![]() |
Problem z czasem nagrywania
Witam
Kupiłem nową nagywarkę LG GSA-4163B. I od początku mam taki problem z nagrywaniem płyt DVD i CD. Mianowicie np. cała płytę DVD 4,7 GB przy ustawionej prędkości 8x nagrywa mi około 50 minut. Analogicznie jest z płytami CD też ma nieproporcjonalnie wydłużony czas w stosunku do ustawionej prędkości. Przy nagrywaniu na komputerze praktycznie nie da się pracować nawet kursor myszki przymula. Mam zauktalizowane biosy płyty głównej i napedu do najnowszych. Mam zainstalowane najnowsze sterowniki ASPI. Zresztą przed upgrade i instalacjątych sterowników było tak samo. Czyli upgrade nic nie pomogły. Nagrywarkę bios widzi na Pio4 i UDMA2. Dodam że na innym komputerze ta nagrywarka chodzi bez zarzutu. Czego tutaj się jeszcze czepić? Uszkodzona płyta główna? Pamięć? Płyta główna to MSI 848P-NeoS, Prcesor Pentium 4 2 GHz. Pamięć 512MB. Pozdrowionka |
odinstaluj sterowniki do kontrolera IDE, zainstaluj nowsze i sprawdż czy masz włączone DMA.
nagrywarkę oczywiście masz podłączoną pod Secondary Master. |
Hejo!
No tak - to był właśnie problem DMA. Tak sięwłaśnie tego domyślałem ale nie mogłem znaleźć gdzie to ustawić w win2k. Podam rozwiązanie (nagrywarka jest na secondary IDE) - może się komuś przyda: klikamy prawym na mój komputer -> właściwości -> sprzęt -> menedżer urządzeń -> kontrolery ide ATA/ATAPI -> pomocniczy kanał IDE -> ustawienia zaawansowane -> tryb transferu: DMA jeżeli dostępne. Pozdrowionka |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:14. |