Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Nośniki optyczne (https://forum.cdrinfo.pl/f28/)
-   -   1693 + EMTEC+R + KPROBE - prosba o interpretacje (https://forum.cdrinfo.pl/f28/1693-emtec-r-kprobe-prosba-o-interpretacje-54980/)

stig 02.08.2005 17:37

1693 + EMTEC+R + KPROBE - prosba o interpretacje

Witam,

Postanowilem w koncu zgrac zdjecia z kilku miesiecy swojej pracy, na plytki. Jako ze nazbieralo sie tego prawie 20 GB i z jakas niechecia podchodzilem do zonglowania plytami CD-R w tym upale, poszedlem do sklepu i kupilem LiteOn'a 1693 i do kompletu czytnik LiteOn 167T.
Przykrecilem, podpialem, odpalilem Nero i wrzucilem pierwsza plyte. Jako, ze w sklepie nie bylo nic sensownego oprocz EMTECA i SONY -- wzialem kilka plyt tego pierwszego producenta.
Palone z predkoscia 4x. Weryfikacja w nero przeszla bez problemu. Dla pewnosci wiec odpalilem zachwalany na forum KProbe (2.4.2) i zarzucilem test z predkoscia 4x.
Hmmm... Przegladajac na forum jakies zrzuty z KProbe, prawde mowiac nie widzialem czegos takiego jak u siebie... Jestem kompletnym laikiem jesli chodzi o DVD (jak juz wspomnialem -- dopiero dzisiaj kupilem i zaczalem uzywac), wiec nie mam kompletnego pojecia -- jak to gryzc... :(
Czy ktos moglby zinterpretowac ten wykres? Jak (i dlaczego) powinien wygladac wykres poprawnie wypalonych danych? Na zycie zarabiam m.in. fotografia i plyty sa wlasciwie jedynymi nosnikami, ktore maja przechowywac efekty mojej pracy. Zalezy mi na tym, zeby np. za 5 lat rowniez dalo sie je odczytac.

Oto wspomniany wykres:

http://www.saldat.pl/upload/dvd/1.+r_emtec.gif

ed hunter 02.08.2005 18:01

EMTEC :spoko: ^_^

tych płyt się nie kupuje.

test tragedia - płyta do śmietnika

a inna sprawa jest specjalny topic NOSNIKI DVD-R/+R gdzie pakujemy testy.

SONY robi bardzo przyzwoite płyty.

zick 02.08.2005 18:09

nie tylko u Ciebie tak wypadł emtec :haha:
poprostu marchew

no może aż tak tragicznie u mnie nie było :)

pawelblu 02.08.2005 18:32

Cytat:

Napisany przez ed hunter
a inna sprawa jest specjalny topic NOSNIKI DVD-R/+R gdzie pakujemy testy.

SONY robi bardzo przyzwoite płyty.

Jezeli mozna, to prosze juz zakladac osobne tematy na poszczegolne nosniki - po to jest ten dzial.

A temat o nosnikach jest juz zbyt przeciazony by mogl byc uzyteczny - tym bardziej nie ma sensu go powiekszac.

http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=54935

Co do meritum Emtec to rzeczywiscie pomylka ... nawet juz CDRy (podobno robia je u XDisca w Warszawie)

stig 02.08.2005 18:58

Cytat:

Napisany przez ed hunter
test tragedia - płyta do śmietnika

Hmmm... Ok -- bede pamietal na przyszlosc, zeby tych plyt nie kupowac... Tylko dlaczego w dyskusjach nigdzie nie natknalem sie na informacje, ze te plyty sa tak tragiczne?! Zawsze tylko HAWK, Esperanza itp...
No dobra... Nie bede dyskutowal.
Jeszcze tylko jedno. Czy moglby mi ktos pokazac, jak powinien wygladac dobry (bardzo dobry) wykres testu z KProbe?
Jak mam rozumiec ilosc czerwonych i niebieskich slupkow? Co z ich wysokoscia na wykresie? Jak mam to odbierac? Jest to gdzies lopatologicznie opisane?

Pozdrawiam i dziekuje za poprzednie odpowiedzi... Jutro bede poszukiwal Verbatimow i TDK... :)

Bartez 02.08.2005 19:45

Przy ustawieniu ECC 8/1 (tak jak miałeś i tak, jak powinno być):
- ilość PI nie powinna przekraczać 280. Jeżeli masz koło 10-20 PI, to jest to bardzo dobry wynik, jeżeli poniżej, to jest to niemal idealny wynik
- ilość PIF (ważniejsze) nie powinna przekraczać 4

Generalnie zasada im mniej, tym lepiej.

