Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Jak zrobić dwa pulpity w XP? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/jak-zrobic-dwa-pulpity-xp-54742/)

zYxMa 26.07.2005 14:06

Jak zrobić dwa pulpity w XP?

Chodzi mi o to, żebym ja sobie mógł siedzieć na necie, a telewizje z karty satelitarnej zapodać na telewizor:)

Wiem, że coś takiego można było robić z kartami nVidii, ale mam AtiRadka.

Może jakiś dodatkowy soft? Zna ktoś? Będę wdzięczny.

wolfen3 26.07.2005 14:11

hmm niby tym można zrobić dodatkowe pulpity

Virutal Destop Manager

Manage up to four desktops from the Windows taskbar with this PowerToy.

http://www.microsoft.com/windowsxp/d...powertoys.mspx

loki7777 26.07.2005 14:14

Hydravision dla ati radeonkow, juz sie tym dawno nie bawilem ale dzialalo w 100%
edit:hihi:)

nimal 26.07.2005 14:17

jak masz Ati to wystarczy sciagnac ze strony Ati Hydravision - dodatek do sterownika grafy ktory daje wieksza kontrole nad wyswietlaniem okien aplikacji na poszczegolnych ekranach
szczezrze to nawet nie potrzebujesz dwoch pulpitow (choc oczywisice mozna i taka opcje wlaczyc) wystarczy jeden pulpit + drugi wyswietlacz na ktory mozesz przelaczac aplikacje przesuwajac jej okno lub kombinacja klawiszy
mozesz tez zrobic klonowanie (co Cie nie intersuje jak widze) lub pulpit rozciagniety na dwa monitory (co w tym przypadku sie nie sprawdzi), dwa pulpity (jak w nVidii) lub jak mowilem jeden pulpit na kompie i drugie cos (nie jest to pulpit bo nie ma paska zadan itp, ani nie jest to rozciagniety pulpit, bo jest niezalezny) na ktory przeciagasz zeczy (funkcjonuje on "obok" twojego pulpitu - jak przejedziesz mysza za krawedz ekranu to pojawi sie ona w oknie tv :) ja z tego kozystam i bardzo sobie chwale
dodatkowo wlaczasz HotKeys i przypisujesz kombinacje do przelaczania widoku okna pomiedzy wyswietlaczami

edit: tak sie rozpisalem ze mnie Loki uprzedzil :)

zYxMa 26.07.2005 14:24

Cytat:

Napisany przez nimal
jak masz Ati to wystarczy sciagnac ze strony Ati Hydravision - dodatek do sterownika grafy ktory daje wieksza kontrole nad wyswietlaniem okien aplikacji na poszczegolnych ekranach
szczezrze to nawet nie potrzebujesz dwoch pulpitow (choc oczywisice mozna i taka opcje wlaczyc) wystarczy jeden pulpit + drugi wyswietlacz na ktory mozesz przelaczac aplikacje przesuwajac jej okno lub kombinacja klawiszy
mozesz tez zrobic klonowanie (co Cie nie intersuje jak widze) lub pulpit rozciagniety na dwa monitory (co w tym przypadku sie nie sprawdzi), dwa pulpity (jak w nVidii) lub jak mowilem jeden pulpit na kompie i drugie cos (nie jest to pulpit bo nie ma paska zadan itp, ani nie jest to rozciagniety pulpit, bo jest niezalezny) na ktory przeciagasz zeczy (funkcjonuje on "obok" twojego pulpitu - jak przejedziesz mysza za krawedz ekranu to pojawi sie ona w oknie tv :) ja z tego kozystam i bardzo sobie chwale
dodatkowo wlaczasz HotKeys i przypisujesz kombinacje do przelaczania widoku okna pomiedzy wyswietlaczami

edit: tak sie rozpisalem ze mnie Loki uprzedzil :)

Dzięki za wyczerpującą wypowiedź :)
W piątek będę sprawdzał jak mi telewizor przywiozą :]
Jakby co to napisze ;)

Dzięki

zick 26.07.2005 14:32

Cytat:

Napisany przez zYxMa
Chodzi mi o to, żebym ja sobie mógł siedzieć na necie, a telewizje z karty satelitarnej zapodać na telewizor:)

Wiem, że coś takiego można było robić z kartami nVidii, ale mam AtiRadka.

