Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napêdy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   problemy z odczytem p³yt - Philips CDRW48A (https://forum.cdrinfo.pl/f2/problemy-odczytem-plyt-philips-cdrw48a-54509/)

Marcin_R 19.07.2005 12:39

problemy z odczytem p³yt - Philips CDRW48A

Witam. Wiem, ¿e podobne tematy juz by³y lecz nie znalaz³em takiego o tej nagrywarce. Wszystko by³o dobrze z tym sprzêtem, nagrywa³ i odtwarza³ tego samego dnia gdy siê co¶ zwali³o. Podczas nagrywania CDR programem Nero (by³o ju¿ ok 98%) system przesta³ odpowiadaæ na kilka sekund, nagrywanie usta³o, poczym za chwilê dokoñczy³ nagrywanie i wy¶wietli³ siê komunikat o pomy¶lnym przebiegu nagrywania. Chcia³em odczytaæ t± p³ytkê jednak nie uda³o siê - urz±dzenie nie gotowe / brak napêdu lub program odczytuj±cy zawiesza³ siê. Pomy¶la³em, ¿e p³ytka zosta³a ¼le nagrana i sprawdzi³em inne - rownie¿ nie mog³em ich odczytaæ. A je¶li ju¿ to pokaza³a siê tylko zawarto¶æ CDR ale nie moglem nic otworzyæ. Zanios³em t± p³ytkê do kolegi - wszystko ok. No i zaczê³o siê - p³ytka czyszcz±ca: nie pomog³a; instalacja aspi programem forceaspi: nie pomog³a; aktualizacja biosu: nie pomog³a; na koniec jeszcze wy³±czy³em DMA i te¿ nic. Obecnie nagrywarka czyta tylko audio cd i p³yty t³oczone np takie dodawane do czasopism. I jeszcze jedno - czasem jak odczyta zawarto¶æ jakiej¶ p³ytki na której s± mp3 lub filmiki to traktuje j± jako audio cd i wy¶wietla w zawarto¶ci track01.cda
Ma kto¶ jaki¶ pomys³ co jeszcze móg³bym zrobiæ ?

downloads 19.07.2005 14:08

Sprawd¼ nagrywarke na innym komputerze i ewentualnie przeinstaluj Wina.
I nie u¿ywaj p³yt czyszcz±cych w napêdach komputerowych- je¿eli nie pu¶ci³es jej z prêdko¶ci± x1 to mog³e¶ nie¼le nabroiæ. Takie rzeczy robi siê albo samemu wacikiem albo jak siê nie chce rozkrêcac nagrywarki to od biedy mo¿na przedmuchaæ powietrzem w sprayu. I w³±cz spowrotem to DMA :>
Mozesz te¿ sprawdzic tê felern± p³ytê na jakims LiteONie pod katem b³edów i zobaczyc co sie w³a¶ciwie sta³o na tych 98%.

Marcin_R 19.07.2005 22:11

problem prawie z g³owy

Okaza³o siê, ¿e u kolegi nagrywarka dzia³a tak jak powinna. U siebie jeszcze raz instalowalem aspi ale i tak nie pomog³o. Czy da siê co¶ poza formatem dysku zrobiæ?

joujoujou 19.07.2005 22:20

Spróbuj przeinstalowaæ sterowniki kontrolerów IDE. :)

Maciej 20.07.2005 15:16

Sprawd¿ ta¶me IDE.

Marcin_R 20.07.2005 15:21

tasma jest ok bo tez sprawdzalem u kolegi. Napewno cos w systemie jest nie tak. Dzis zainstaluje jeszcze raz sterowniki ide a jak nie pomoze to format (znofuuu.....)

Marcin_R 20.07.2005 23:42

Zainstalowa³em domy¶lne windowsowe sterowniki IDE i nie pomog³o. Probowa³em te¿ nowsze stery zainstalowac jednak co¶ chyba by³o niekompatybilnego bo wtedy wcale nie byl widoczny naped w menad¿erze urz±dzeñ. Ehh zostaje wiêc format :-(

pomona 21.07.2005 00:35

mam pewnie banalny problem

mam pewnie banalny ( jak dla was !!!lecz nie dla mnie)problemik !!mam filmik 900mb i nie wiem co i jak mam zrobiæ ¿eby go zgraæ na p³ytki !!!je¶li znajdzie siê jaki¶ milutki osobnik co mi pomo¿e bêdê bardzo wdziêczna!!!pozdrawiam pomona

Mich@³ 21.07.2005 10:57

Cytat:

Napisany przez pomona
mam pewnie banalny ( jak dla was !!!lecz nie dla mnie)problemik !!mam filmik 900mb i nie wiem co i jak mam zrobiæ ¿eby go zgraæ na p³ytki !!!je¶li znajdzie siê jaki¶ milutki osobnik co mi pomo¿e bêdê bardzo wdziêczna!!!pozdrawiam pomona

Mo¿na by³o utworzyæ nowy temat, bo Twój temat z problemem odczytu p³yt przez Philipsa nie ma nic wspólnego ;)

A je¶li chodzi o Twój problem... Mo¿na podzieliæ winraremna dwie czê¶ci i nagraæ na dwie p³yty ;)

Maciej 21.07.2005 15:30

pomona ...virtualdub podzieli film -> http://gordianknot.republika.pl/nandub.html#2

grzeniu 21.07.2005 15:34

Pomona - a jaki to jest film, bo jesli vcd/svcd to moze nagrac to na plyte 800 z owerbirniniem?
Jesli avi to, jak wyzej koledzy napisali, musisz go podzielic.

Marcin_R 06.08.2005 13:04

Hej
Sformatowa³em dysk i nadal nagrywarka nie odczytuje p³yt. A co dziwniejsze nagrywarka od kolegi dzia³a i jest ok. Co mo¿e byæ nie tak ???

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:40.