MZiol 02.08.2005 21:20

Ilość załączników: 1
Cytat:

Napisany przez stig
... Czy moglby mi ktos pokazac, jak powinien wygladac dobry (bardzo dobry) wykres testu z KProbe? ...

myśle że ten niżej jest całkiem niezły

zeczywiście EMTEC to niezbyt udany wybór nośnika
polecam Verbatim, TDK, w ostateczności Platinium

stig 03.08.2005 14:38

Panowie... Przyznam szczerze, ze teraz juz nie bardzo wiem o co chodzi... Kupilem dzisiaj plytki Verbatim Advanced Azo Pastel +R. Wypalilem to co wczoraj na tym felernym EMTECU i wykres wyglada nastepujaco:

http://www.saldat.pl/upload/dvd/2.+rverbatimpastel.png

Co teraz mam o tym sadzic?
Jakie mam brac pod uwage wyniki bledow PI i PIF: max czy average? O czym swiadcza te niskie slupki wykresow -- w stosunku do maksymalnych wartosci PI i PIF (jesli ocenia sie wartoscia maksymalnie a nie srednie)?

zick 03.08.2005 14:43

Cytat:

Napisany przez stig
Panowie... Przyznam szczerze, ze teraz juz nie bardzo wiem o co chodzi... Kupilem dzisiaj plytki Verbatim Advanced Azo Pastel +R. Wypalilem to co wczoraj na tym felernym EMTECU i wykres wyglada nastepujaco:

Jakie mam brac pod uwage wyniki bledow PI i PIF: max czy average? O czym swiadcza te niskie slupki wykresow -- w stosunku do maksymalnych wartosci PI i PIF (jesli ocenia sie wartoscia maksymalnie a nie srednie)?

jak to o co ?

o kiepawą jakość nośnika emteca i dodatkowo nietrawienie go przez twój palnik

kupuj płytki verbatim i nie przejmuj się niczym :spoko:

stig 03.08.2005 15:01

Cytat:

Napisany przez zick
jak to o co ?

o kiepawą jakość nośnika emteca i dodatkowo nietrawienie go przez twój palnik

kupuj płytki verbatim i nie przejmuj się niczym :spoko:

Przeciez napisalem wyraznie, ze to jest plyta Verbatim. Wykres jest zupelnie inny niz z wczorajszego EMTECa -- i rowniez mam przyjac, ze ten Verbatim wypalil sie zle?
Nic juz z tego nie rozumiem... :(

ed hunter 03.08.2005 15:16

Cytat:

Napisany przez stig
Przeciez napisalem wyraznie, ze to jest plyta Verbatim. Wykres jest zupelnie inny niz z wczorajszego EMTECa -- i rowniez mam przyjac, ze ten Verbatim wypalil sie zle?
Nic juz z tego nie rozumiem... :(

ten wykres ma jakąś szpilę, najprawdopodobniej przypadkową.

reszta wykresu jest ok.

ilość błędów PI i PIF jak i ich średnia mała.

proponuję powtórzyć test.

stig 03.08.2005 15:25

Cytat:

Napisany przez ed hunter
ten wykres ma jakąś szpilę, najprawdopodobniej przypadkową.

Tzn.? I w ktorym miejscu mam sie tego dopatrywac?

Cytat:

Napisany przez ed hunter
reszta wykresu jest ok. ilość błędów PI i PIF jak i ich średnia mała.

przy okresleniu: "Bardzo dobrze nagrana plyta"
Pi: 10-20 i PIF: <4 -- mam patrzec na wartosci max czy average?

Cytat:

Napisany przez ed hunter
proponuję powtórzyć test.

Wiec jeszcze jedno pytanko? Na jakim sprzecie powinno sie przeprowadzac testy w KProbe? Za pomoca nagrywarki czy czytnika? Logiczniejsze wydaje mi sie uzycie czytnika, bo to za jego pomoca wlasnie glownie odtwarza sie nagrane plyty, ale...(?)

ed hunter 03.08.2005 15:29

1. na początku lub końcu, bo jej nie widać
2. maksymalna wartość, nie średnia. tu mamy do czynienia ze szpilą. starsze Liteony potrafiły to zrobic same z siebie, może jakiś paproch?
3. test można robić na DVD-ROMie ale nagrywarka ma pewnie lepszą korekcję błędów, więc i wyniki będą różne.

Bartez 03.08.2005 15:41

Cytat:

Napisany przez stig

Kliknij na każdy z wykresów prawym przyciskiem myszy -> Delete the highest value. Takie szpile w przypadku LiteOnów to normalna rzecz i nie ma się czym przejmować. Możliwe, że będziesz musiał powtórzyć zabieg i kliknąć 2 albo 3 razy. Nie ma to wpływu na całość wykresu, który wypadł bardzo dobrze. Po usunięciu tych szpil będziesz dokładnie widział, ile błędów PI i PIF masz na wykresach.

zick 03.08.2005 16:06

wracając do emteca - wypalony jakieś pół roku temu x4 plexem 716a

Media code/Manufacturer ID OPTODISCOR4
Media Product Revision Number 00h

http://img30.imageshack.us/img30/4879/emtecpi8uf.th.jpg
http://img30.imageshack.us/img30/503...cpif7rf.th.jpg

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:46.