Może jakiś dodatkowy soft? Zna ktoś? Będę wdzięczny.

mam ati radeon9200 i wszystko działa tak jak potrzebujesz
czyli pulpit windows na monitorze a film na TV

zYxMa 26.07.2005 14:37

Cytat:

Napisany przez zick
mam ati radeon9200 i wszystko działa tak jak potrzebujesz
czyli pulpit windows na monitorze a film na TV

zick zrobiłeś to dzięki Ati Hydravision ?

nimal 26.07.2005 14:41

zYxMa - niekoniecznie, choc mogl
zaraz sie zreszta kolega sam wypowie pewnie
mozna bez Hydravision, bo domyslnie Ati po instalacji i polaczenia dwoch kabelkow daje pulpit na monitor i drugi wyswietlacz jako TV funkcjonujecy "na prawo od pulpitu" (chodzi mi tu o przemieszczanie sie mycha miedzy wyswietlaczami)
Hydravision po prostu daje szersze mozliwosci - przypisania konkretnych apl na stale do wyswietlaczy, skroty klawiszowe, wyswietlanie okien dialogowych na konkretnym wyswietlaczu mimo okna apl na innym... itd...

zick 26.07.2005 16:50

przyznam szczerze ,że nie pamiętam
jeden koleś co ma wypożyczalnie DVD prosił mnie abym się zorientował w temacie gdyż chciał sobie wrzucić zwiastuny na hdd i prezentować je klientom na TV ( z tym że monitor sobie a tv sobie - właśnie tak jak w temacie ) podpiąłem więc telewizornię do swojego śmiecia i okazało się że to standard

na monitorze pulpit systemu a na tv goluśkie tło pulpitu

ale być może miałem wtedy Hydravision

podepnę telewizornię i sprawdzę

aha , jeszcze była taka opcja , że można sobie wybrać na którym pulpicie ma być odpalona aplikacja

ale nie kożystałem z żadnego dodatkowego softu, to na 100% oferował sterownik od grafiki

smolik 26.07.2005 19:47

Do oglądania filmów na TV i pracowania w tym samym czasie normalnie na kompie wystarczy włączyć tryb teatralny.

zYxMa 29.07.2005 09:45

Cytat:

Napisany przez smolik
Do oglądania filmów na TV i pracowania w tym samym czasie normalnie na kompie wystarczy włączyć tryb teatralny.

A cóż to takiego? :>

nimal 29.07.2005 10:39

wyglada to tak dokladnie jak @zick pisze
zas tryb teatralny, wpsomniany przez @smolika, to jeden z trybow wysiwtlania nakladki video - sa takie opcje w sterowniku - dzieki jego wlaczeniu wszystko co jest wyswietlana przez nakladke video (czyli z przeplotem - filmy i tv z karty - bedzie odtwarzane w trybie pelnoekranowym na tv zawsze, zas pulpit normalnie na monitorze
u mnie (mam Saphire Radeon 9200 128MB) nie dziala - nie mozna tego badziewia wlaczyc
moze cos zle ustawilem, ale mi to nie przeszkadza, bo wole miec latwa kontrole przez hydravision nad wyswietlaniem co na ktorym ekranie - w koncu czasem chce filmu nie przezucac na tv a czasem chce na niego przelaczyc pokaz slajdow... jak kto woli ;p

smolik 29.07.2005 11:23

Cytat:

Napisany przez zYxMa
A cóż to takiego? :>

Tka jak pisał nimal.
Można go włączyć w następujący sposób (zastrzegam że pisze z pamięci)
- ustawiasz jeden ekran (drugi musi być wyłączony)
- wchodzisz w zaawansowane
- klikasz w bodajże karte "nakładka"
- wchodzisz w opcje klonowania i ustawiasz "tryb teatralny"
To chyba jest tak jakoś, jak będe w domu to podam ci dokładnie jak to zmienić.

zYxMa 30.07.2005 13:01

Chyba nie umiem korzystac z HydraVision, bo udalo mi sie tylko zrobic jakby klona, tyle ze na panelu mam normalnie kompa, a na tv mam tylko tapetke i ewentualnie moge przeciagac na niego obraz z karty tv czy cokolwiek innego, to chyba nie o to chodzilo, ale jest dobrze.

nimal 30.07.2005 14:55

o to chodzilo :) to nie tryb teatralny, ale ja wlasnie tego co teraz Ty masz uzywam
przypisz sobie w ustawieniach hotkeys jakies kombinacje do przezucania okna programu na inny wyswietlacz
ja uzywam kombinacji ctrl+f1 i ctrl+f2 ale wybiez sobie odpowiadajaca tobie
przydaje sie jak chcesz przelaczyc cos co jest w trybie pelnoekranowym i nie ma za co chwycic zey przeciagnac - no i jest szybsze

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:48.