![]() |
Hmm... właśnie mam podłączone wszystko na SATA, w tym jeden dysk IDE i DVDRW ATA przez przejściówki Wellanda (ok. 70PLN/szt, z kabelkiem SATA w komplecie).
Miałem tylko jeden problem, z DVDRW - nie chciał bootować gdy był podłączony do SATA NF2. Gdy podłączyłem do SATA SIL 3114 (oba na płycie głównej EPoX) to działa bootowanie z tego DVDRW. |
Cytat:
|
OK Podlaczylem dysk do tego adaptera, zasilanie, kabel sata... odpalam bios (cos zaczelo dluzej ladowac), patrze a tu nic nie ma :blee: Nie odnalazl tego dysku.
No to odpalam XP po chwili wyskakuje "Found new Hardware", a po tym cos takiego: http://zalen1.w.interia.pl/dysk.jpg I nie widac wogole dysku w Windowsie, nawet w menadzerze. Pytanie teraz....co i jak ustawic w biosie ??? |
Sprawdź w BIOS - może tam jest wyłączony ten kontroler RAID. A może wymaga on wymaga on dodatkowych sterowników w SO - tak było np. z HPT. Generalnie dysk powinien działać jako pojedynczy na tym kontrolerze.
|
no tak to jest to samo
|
Kupilem cos takiego klik
Powinno chyba chodzic ??? |
kupujesz przejściówke IDE na SATA, podłączasz, dziala :)
Np. na allegro są takie |
Dysk ATA, gdzie podlaczyc ??
HI
Mam problem z dyskiem 30GB ATA. O toz posiadam kompa z dyskiem 160GB SATA. Tylko jak chce podlaczyc ten stary ata, to nie wiem gdzie ?? Na plycie, mam tylko jeden kanal IDE (podlaczony do DVD-RW). Reszta to 4 porty sata i 2 porty Raid (troche przypominaja IDE - wiec pomyslalem zeby tam podlaczyc ;D.... ale niestety nie chodzi). Czy dysk mam podlaczyc razem z DVD-RW na jednym kablu ?? Czy moze wystarczy cos pokombinowac z Raid, aby widac bylo dysk ?? |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:18. |