Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   <I.S.O.> (https://forum.cdrinfo.pl/f5/s-o-54665/)

nitrus_666 24.07.2005 00:05

<I.S.O.>

Witam na forum!, chciałbym na wstępie dodać iż jestem nowym użytkownikiem tego forum i prosiłbym o wyrozumienie w sprawie mojego posta, próbowałem szukac tematu w FAQ i w wyszukiwarce ale nie odtrzymałem żadnej informacji konkretnej na temat który mnie obchodzi a mianowicie: mam OS-Longhorna w wersji 180 dniowej ale jest spakowany rarem i ma pojemność 732MB próbowałem go wypalić na cd ale nie mogę pomimo iż mam w nero ustawione na overburning podzieliłem go w winrar na part1.rar i part2.rar nagrałem na płyty i tu znów pojawił się dla mnie problem, :'( jak bym chciał zformatować swój dysk i zainstalować ten sys. to nie będę mógł ponieważ nie umiem zrobić płyty startowej z tym sys.operacyjnym bo mam go spakowanego czy może mi ktoś pomóc w tym zagadnieniu za pomoc z góry wielkie THX pozdrowienia z J.G. dla wszystkich chętnych którzy udzielą mi pomocy a także i reszty forumowiczów.

Arnold 24.07.2005 00:20

Powinieneś mieć obraz płyty Cd z instalką windowsa i ten obraz powinien być botowalny.
Jeżeli ten twój spakowany rar co ma 732MB to obraz płyty to go wypakuj i wypal na płytę.

gallus 24.07.2005 00:23

Cytat:

Napisany przez Arnold
Powinieneś mieć obraz płyty Cd z instalką windowsa i ten obraz powinien być botowalny.
Jeżeli ten twój spakowany rar co ma 732MB to obraz płyty to go wypakuj i wypal na płytę.

Dokładnie napewno w archiwum będzie spakowany obraz... przypuszczam że bin + cue ;) i dlatego zajmuje troszkę więcej..

ManDragon 24.07.2005 01:38

Nie trzeba nagrywać na płyte. Wystarczy otworzyć obraz np w deamon tools i skopiować pliki instalatora na dysk i uruchomić instalacje spod obecnego windowsa. Ja tak robiłem i normalnie sie zainstalował. Aha trzeba do instalacji wybrać partycje na której jest 6GB wolnego miejsca no i zeby nie było na niej innego systemu operacyjnego ;)

_bakupl_ 24.07.2005 08:44

Nagraj albo na 90 albo na 99 Minutowej płycie. Jesli masz nagrywarke DVD nagraj na DVD:)

Berion 24.07.2005 11:00

Cytat:

Napisany przez gallus
Dokładnie napewno w archiwum będzie spakowany obraz... przypuszczam że bin + cue ;) i dlatego zajmuje troszkę więcej..

Albo ma ustawione kojarzenie *.iso w WinRAR'rze czy innym archizatorze. To może być obraz...

nimal 24.07.2005 13:00

ten obraz i tak wejdzie na plyte 700MB, tylko musisz nagrac go jako obraz - np w nero wybierasz z menu - negrywarka/nagraj plik obrazu
jesli ma rozszezenie iso to nie jest spakowane, tylko jak kolega Berion zauwazyl - winrar przypisuje sobie iso jako archiwum i je przeglada, ale jest to normalny obraz plyty

Berion 24.07.2005 13:07

Od siebie mogą jeszcze dodać:
Na przyszłość aby uniknąć podobnych nieporozumień, polecam zaznaczyć w windzie, aby pokazywała rozszrzenia plików.

Sam się na tym złapałem XD

Arnold 24.07.2005 13:21

Cytat:

Napisany przez ManDragon
Nie trzeba nagrywać na płyte. Wystarczy otworzyć obraz np w deamon tools i skopiować pliki instalatora na dysk i uruchomić instalacje spod obecnego windowsa. Ja tak robiłem i normalnie sie zainstalował. Aha trzeba do instalacji wybrać partycje na której jest 6GB wolnego miejsca no i zeby nie było na niej innego systemu operacyjnego ;)

Ale jakby nitrus_666 chciałby sformatować dysk to musi i tak mieć bootowalną płytę.

Eliasz 25.07.2005 00:02

@Arnold - i tak i nie :D Plyta/dyskietka bootowalna potrzebna ale nie musi byc koniecznie tego samego systemu jaki bedzie sie chcialo zainstalowac. I wtedy można formatować np. dysk C a instalke windowsa miec na D.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:46.