![]() |
Problemy z dyskiem :(
nie wiem dla czego po instalacji gry (działała ona wcześniej bez najmniejszego problemu na conajmniej 4 komputerach) trzeba było zrestartować kompa (standard) ale już po wejściu do menu start okazało się że część plików w programach zmieniła nazwe na jakieś krzaczki (takie gwiazdki, kwadraciki, jakieś inne bohomazy...), ale nic restartuje dalej... no i po załadowaniu się biosa, gdy sprawdzane jest czy jakiś system nie jest przypadkiem w flopie lub cd-romie komputer w tym momęcie kończył prace i czekał, nawet nie napisał że nie ma systemu czy coś, poprostu stop i koniec (nie zawiecha, tylko nic już poprostu nie robił). no to ja sprytnie odpalam system z cd (win98 (na kompie jest xp ale ta wersja, która tylko w środowisku windowsa działa)) no i przechodze na dysk c: wpisuje dir..... a tu wszystkie pliki jakie były na dysku są krzaczkami :'( :klnie: :bluzga: :rozwal: no to sprytnie daje żeby zrobił scandisk'a no i mi wyskakuje w cholere błędów i żebym dyskietke mu dał to sobie zapisze kopie zapasową tych plików i ponaprawia je (oczywiście jest opcja żeby nie robił tych kopii ale - nie wiedzieć czemu - jak ją daje to i tak żąda dyskietki (( ) i tu siostra mi mówi że już kiedyś się im tak zrobiło, naprawiali tak plik po pliku (chyba jeszcze go sformatowali) i postawili nowy system, który działał poprawnie az do tego momętu (oczywiście winą za popsucie obarczyli mnie :'( )
to jak im się wcześniej popsuło to było podczas gry w (zdaje się) lionhart'a (może się to piszać osobno :jezyk: ) a dokładniej po naciśnięciu na przycisk zapisu stanu gry (nie wiem czy to ma coś do rzeczy ale moja siostra robiła dość dużo sejvów (tak, będe pisał wyrazy obce po polsku :D :jezyk: ) jeśli macie jakieś pomysły/rady do piszcie śmiało, będe wdzięczny za każdą pomoc/rade :help: pozdro PS wiem, jestem gościem, ale mi to nie przeszkadza :matrix: :czar: ten dysk to 160 gigowy (chyba) samsung |
Po prostu posypały się dane na dysku przypadek że w trakcie instalacji gry.
Co do scandiska to chyba jest w nim błąd który jak się wybierze żeby nie zapisywł na dyskietce to i tak zapisuje |
Wysypal sie MBR.
Rada (moja wlasna, ale od serca): -kup nowy dysk, albo jak masz gwarancje - wymien. Z tego dysku nie bedzie juz chyba chleba. Czasami dyski gubia dane, tablice ....itepe, na ogol jest tak, ze taki dysk bedzie dzialal...do nastepnego padu. A to ze w trakcie instalacji, raczej przypadek, niz instalator cos pop............ Ps: sposob naprawy: format C: (w porywach z parametrem - ryzykowny) |
Jak MBR to czemu od razu format?
szerzej tu: http://www.howto.pl/modules.php?name...owpage&pid=147 |
Cytat:
.-a dlaczego nie? :D |
to dysk robi papa :papa:
dzięki za pomoc, szkoda tylko że nie da się tego jakoś trwale naprawić :( |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 03:54. |