Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Cannon S200 - co jej dolega? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/cannon-s200-co-jej-dolega-54355/)

paszczu 23.07.2005 00:07

Po prostu zatkana jest jeszcze dysza z niebieskim Spróbuj nalać na dno szklanki spirytusu i postawić w niej głowicę tak, żeby była zanurzona na ok. 2mm. Górę szklanki przykrywasz szczelnie folią i nakładasz gumkę-recepturkę (spirytus bardzo szybko paruje, więc jest to niezbędne). Rano wyjmij głowicę i od wkładaj razu do drukarki (bezzwłocznie, bo spirytus wyparuje i znowu się zatka - tym razem może już na amen), na przemian drukując i wykonując 'czyszczenie' w sterownikach. Ja taką metodą uratowałem głowicę właśnie z S200 - niestety - czarnego się nie udało odetkać.

Berion 22.07.2005 23:01

Namoczyłem ten syf :) Zmiany? Bez liku ;)

- Czarny - jest czarny :)
- Zielony - żółty :O
- Czerwony - ciemno-żółty :)
- Niebieski - blado żółty :D

reszty nie sprawdzałem, ale sądzę, że będą to odcienie żółci... ... Cóż. Dobrze,że chociaż czarny się normalnie drukuje (ciekawe jak długo ???).

thx za pomoc i rady.

Posłany 16.07.2005 00:19

Nie tonery wymieniłeś a tusze ;)

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
I sprawdź czy drukuje stronę testową (jakaś kombinacja przycisków na obudowie - w instrukcji powinno być ).

Stronę testową można wydrukować naciskając szybko ten przycisk u góry (sam to odkryłem :D może pisze tez w handbooku ;)

[EDIT]
A sprawe tuszu łatwo rozwiązałem - kupiłem buteleczke 100ml za 35 zł - jedno napełnienie to ~3zł - moge wydrukować coś koło 200 kartek(o ile dobrze pamiętam) tekstu (standardowej jakosci, kartki całe w tekscie - po brzegi ;) )

andrzejj9 15.07.2005 07:28

Cytat:

Napisany przez ro29
Też się zastanawiam gdzie jest granica - ale prosze bardzo - nawet taniej niż pisałem ;)

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=56877759
lub:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=56843625
lub:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=56402457

I klienci na to są - może nie są takie złe ;) ???

ro29

Nie no, to już jest lekka przesada.. Tusz za niecałe 3 złote, a ja do swojej drukarki muszę zapłacić 40? Dziwne to...

andrzejj9 15.07.2005 07:28

Cytat:

Napisany przez ro29
@andrzejj9 - tak jak napisałem w swoim poście - profilaktyczne wydruki najlepiej raz na tydzień i to zarówno czarne, jak i kolor (max. co dwa tygodnie) - raz na miesiąc to zdecydowanie za rzadko ;)

Tak czytałem.. ale dla mnie tydzień to z kolei zdecydowanie za często, nie raz zdarzało mi się nie drukować dłużej, myślę, że nawet i ten wspomniany miesiąc i nie było problemu. Ale też drukarka HP 5550, którą posiadam, nie ma już takiego zwykłego tuszu, jak stare drukarki, tylko rodzaj żelu. To również musi mieć wpływ na wytrzymałość.

ro29 15.07.2005 01:02

Cytat:

Napisany przez Arepo
(...)
2,50 ??? - to chyba jakaś robota chałupnicza z węgielków grilowych :)

Też się zastanawiam gdzie jest granica - ale prosze bardzo - nawet taniej niż pisałem ;)

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=56877759
lub:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=56843625
lub:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=56402457

I klienci na to są - może nie są takie złe ;) ???

ro29

Arepo 15.07.2005 00:12

Cytat:

Napisany przez ro29
upsss - a tak się składa, że ja oprócz oryginałów na początku, miałem tylko raz Inktec - ale stwierdziłem, że są za drogie. I dotychczas na te ActiveJet nie narzekałem ;)

ActiveJet-a kupiłem co najmniej 4-5 razy i zawsze coś było nie tak, możliwe, że sklep który je sprzedawał, kupił jakieś przeterminowane za ćwierć ceny ;). Inktec-a też używałem jest OK, ale wolałem Black Point-a ze względu na jakość.
Cytat:

Napisany przez ro29
Ciekaw jestem ich ceny - za czarny ActiveJet płacę 9 zł aktualnie.

