![]() |
wystąpił reset - co może być przyczyną?
Witam !
Do dzisiaj wszystko chodziło jak ta lala. Niestety podczas nagrywania DVD-Video wyskoczył komunikat "wystąpił reset" i dupa.... Spaliłem już 4 płyty TDK, później rozpocząłem nagrywanie DVD-RW i ten sam komunikat, co może być jego przyczyną ? Uszkodzona spawarka czy padł system ? Spawarka to NEC-2500A do tego NERO 6.6.0.15 i WIN XP Pro. |
1. Force ASPI zainstalowane ???
2. DMA włonczone ??? 3. Frimware zaktualizowane ??? |
Cytat:
Co FW to wgrałem jakiś czas temu 1.09 ze strony NEC'a. |
Cytat:
|
Cytat:
Teraz tak sobie myślę czy znowu jakiegoś wira nie załapałem ?? |
hm zainstaluj sobie NOD32 2.5 zaktualizuj baze antyvirusową i zrób skanowanie dokładne (dogłębna analiza)
|
Kaspersky jest lepszy
|
Cytat:
|
Cytat:
No cóż, dzisiaj ponowny formacik i zobaczymy co będzie później. Dzięki wszyskim za podpowiedzi. |
Daj szanse jeszcze Ad-aware może cosik znajdzie
|
Danie szansy formatowi na pewno jets dobrym rozwiązaniem, wkońcu format poradzi sobie z każdym wirusem || dja znac czy format pomógł jak nie to kombinujemy dalej ;)
|
Jestem po instalce systemu. Force ASPI zainstalowane, DMA włączone, FW w NEC'u 1.09 - firmowe, winda XP + SP2, Nero 6.6.0.15PL no i nagrywa, nie psuje już płyt. Tylko że maksymalną prędkość jaką mogą osiągnąć to dla DVD-+R x2 - a to trochę wkurzające. Bufor przedtem pracował stabilnie na jakimś tam równym poziomie, teraz skacze o 0 do 100 jak małpa.
Coraz bardziej utwierdzam się w przekonaniu że padła nagrywarka, może zanieść ją do serwisu niech sprawdzą ? Ale wcześniej jeszcze wymienię taśmy, może któraś padła. |
Przetestój nagrywarkę na innym kompie :taktak:
|
Moze zaniesiesz ja do kolegi.Serwis za nieuzasadnione zgloszenie policzy ci kase
|
Po bólach doszedłem do sedna sprawy. Wszystkiemu był winien dysk twardy, po przeskanowaniu powierzchni dysku wyszły na jaw uszkodzone klastry w newralgicznych punktach systemu. Cały czas uszkodzonych klastrów przybywa, więc po reinstalu, system nagrał się na dobrych klastrach, które po jakimś czasie padły. Dysk do wymiany - a niestety jest po gwarancji.
A swoją drogą to jednak wezmę spawarkę do kumpla niech przez parę dni ją potestuje, tak dla upewnienia się. Mam nadzieję że po wymianie twardziela wszystko wróci do normy. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:43. |