![]() |
Mi chodzi o to, że ten węzeł jest duży, a to rondo jest małe. Skoro jest to jeden z centralnych punktów tego węzła, mogłoby być nieco większe...
W UK (poza tym, że wszyscy jeżdżą złą stroną :P) trzy kwestie sprawiają mi trudności na drodze. Po pierwsze, jest masa dróg wąskich, ale to tak jak w każdym cywilizowanym kraju norma - po prostu te wąskie asfaltowe wstęgi są tam, gdzie u nas są drogi polne. Na polnej szybko jechać się nie da, a po asfalcie od razu chciałbym jechać szybciej, a nie zawsze się da, jak szosa ma 3m szerokości. Po drugie lokalna osobliwość - ciasne zakręty robią nawet na mostach ;) Też do przełknięcia, bo również dotyczy głównie lokalnych dróg. No i po trzecie - Brytyjczycy nie potrafią prowadzić samochodów :sciana: Z reguły bardzo wysoka kultura kierowców, ale niestety braku umiejętności ona nie zrównoważy, a wielu jeździ naprawdę źle (przynajmniej w mojej opinii). |
Naprawdę Cię to rozbraja? :wow:
W Irlandii takie węzły to norma. Ba, zazwyczaj jest jeszcze prostopadła dwupasmówka. :taktak: |
Ilość załączników: 1
Wiecie, co mnie rozbraja w tym węźle? Że na 36 wszystkich możliwych kombinacji skąd dokąd można jechać tym węzłem, w 22 przypadkach trzeba przejechać przez to rondo:
Załącznik 54735 Nie oszukujmy się. Tylko na wizualizacji jest na nim zaledwie 4 samochody |
I tak jest o niebo lepiej niż u schyłku PRLu do drugiej połowy lat '90. To była dopiero jazda, jak wjeżdżając na rynek do miasteczka nie można było po znakach wyjechać za nic. Na znakach były nazwy miejscowości, na jednym najbliższa, na drugim ta większa dalej, najczęściej nie wskazywały na tą, na którą chcemy jechać, bo dopiero dalej było rozwidlenie, ale największą zgrozą, to był brak numerów dróg, na starych znakach często nie było, a tabliczki przy drogach nie istniały już... Ogólnie wszystko było z czasów Gierka i się rozsypywało w oczach. Piszę oczywiście o jakiś bocznych drogach na wioskach, ale i na krajówkach bywały straszne absurdy. Jak się przeszło tamto piekło, to teraz można nie czuć potrzeby posiadania GPS... :D
Kiedyś za GPS robili miejscowi pod GSem i orientacja na słońce. :haha: |
Na szczęście pewnie zanim tam wyląduję, skrzyżowane będzie już dobrze odwzorowane w nawigacji. Za tą się płaci, więc twórcy do roboty się przykładają...
|
ale zyjesz w PL, wiec powienienes juz wiedziec, ze zakaz skretu w prawo z nakazem skretu w prawo moga wisiec razem :sciana:
a zielona tablice informacyjna z rozjazdem najlepiej ustawiac za drzewem i w ogole najlepiej juz za rozjazdem :sciana: albo jeszcze lepiej - nie postawic jej wcale albo zamiast rozjazdu Warszawa-Poznan zrobic Koluszki-Pcim - niech sie kierowcy ucza geografii! |
A to inna sprawa i niestety jak najbardziej prawdziwa. To jednak nie wynika z rzeczywistych problemów, a jedynie braku umiejętności/wiedzy/doświadczenia/chęci, a prawdopodobnie wszystkiego na raz. Jednak wrócę do tego, że na tym skrzyżowaniu, to nie jest wielkość może być problemem, a jedynie nieumiejętne ustawienie znaków. W końcu kierowcę jadącego z punktu A do punktu x nie interesuje, czy oprócz tego jest jeszcze 5, 10 czy 100 innych opcji. Jak będzie znak na x to tam pojedzie i już.
|
pojezdzij po Wrzesni, Toruniu, Poznaniu (wybiez miasto, ktorego nie znasz) i zobaczysz na czym polega znakotworczosc naszych wladnych drogowcow
|
hmm.. wygląda dziwnie, ale nie rozumiem tych potencjalnych problemów. Jest 6 dróg dojazdowych, więc jadąc z każdej strony ma się w sumie 5 możliwości manewrów (plus ewentualnie zawracanie, które jednak nie musi być przewidziane). I co do za problem postawić znak z pięcioma możliwościami? To specjalne znaki i symulacje są do tego potrzebne?
|
kurs jazdy po wezle sosnica
http://www.a-inter.net/~z.mierzwa/An.../wezel-43.html |
na zabicie czasu http://portal.wecreatestuff.com/
|
|
Test koncentracji dla m***281;***380;czyzn.. Mo***380;e ni by***322;o :D
http://www.nemarov.com/media/1/20050112-Thetest-uk.swf |
|
Jestem prawie pewien ze kiedys juz to tu dawalem ale mozna sobie przypomniec :P
http://www.zefrank.com/punc/ |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:02. |