Możliwe że właśnie cena był powodem ich zniknięcia z rynku, jak będziesz w tym markecie to podaj ile kosztuje, jestem bardzo ciekawy.
Cytat:

Napisany przez ro29
Oglądałem też ostatnio różne tusze na Allegro - są tam już od 2,50 zł do ~ 5 zł - ale jakoś nie miałbym zaufania do tak tanich ;)

2,50 ??? - to chyba jakaś robota chałupnicza z węgielków grilowych :)

ro29 14.07.2005 23:59

Cytat:

Napisany przez Arepo
hahaha ... dobre :spoko:

ale nie poddawaj się tak łatwo, nie ma to jak satysfakcja z samodzielnego naprawienia sprzętu, może z tej starej drukarki coś jeszcze da się wykrzesać :taktak:

racja, racja - jakby się udało wskrzesić tą drukarkę, to było by niezłe osiągnięcie :)
No i wielka satysfakcja - aczkolwiek trochę roboty Cię czeka @Berion ;)

A co do korzystania z punktów ksero itp. - jeśli naprawdę tak mało drukujesz @Berion to ma to sens - ja też jak nie miałem jeszcze drukarki to drukowałem w takich punktach - strona po 20-25 groszy na laserze (choć są i po 50 gr !). Tylko, że problem się zaczyna jak nie chcesz drukować z Worda, PDF'a czy Corela. No i te punkty nie są czynne 24h na dobę, 7 dni w tygodniu ;) No i jest drożej - mi strona wychodzi średnio po 11-12 groszy.

No i :piwo: na dobry sen

ro29

P.S. Sorry za kilkakrotną edycję - godzina oraz :piwo: robią swoje ;)

ro29 14.07.2005 23:56

Cytat:

Napisany przez Arepo
Mam bardzo złe doświadczenia z tuszami firmy ActiveJet. Kupiłem je kilka razy i zawsze były z nimi problemy. Czasem po włożeniu nowego egzemplarza drukarka po prostu nie drukowała, kilka wstrząśnięć i przeczyszczeń pomagało, ale na drugi dzień było to samo. Tak jakby zapychał głowicę. Kupowałem tusze wielu różnych firm, ale z tych zrezygnowałem bardzo szybko.

Najlepszy z zamienników wydawał się Black Point, przede wszystkim żadnych problemów z eksploatacją, czarny był na prawdę czarny i do tego w kartridżu było 10,5 ml a nie 9 jak wszędzie. Kolor też był wyraźnie najlepszy (zazwyczaj czerwony w zamiennikach to porażka), a tu wszystko żywe i ładne. Niestety dawno temu znikneły one ze sklepów w moim mieście, nie mam pojęcia dlaczego.

Hey'a

upsss - a tak się składa, że ja oprócz oryginałów na początku, miałem tylko raz Inktec - ale stwierdziłem, że są za drogie. I dotychczas na te ActiveJet nie narzekałem ;)
A co do BlackPoint - nie ma ich w tych sklepach, w których zazwyczaj kupuję, są w markecie - jak będę tam pod koniec lipca (oddawać Neostradę, albo zmienić na tańszą - choć w to wątpię ;) ) - to zobaczę. Ciekaw jestem ich ceny - za czarny ActiveJet płacę 9 zł aktualnie.
Oglądałem też ostatnio różne tusze na Allegro - są tam już od 2,50 zł do ~ 5 zł - ale jakoś nie miałbym zaufania do tak tanich ;)

Pozdrawiam

ro29

Arepo 14.07.2005 23:55

Cytat:

Napisany przez Berion
Bardziej się będzie opłacało przespacerować do punktu XERO :) niż kupować nową... ...

hahaha ... dobre :spoko:

ale nie poddawaj się tak łatwo, nie ma to jak satysfakcja z samodzielnego naprawienia sprzętu, może z tej starej drukarki coś jeszcze da się wykrzesać :taktak:

Arepo 14.07.2005 23:44

Cytat:

Napisany przez ro29
Może tutaj wina tuszy - co prawda ostatnio stosuję zawsze ActiveJet - ale ostatnio trafiłem taki "śmierdzący", który na dodatek skończył mi się dużo szybciej niż zazwyczaj. A jak sobie przypominam, to te problemy zaczęły się, jak właśnie włożyłem ten dziwny tusz ??

Mam bardzo złe doświadczenia z tuszami firmy ActiveJet. Kupiłem je kilka razy i zawsze były z nimi problemy. Czasem po włożeniu nowego egzemplarza drukarka po prostu nie drukowała, kilka wstrząśnięć i przeczyszczeń pomagało, ale na drugi dzień było to samo. Tak jakby zapychał głowicę. Kupowałem tusze wielu różnych firm, ale z tych zrezygnowałem bardzo szybko.

Najlepszy z zamienników wydawał się Black Point, przede wszystkim żadnych problemów z eksploatacją, czarny był na prawdę czarny i do tego w kartridżu było 10,5 ml a nie 9 jak wszędzie. Kolor też był wyraźnie najlepszy (zazwyczaj czerwony w zamiennikach to porażka), a tu wszystko żywe i ładne. Niestety dawno temu znikneły one ze sklepów w moim mieście, nie mam pojęcia dlaczego.

ro29 14.07.2005 23:16

Cytat:

Napisany przez Arepo
@ro29

Jeśli problemy dopiero się zaczynają to jeszcze trochę pociągnie (nawet sporo).

Zastosuj metodę z płynem - do szklanki nalać płynu do naczyń np.: ludwika, dolać wody do połowy i zostawić w tym głowicę na noc. Rano dobrze wypłukać i jazda. Najlepiej robić to jak się kartridże wyczerpią, bo wyjęte zaschną.

