Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Zapytanie na stronie... (https://forum.cdrinfo.pl/f5/zapytanie-stronie-55024/)

Mich@ł 03.08.2005 16:38

Zapytanie na stronie...

Witam wszystkich Forumowiczów :)

Mam takie pytanko. Jak wstawić na stronę formularz, do którego można wpisać pytanie, a to pytanie doszłoby na zdefiniowane przedtem przeze mnie adres e-mail.

Oto przykład takiego czegoś: http://www.pc.deal.pl/tasks.html?create_task=1

Dzięki za każdą pomoc ;)

pawelblu 03.08.2005 16:52

skrypt php sprawdzajacy czy isset($submit)
jezeli tak to mail($adres, $temat, $body)
jezeli nie to formularz HTML (<form ..>) zbierajacy $adres, $temat, $body + ew inne dane i submit. Po nascisnieciu submit ladujemy nasza strone ponownie lecz skrypt wchodzi do pierwszej galezi.

Jezeli nie znasz form i podsawy php to wypada to poznac - nie jest to trudne a wiele Ci tu ulatwi,

Bartez 03.08.2005 16:57

jako action w formie można podać od razu mailto:
Nie na każdym serwerze działa serwer pocztowy lub nie zawsze jest do niego dostęp.

Kod:

<form action="mailto:mail@domena.pl" >
To co napisał pawelblu oczywiście jest poprawne i tak się to robi :) Ja podałem alternatywę, gdyby nie było serwera pocztowego.

Edit:
Już tak całkiem poprawnie, to jest isset($_POST['submit']), ale tamto wyżej też powinno działać, chociaż zależy to od konfiguracji serwera.

Mich@ł 03.08.2005 17:59

Wielkie dzięki za podpowiedzi, ale niestety z php nie miałem wogóle styczności i odrazu poszłem na głęboką wodę. Potrzebne mi to do pewnej strony internetowej (taka mała firma, założona przez mojego wujka)...

Jeśli nie byłoby za dużo pisania, to może ktoś napisałby jak to ma być, żeby to można było wkleić na przygotowaną stronę html...

Prosiłbym o uwzględnienie mojego maila dj-hacker@o2.pl w skrypcie ;)

Z góry wielkie dzięki za pomoc, ponieważ troszkę śpieszy mi się, a za późno się za to zabrałem :(

qfir 03.08.2005 18:02

podstawowe pytanie: czy serwer na ktorym ma byc strona obsluguje php??

Mich@ł 03.08.2005 18:06

Cytat:

Napisany przez qfir
podstawowe pytanie: czy serwer na ktorym ma byc strona obsluguje php??

Tak, obsługuje...

Jest to serwer płatny ;)

Bartez 03.08.2005 18:48

Tak na szybko, nie testowałem, mogą być jakieś błędy ;)

Kod PHP:

<?php

if(!isset($_POST***91;'tekst'***93;) || $_POST***91;'tekst'***93; =='')
{
    echo 
"<p><form name=\"formularz\" action=\"{$_SERVER***91;PHP_SELF***93;}\" method=\"post\">
    <input type=\"text\" name=\"temat\"><br><br>
    <textarea name=\"tekst\"><br><br>
    <input type=\"text\" name=\"email\"><br><br>
    <input type=\"submit\" name=\"wyslijForm\" value=\"Wyślij\">
    </form></p>
"
;
}
else
{

$email "tu@twojmail.pl";

$email $_POST***91;'email'***93;;

$tekst $_POST***91;'tekst'***93;;

$temat $_POST***91;'temat'***93;;

$dzisiaj date('Y-m-d h:i');

$tresc "Data e-maila: ".$dzisiaj." - od: ".$email."<br><br>Temat: ".$temat."<br><br> Treść: ".$tekst."<br><br>";

@
mail($email$temat$tresc);
}

?>

Mich@ł 04.08.2005 13:41

Pobawiłem się i sam utworzyłem taki plik send.php, lecz nie mam jak go sprawdzić ;)

Cytat:

<?PHP if (isset($_POST['imie']) && strlen($_POST['imie'])){
if (isset($_POST['email']) && strlen($_POST['email'])){
if (isset($_POST['tresc']) && strlen($_POST['tresc'])){
if (mail("dj-hacker@o2.pl", "Temat listu", $_POST['tresc'])){
echo 'wysłany';
}
else{
echo 'błąd';
}
}
else{ echo 'za krótki tekst';
}
?>
Do niego mam plik formularz.htm (wklejam tylko sekcję BODY):

Cytat:

<body>
<form method=post action=send.php>
<p align="center"> Imię i nazwisko:<br>
<input type=text name=imie size="50">
<p align="center"> Twój adres e-mail:<br>
<input type=text name=e-mail size="50">
<p align="center">Treść wiadomości:<br>
<textarea name=tresc rows=10 cols=40></textarea>
<br><input type=submit value='wyślij'>
</p> </form> </body>
Będzie to działać ?? Jak zrobić, żeby po wysłaniu maila otwierał mi się ustalony adres www??

