Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   athlon vs sempton (https://forum.cdrinfo.pl/f5/athlon-vs-sempton-54808/)

demek 01.08.2005 14:12

"Krótki rzut oka na wyniki testów pozwala nam na następujące podsumowanie: Sempron firmy AMD jest w stanie pobić Celerona D w większości programów."

przeliczcie w ilu wygral sempek a w ilu celina....
3100+vs cel d 10-11

wiec pytam ja sie gdzie ta wiekszosc?

Igloo 01.08.2005 09:18

to wyjaśni problem http://www.tomshardware.pl/cpu/20040728/index.html
dzięki za porady

Ormianin 30.07.2005 00:32

czas zakonczyc ta bezsensowna dyskusje... semptek od antka nie rozni sie specjalnie niczym... bo! to jets ten sam procesor tylko nazwe kodowa ma inna no i to ze semptek pracuje na magistrali 166 MHz i to tyle! Jedno moze byc na niekorzysc semptka, nie ma tej kontroli jakosci co przy wyrobie antka, bowiem semptek jest w tej samej niszy wyrobowej co niegdys duron

_bakupl_ 29.07.2005 10:45

Cytat:

Napisany przez jackdream
Nic nie bierz, zrobisz błąd!
Raz tylko miałem okazję szperać na kompie z sempronem chyba to był 2600+ na s.754 i powiem wam że masakra. Bardzo się zawiodłem. Ogólnie nie da się na tym robić kilku rzeczy na raz jak to czynię na swoim struszku Athlonie 2000+@2200+ . No może wynika to z konfiguracji systemu i innych "sprzętów" ale fakt jest faktem, nie przekonuje mnie ten Sempron.
Na żadne celerony się też nie napalaj, jeśli myślisz o poważnej zmianie to zainwestuj w Athlona 64.
W innym przypadku będziesz zawiedziony. Semprona 3000+ z Athlona 2200+ to naprawdę niewarte kasy. Chyba że dostaniesz go w prezencie :)

No swoją drogą....z 2200+ na 3000+...hm...ja bym sie nie przesiadał za taką cene....

Ale...Sempron na 754 ma nowe jądro...to moze byc co innego.... a na Soc-A to poprostu Athlony.... wiec bez obawy....

Ten Sempron 3000+ to w przybliżeniu Athlon XP 2800+ Barton

jackdream 29.07.2005 10:26

Cytat:

Napisany przez Igloo
no to wezmę tego sempta jak znajde kupca na mojego xp2200+ (ile można za niego chciec?)
raz 100 tańszy, dwa popatrzyłem troszke komentaży na komputroniku i wszystcy piszą, że na 400MHz smiga bez problemu
dzięki za rady

Nic nie bierz, zrobisz błąd!
Raz tylko miałem okazję szperać na kompie z sempronem chyba to był 2600+ na s.754 i powiem wam że masakra. Bardzo się zawiodłem. Ogólnie nie da się na tym robić kilku rzeczy na raz jak to czynię na swoim struszku Athlonie 2000+@2200+ . No może wynika to z konfiguracji systemu i innych "sprzętów" ale fakt jest faktem, nie przekonuje mnie ten Sempron.
Na żadne celerony się też nie napalaj, jeśli myślisz o poważnej zmianie to zainwestuj w Athlona 64.
W innym przypadku będziesz zawiedziony. Semprona 3000+ z Athlona 2200+ to naprawdę niewarte kasy. Chyba że dostaniesz go w prezencie :)

_bakupl_ 29.07.2005 10:16

Cytat:

Napisany przez Igloo
no własnie się zastanawiam. jeszcze nic nie postanowione. jak nie bedzie kasy to i procy nie będzie. chce wstawić najmocniejsza bestie w to co mam. na więcej nie mam pieniążka.
może jak by ktoś miał jakies wyniki sempton kontra athlon to by było miło. próbowałem googlac ale coś mi ie wyszło :(

To weź sobie porównanie Athlon XP 2800+ Barton VS. Athlon XP 3000+

Igloo 29.07.2005 10:11

no własnie się zastanawiam. jeszcze nic nie postanowione. jak nie bedzie kasy to i procy nie będzie. chce wstawić najmocniejsza bestie w to co mam. na więcej nie mam pieniążka.
może jak by ktoś miał jakies wyniki sempton kontra athlon to by było miło. próbowałem googlac ale coś mi ie wyszło :(

demek 28.07.2005 23:30

"edit
dla czepialskich dodam ze roznice w wynikach niepodkreconego i podkreconego celerona sa prawie takie same poza odczytem i zapisem z/do pamieci a wzrost wydajnosci obserwujemy od szyny 165 w gore (tu chodzil na 160)"

moze kijowo napisane.....ale chyba wiadomo o co biega :piwo:

ehhhhh jest napisane wyraznie ze roznicy nie bylo :) poza pamieciami co jest normalne ze nizej taktowane maja nizsze osiagi

_bakupl_ 28.07.2005 23:26

Cytat:

Napisany przez demek
no do chu...... umiesz czytac? juz inaczej nie moge bo juz cie odeslalem do przeczytania co napisalem
ale powiem to jeszcze raz
PRZECZYTAJ CO JEST NAPISANE POD WYNIKAMI TESTOW!

Czytałem wszystko, nie denerwuj się tak ;) Spokojnie :piwo:

...chodzi o to że jak miałem P4 2,4 Prescott to przy 160FSB do 133FSB było około 25% róźnicy dla samego cpu - wyniki więc dlatego tak twierdze, pomińmy temat....

Kolega już podał że kupi Semprona

demek 28.07.2005 23:17

no do chu...... umiesz czytac? juz inaczej nie moge bo juz cie odeslalem do przeczytania co napisalem
ale powiem to jeszcze raz
PRZECZYTAJ CO JEST NAPISANE POD WYNIKAMI TESTOW!

_bakupl_ 28.07.2005 21:08

Cytat:

Napisany przez demek
a ja przytocze jedno zdanie z forum na tweak.pl
na pytanie "jak podkrecic mojego semprona.."
gosc dostal tylko jedna odpowiedz "najlepiej srubokretem"
:)

No daj wyniki nie podkreconego cel vs niepodkrecony athlon ;]
np. w everest ultimate;]

demek 28.07.2005 20:58

a ja przytocze jedno zdanie z forum na tweak.pl
na pytanie "jak podkrecic mojego semprona.."
gosc dostal tylko jedna odpowiedz "najlepiej srubokretem"
:)

_bakupl_ 28.07.2005 20:53

Cytat:

Napisany przez Igloo
no to wezmę tego sempta jak znajde kupca na mojego xp2200+ (ile można za niego chciec?)
raz 100 tańszy, dwa popatrzyłem troszke komentaży na komputroniku i wszystcy piszą, że na 400MHz smiga bez problemu
dzięki za rady

Hm coś koło 130zł chyba

demek 28.07.2005 20:37

Cytat:

Napisany przez _bakupl_
Zrób testy na nie podkręcanym, najlepiej w evereście. I nie testy pamięci bo to ma być test PROCKA :)

czytaj ostatnie linie
testy pamieci sa tu tylko 3 (pierwsze 3 w everescie a reszta to juz tylko proc)

Igloo 28.07.2005 19:43

dzięki za rady

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:39.