Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Papier photo premium plus + 7260 :| (https://forum.cdrinfo.pl/f5/papier-photo-premium-plus-7260-a-54719/)

_bakupl_ 25.07.2005 19:09

Papier photo premium plus + 7260 :|

Witam

Jak już wiadomo mam HP 7260 oraz 970Cxi :P, problem polega na tym że:

Wkładam papier do HP 7260, (http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=5900) i kurcze, ustawiam 10x15, wybieram papier, a drukarka mi z trzech strony ramke drukuje ;( Jak to zmienić? Chodzi bodajże o marginesy...Może nie ma możliwości druku bez marginesów na tej drukarce? Marginy są 1cm.

nimal 25.07.2005 20:41

nie ma mozliwosci druku bez maginesu
pic polega na tym, ze mowia ze moze i robia papier od ktorego odciac nalezy paski po 1cm z krotszych brzegow i w ten sposob masz "druk bez marginesu"
naprawde bez marginsu drukuja canony i chyba epsony

B@rtek 25.07.2005 20:45

Cytat:

Napisany przez nimal
nie ma mozliwosci druku bez maginesu
pic polega na tym, ze mowia ze moze i robia papier od ktorego odciac nalezy paski po 1cm z krotszych brzegow i w ten sposob masz "druk bez marginesu"
naprawde bez marginsu drukuja canony i chyba epsony

Tylko Canony i Epsony :taktak:

Przy Epsonie R200 (mam :)) wychodzi to super, bo obraz na brzegach nie jest poszarpany :D

A przy HP i Lexmarku trzeba kupić specjalny papier :|

_bakupl_ 25.07.2005 21:27

Cytat:

Napisany przez Bartek1989
Tylko Canony i Epsony :taktak:

Przy Epsonie R200 (mam :)) wychodzi to super, bo obraz na brzegach nie jest poszarpany :D

A przy HP i Lexmarku trzeba kupić specjalny papier :|

No to lipnie. Bo papier juz kupiłem 10x15 ;| to fotka wyjdzie w takim razie 10x13 - maskara ;\

B@rtek 25.07.2005 21:51

Cytat:

Napisany przez _bakupl_
No to lipnie. Bo papier juz kupiłem 10x15 ;| to fotka wyjdzie w takim razie 10x13 - maskara ;\

Niestety, ale lipa :(

A ustawiłeś niestandardowe marginesy?

Albo daj troche wiekszy papier w ustawieniach :>

ed hunter 25.07.2005 21:52

a ja wysłałem fotki do EMPiKu 15x10 odbitki całości (czyli z białymi paskami po bokach) 49 groszy za szt. 33% rabatu do końca sierpnia

dzisiaj odebrałem osobiście na Nowym Świecie - jakość lux, za 24 foty 9.49 :D

jestem zadowolony.

nawet niecenzuralne poślę - niech się ktoś nacieszy || :spoko:

_bakupl_ 25.07.2005 21:59

Cytat:

Napisany przez ed hunter
a ja wysłałem fotki do EMPiKu 15x10 odbitki całości (czyli z białymi paskami po bokach) 49 groszy za szt. 33% rabatu do końca sierpnia

dzisiaj odebrałem osobiście na Nowym Świecie - jakość lux, za 24 foty 9.49 :D

jestem zadowolony.

nawet niecenzuralne poślę - niech się ktoś nacieszy || :spoko:

Hm... wsumie to się opłaca :)

nimal 26.07.2005 07:26

pozatym _backup_ wez pod uwage stosunek bokow zdjecia tradycyjnego (klisza ma 2:3) oraz matrycy cyfrowej (czyli 4:3)
nie sa kompatybilne
wiec majac papier 10x15 mozesz miec (bez obcinania/rozciagania) zadrukowane co najwyzej 10x13,3cm, bo na tyle starczy zdjecia z cyfrowki
nie wiem czy wytlumaczylem jasno, moze juz o tym wiedziales - wiekszosc ludzi po prostu sie nad tym nie zastanawia
jak dajesz zdjecia z cyfrowki do fotolabu to albo bez pytania drukuja ci krotsze albo pytaja czy wlasnie maja byc krotsze czy przyciete gora-dol (kadrowane)

_bakupl_ 26.07.2005 11:15

Cytat:

Napisany przez nimal
pozatym _backup_ wez pod uwage stosunek bokow zdjecia tradycyjnego (klisza ma 2:3) oraz matrycy cyfrowej (czyli 4:3)
nie sa kompatybilne
wiec majac papier 10x15 mozesz miec (bez obcinania/rozciagania) zadrukowane co najwyzej 10x13,3cm, bo na tyle starczy zdjecia z cyfrowki
nie wiem czy wytlumaczylem jasno, moze juz o tym wiedziales - wiekszosc ludzi po prostu sie nad tym nie zastanawia
jak dajesz zdjecia z cyfrowki do fotolabu to albo bez pytania drukuja ci krotsze albo pytaja czy wlasnie maja byc krotsze czy przyciete gora-dol (kadrowane)

Wiem, wiem, ale chodzi np. o boczny margines, bo jak to mozna nazwać to zdjecia takie panoramiczne wyjda lub skadrowane, i know ;)

Mniejsza...pomęcze się troche z ustawieniem papieru w drukarce i bedzie good, bo jak juz mam te 20 kartek to ...;]

A pozatym @nimal..... bakupl .... anie backup... co Ty? Drugie wcielenie memo? On takie błędy robił...

ed hunter 26.07.2005 11:28

Cytat:

Napisany przez nimal
nie sa kompatybilne

ja dokładnie o tym pisałem - zdjęcia z cyfrówki z białymi paskami na brzegu - inaczej wytną górę i dół.

edit: format 10x15 jest dla cyfrówek trochę nieciekawy.

zdecydowanie lepiej 13x18 - zachowane proporcje, ale ta cena :O 9x13 też pasuje ale za małe.

http://empikfoto.pl/ramka_help.html

nimal 26.07.2005 11:35

Cytat:

Napisany przez _bakupl_
bakupl .... anie backup... co Ty?

masz racje, przepraszam
"przejezyczenie" wynikajace z pospiechu ;)
:piwo:

_bakupl_ 26.07.2005 12:45

Cytat:

Napisany przez nimal
masz racje, przepraszam
"przejezyczenie" wynikajace z pospiechu ;)
:piwo:

SpOkO :D

-+EDITED+-

A więc, jeśli wydrukuje fotke 9x13 na tym 10x15 to jest pięknie ;) Mniejsze, ale ... :)
Jeśli chce fotke 10x15...otrzymuje fotke 10x13, i musze ściąć jedną ściane i wychodzi takie panoramiczne...

Jeśli chce 10x15 to w HP 970Cxi mogę tak papier wsadzić że nie ma marginesów ;) i jest 10x15 ;)

DZIEKUJE WSZYSTKIM ZA POMOC! :piwo:

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:56.