P.S. Miejcie na uwadze, że to są moje początki z php :P Wszelkie sprostowania, uwagi mile widziane :)

Pozdrawiam ;)

Mich@ł 04.08.2005 17:22

Z powodu braku opcji edytuj piszę nowego posta :P

Chyba nie potrafię tego zrobić, bo mi nie działa nic :P Skrypt PHP, który podałem wcześniej chyba jest źle zrobiony.

Mam serwer obsługujący php (czeski, ale jest, 200 MB free space :D )... Próbuję wysłać maila używając skryptu poniżej, czasem pisze "wysłany", lecz maile nie docierają...

Cytat:

<?PHP if (isset($_POST['tresc']) && strlen($_POST['tresc'])){ if (mail("dj-hacker@o2.pl", "Temat listu", $_POST['tresc'])){ echo 'wysłany'; } else{ echo 'błąd'; } } else{ echo 'za krótki tekst'; } ?>
oraz takiego pliku html:

Cytat:

<body> <form method=post action=send.php> <textarea name=tresc rows=10 cols=40></textarea> <br><input type=submit value='wyślij'> </form> </body>
Często też wyskakuje taki błąd:
Cytat:

Warning: mail(): Could not execute mail delivery program '/bin/cat' in /webs/1/fbi.cz/d/djwypierdek/send.php on line 3 błšd
Help me! Może jakiś znudzony urzyszkodnik, zamiast udzielać się w dyskusji IMPREZKA on-line stworzyłby mi skrypt zawierający imię, email, treść wiadomości oraz, jeśli się tak da, żeby po wysłaniu wiadomości nie wywalało komunikatu "wysłano", tylko wczytywało zdefiniowany przeze mnie adres URL (np. www.cdrinfo.pl ;) ). Jeśli ktoś naprawdę w wakacje się nudzi, to prosiłbym bardzo też o stworzenie pliku html obsługującego ten skrypt, bo to wszystko przerasta moje możliwości ;(

Pozdrawiam :)

Bartez 04.08.2005 17:28

Masz serwer obsługujący php, ale z tego co widzę, masz zablokowane użycie mail(). Częsta praktyka, szczególnie na darmowych serwerach. Ewentualnie na serwerze nie ma w ogóle serwera pocztowego. Tak więc skrypt może być dobry, ale żaden mail nie dojdzie.

Mich@ł 04.08.2005 17:32

W opisie serwera nigdzie nie widziałem informacji o blokadzie niektórych skryptów php...

Czasem pojawia się komunikat, że maila wysłano, ale go nie dostałem... Może ktoś zrobiłby mi coś takiego, bo opieram się praktycznie tylko na pomocy szanownych Forumowiczów ;) :fiu:

pawelblu 04.08.2005 17:50

Wydaje mi sie ze nie zrobisz tego na tym serwerze ...

Zeby wyslac wiadomosc - musisz miec skad. Jak nie masz skad - nie zrobisz tego.

Sam zrobilbym to za pomoca zwyklego submita (nie znam skladni zapodanej przez barteza, zreszta do tej pory php sie szczegolnie nie interesowalem) form z samym emailem i w drugiej galezi po z isset $submit dalbym wysylanie maila i wypisywanie jakiegos textu (bez ifa). Zreszta nie wiem czy mail zwraca to czego sie spodziewasz robiac ifa (trzeba sprawdzic dokumentacje).

Jak sie nie uda to nie zrobisz tego tak.

Mich@ł 04.08.2005 18:00

Ale to nie będzie na tym serwerze... Ja go utworzyłem tylko dlatego, żeby sprawdzić, czy skrypt chodzi ;)

Później będę miał dostęp do płatnego serwera, obsługującego php, na którym poprawnie utworzony skrypt będzie chodził. Tylko jak mam poprawnie stworzyć taki skrypt, jeśli jestem początkujący zupełnie w dziedzinie PHP i nie mam go na czym sprawdzić...

Pozdro ;)

DreamCrusher 04.08.2005 18:21

Parse error: parse error, unexpected $ in [adres]/send.php on line 13

Mich@ł 04.08.2005 23:14

Cytat:

Napisany przez zuk4u
Parse error: parse error, unexpected $ in [adres]/send.php on line 13

Co oznacza ten komunikat, bo dość często go widuję???

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:12.