Możesz też zainwestować w specjalny płyn, efekt będzie lepszy. Wtedy wystarczy nasączyć małą szmatkę płynem, położyć ją na spodeczku do herbaty a na niej głowicę. Rano jak nówka :). Inna metoda mówi aby szmatkę ułożyć na głowicy odwróconej do góry dyszami - efekt taki sam.

Jednak jak się przekonasz dolegliwość dyszy, która padła jako pierwsza niedługo powróci wraz z innymi niestety, starość wszystko dopada ;)

pozdrawiam

Witam !
Dzięki za rady !! Niestety zazwyczaj starość dopada drukarki zdecydowanie za szybko ;) I podejrzewam, że ta drukarka jeszcze trochę pociągnie - aczkolwiek mogą po prostu być z nią problemy i trochę roboty - przez te 1,5 roku praktycznie wymieniałem tusz, wyrównanie głowicy i było raczej OK.

Problemy tak naprawdę zaczęły się około miesiąca temu - wymieniłem tusze i okazało się, że są zatkane niektóre dysze. Zacząłem czyszczenie - najpierw normalne, później dokładne itd. Po którymś z kolei czyszczeniu i wyrównywaniu głowicy udało się uzyskać dobre wydruki. Aczkolwiek chyba po tygodniu znów dziwny wydruk otrzymałem - ale na szczęście tym razem jedno czyszczenie pomogło.
Może tutaj wina tuszy - co prawda ostatnio stosuję zawsze ActiveJet - ale ostatnio trafiłem taki "śmierdzący", który na dodatek skończył mi się dużo szybciej niż zazwyczaj. A jak sobie przypominam, to te problemy zaczęły się, jak właśnie włożyłem ten dziwny tusz ??

A opisane metody czyszczenia głowicy już gdzieś czytałem - mam jednak nadzieję, że jeszcze przez pewien okres czasu nie będę musiał ich stosować.

@andrzejj9 - tak jak napisałem w swoim poście - profilaktyczne wydruki najlepiej raz na tydzień i to zarówno czarne, jak i kolor (max. co dwa tygodnie) - raz na miesiąc to zdecydowanie za rzadko ;)

Pozdrawiam
ro29

Berion 14.07.2005 22:55

Bardzo żadko coś drukóję... Bardziej się będzie opłacało przespacerować do punktu XERO :) niż kupować nową... ... Dziękuje wszystkim za odpowiedzi i rady.

Arepo 14.07.2005 22:12

@ro29

Jeśli problemy dopiero się zaczynają to jeszcze trochę pociągnie (nawet sporo).

Zastosuj metodę z płynem - do szklanki nalać płynu do naczyń np.: ludwika, dolać wody do połowy i zostawić w tym głowicę na noc. Rano dobrze wypłukać i jazda. Najlepiej robić to jak się kartridże wyczerpią, bo wyjęte zaschną.

Możesz też zainwestować w specjalny płyn, efekt będzie lepszy. Wtedy wystarczy nasączyć małą szmatkę płynem, położyć ją na spodeczku do herbaty a na niej głowicę. Rano jak nówka :). Inna metoda mówi aby szmatkę ułożyć na głowicy odwróconej do góry dyszami - efekt taki sam.

Jednak jak się przekonasz dolegliwość dyszy, która padła jako pierwsza niedługo powróci wraz z innymi niestety, starość wszystko dopada ;)

pozdrawiam

ro29 14.07.2005 21:35

Cytat:

Napisany przez Berion
Damn... znowu się pomyliłem XD

Pokombinuję jeszcze z tą głowicą. Jak to nic nie da to wyrzucę ją na śmietnik...
Ostatnio używałem jej z 5 miesięcy temu.

Z każdą drukarką, która nie jest używana są takie problemy? Jeśli tak to kupno nowej sobie raczej odpuszczę...

Witam !
Jeśli tak jak piszesz, nie używałeś tej drukarki 5 miesięcy !!! - to nie ma się czemu dziwić - głowica zaschła i wątpie aby szło ją uratować.

A w kwestii Twojego pytania - tak, w drukarkach atramentowych ten problem występuje praktycznie we wszystkich modelach (w jednych mniej, w innych więcej). Oczywiście jak chcesz tego uniknąć to kup sobie laserówkę - kolega niedawno takową nabył i jest bardzo zadowolony, bo nie ma już takich problemów. Ale przy Twoich ilościach wydruków, to raczej się nie opłaca ;)
Ja profilaktycznie, jak czasem zdarza mi się nie mieć niczego do drukowania, to i tak staram się choć raz na 7-8 dni coś wydrukować.
Kolega też tak raz miał - zostawił drukarkę na 2 miesiące - działała, ale od tego momentu miał z nią problemy.

@Arepo - dużo prawdy w tym co piszesz - ja mam Canon i250 już około 19 miesięcy - i dotychczas było OK - ale niestety ostatnio zaczęły się problemy - właśnie z głowicą. I te moje problem wyglądają tak jak Ty piszesz o swoich - oby moja drukareczka jeszcze trochę wytrzymała ;)

Pozdrawiam
ro29

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:54.