Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   [Komentarze] Nagrywanie/dzielenie pliku "CUE + MP3/MPC/WAV/APE..." (https://forum.cdrinfo.pl/f2/komentarze-nagrywanie-dzielenie-pliku-cue-mp3-mpc-wav-ape-54875/)

andy 30.07.2005 15:08

[Komentarze] Nagrywanie/dzielenie pliku "CUE + MP3/MPC/WAV/APE..."

Wszelkie sugestie, pytania, wykryte błedy proszę kierować do tego topicu ;)

Pozdro

Ciamciak 15.09.2005 22:06

O ile wiem to nie trzeba rozpakowywać ape do wav nawet jak mamy plik cue dotyczący wav. Wystarczy zmienić w pliku cue (otworzyć jakimkolwiek edytorem tekstowym)
FILE "CDImage.wav" WAVE
na
FILE "CDImage.ape" WAVE
Oczszędza się wtedy sporo czasu i miejsca na dysku w porównaniu z dekompresją za pomocą np. Monkey's Audio ,a różnica żadna :)
(Mam nadzieję ,że bzdur nie naplotłem :D)

ed hunter 15.09.2005 22:12

Cytat:

Napisany przez Ciamciak
O ile wiem to nie trzeba rozpakowywać ape do wav nawet jak mamy plik cue dotyczący wav. Wystarczy zmienić w pliku cue (otworzyć jakimkolwiek edytorem tekstowym)
FILE "CDImage.wav" WAVE
na
FILE "CDImage.ape" WAVE
Oczszędza się wtedy sporo czasu i miejsca na dysku w porównaniu z dekompresją za pomocą np. Monkey's Audio ,a różnica żadna :)
(Mam nadzieję ,że bzdur nie naplotłem :D)

masz kolego całkowitą rację, ale tylko wtedy gdy mamy odpowiednią wtyczkę do Nero.

Ciamciak 15.09.2005 22:17

Hmm szczerze mówiąc nagrywam Exact Audio Copy lub Burrnem ale może popróbuje Nero ;) (jak to mówili w reklamie "jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego" stąd moje słabe zdanie o Nero :) )

andy 15.09.2005 22:19

Co do konwersji do wav [potem kompresja do mp3] to trzeba tak zrobić jezeli chcesz podzielić plik na utwory według cue. Bo program MP3DirectCut obsługuje tylko foramt mp3 Jak znajdziesz soft który obsługuje automatyczne dzielenie cue + mpc/ape/ogg itd. to daj znać. :P

A jak nagrywamy to wystarczy podać plik cue programowi Burrrn i gotowe. Tak jak napisałem w punkcie drugim:P

Przeczytajcie uważniej ;)

Pozdrawiam

ed hunter 15.09.2005 22:28

Cytat:

Napisany przez @ndy
Co do konwersji do wav [potem kompresja do mp3] to trzeba tak zrobić jezeli chcesz podzielić plik na utwory według cue. Bo program MP3DirectCut obsługuje tylko foramt mp3 Jak znajdziesz soft który obsługuje automatyczne dzielenie cue + mpc/ape/ogg itd. to daj znać. :P

A jak nagrywamy to wystarczy podać plik cue programowi Burrrn i gotowe. Tak jak napisałem w punkcie drugim:P

Przeczytajcie uważniej ;)

Pozdrawiam

racja, tylko jak ja jeszcze nie używałem tego Burrrrna???

ostatnio poznaje kilka nowych programów tygodniowo a ukazuje się kilkadziesiąt

pliki ape + cue mialem jakiś czas temu i wypaliłem ~ 25-30 płyt przy pomocy Nero i wtyczki.

teraz nie mam problemu, nie wiem gdzie wtyczka i nie wiem czy działa z tym Nero.

ale o Burrrn będę pamiętał :D

Ciamciak 15.09.2005 23:44

Troszkę może zboczę z tematu ,ale zastanawia mnie ile zajmuje wam dekodowanie plików w Burrrn. Właśnie wrzuciłem płytkę w ape i rzęzi mi to cholerstwo już 15 minut. W procesach widzę mac.exe (zżera całą pamięć) więc domyślam się że wypakowywuje do Wav'a całą płytę ale to chyba trochę przydługaśnie :/

EDIT: Kurka wodna chyba mam zamulonego kompa :blee: bo znalazłem folder temp Burrna i dogrywa mi dane ale straaaaaaasznie powoli :smutny:
EDIT2: Zajęło mu to 27 minut :spie:

andy 18.09.2005 07:37

@Ciamciak Bo program Burrrn najpierw dekoduje te utwory przy pomocy natywnych dekoderów.

Ciamciak 18.09.2005 12:15

Tyle się domyślałem ale ciekawiło mnie czemu to tak długo trwa. Ale sprawę rozwiązałem (lepiej za dużo nie grzebac przy pamięci wirtualnej :P)

Ciamciak 20.09.2005 19:38

Uwaga dla przyszłych użytkowników programu Burrn :)
Pamiętajcie ,żeby mieć dośc miejsca na dysku gdzie macie folder Temp programu. Bo jak miejsca jest za mało to program zamiast przerwać proces to nagrywa tyle ile dał radę wypakować.No i mam teraz uciętą płytkę Sinatry :D

Bla_De 30.09.2005 15:45

a co wpisac w 3 lini w pliku cue jezeli do pliku wave jest FILE "CDImage.wav" WAVE a jezeli jest ape to zamisat WAVE co wpisac?

ed hunter 30.09.2005 15:58

Cytat:

Napisany przez Bla_De
a co wpisac w 3 lini w pliku cue jezeli do pliku wave jest FILE "CDImage.wav" WAVE a jezeli jest ape to zamisat WAVE co wpisac?

WAVE nie ruszać tylko rozszerzenie mnienić na .ape

"CDImage.ape" WAVE

Bla_De 01.10.2005 11:38

Cytat:

Napisany przez ed hunter
WAVE nie ruszać tylko rozszerzenie mnienić na .ape

"CDImage.ape" WAVE

tylko wtedy w nero wyskakuje mi jakis blad

Maciej 01.10.2005 12:19

a plugin Monkey's Audio do Nero masz zainstalowany ?

Bla_De 01.10.2005 13:13

Cytat:

Napisany przez Maciej
a plugin Monkey's Audio do Nero masz zainstalowany ?

sciagnolem i gdzies wkleilem ale nie wiem czy dobrze :P gdzie to ma byc i skad pobrac??

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:19.