i bezbłędnie ale jako ISO, niestety 2.6 GB to za dużo na ISO. Masz BenQ czy LiteOn? Znaczy 640c czy 640b? Ja mam z 640c BenQ i jestem bardzo zadowolony, tak cichej nagrywareczki jeszcze nie spotkałem.
PS Kupowałeś w Siriusie w Wadowicach? A zapomniałem powiedzieć ja mam podłaczone przez zewnętrzny kontroler na USB2.0 dla dysków lub nagrywarek, ale spróbuję wsadzic do obudowy tylko musze jakiegoś dyska, CD-RW lub LSa wywalić :) |
Cytat:
Rozumiem ze masz HP dvd640e orginalnie zapakowana w obudowe USB ? bo pisze HP 640i jakos na stronie HP nie ma takowej :) |
Witam
Podpiąłem nagrywarke pod FireWire, bo jest taka możliwosć :D i teraz nagrywa mi normalnie przy prędkości 8x, w 7-8 minut, takze chyba przesył nagrywarka-USB2.0 jest za wolny :/, ale płytek Supratec dalej mi nie nagrywa :/. Właśnie sie zastanawiam czy nie idzie wyjąc tej nagrywarki z zewnętrznej obudowy i podpiąć pod IDE, nie tracąc gwary. A co do modelu, to mam 640i (jeśli chodzi o nr. katalogowy) ale w windowsie wyskakuje mi nr. 640v (podobno tak mają te nagrywarki - tak przynajmniej pisze na stronie producenta) a z tego co czytałem to jest robiona na podzespołach LiteOna. |
Witam :)
Tak, masz racje mensir :). Mój błąd, ma ona nr. 640e :/. Podałem nr. tej samej nagrywarki, ale z wewnetrznej :/. Przepraszam za pomyłkę. |
Pożegnałem się z jednym dyskiem twardym - poszedł na USB || i tak był wolny 8 ) podpiąłem do IDE chodzi znakomicie nagrywa wszystko łącznie z tym papierowym kółeczkiem i przezroczystą podkładką z cake'a :D Sprawdzałem Supratec nagrywa ale nie czyta ??? co ciekawe na innych kompach na dowolnym DVD a także odtwarzaczu DVD H&B3220 płyta jest czytana bez problemu. Mam Nero 6.6.0.8. A mój sprzęcik to HP 640c czyli BenQ 1625. Chyba Windows SUXXX :D
EDITED: Acha kompakt w trybie UDF tryb ISO odczytuje bez problemu. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:01. |