Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   AMD64 i system (https://forum.cdrinfo.pl/f5/amd64-system-55194/)

icemac 07.08.2005 12:22

AMD64 i system

Witam wszystkich

zamierzam sobie sprawic AMD64 3000 i do uzytkownikow tego oto proca i innych 64-bitowych prockow mam pytanie

jakiego sysa operacyjnego uzywacie ??

bo nie wiem czy oplaca sie instalowac cos 32-bitowego (linux, windows) czy od razu zarzucic linuxa 64-bitowego, bo winda 64-bit jeszcze chyba kuleje ;)

dzieki za odpowiedzi

KarolluZ 07.08.2005 13:09

Z tego co wiem to winda 64bitowa pro już jest ale w wersji angielskiej. Na polską wiadomo, musimy zaczekać. Jak miałem możliwość testowania jej w robocie to lepiej sprawowała sie na kartach GF, być moze nVidia dopracowała stery !? Jednakże wszystko idzie na przód.

Obecnie posiadam Athlona64 3000+, ale na s754 i to jest moja pomyłka. Na szczęście mam płyte msi k8n neo platinum i winda xp pro 32bitowa śmiga, że hej. Jednak jak znasz się na linuchu to bez zastanowienia instaluj 64bitowca. Być może dostrzerzesz potęge 64bitów ;)

kraluk 12.08.2005 12:31

Jeśli chodzi o linucha 64bit to polecam Ubuntu:)

nimal 12.08.2005 12:44

na idg polecaja wstrzymanie sie z winda64 o pare miesiecy
powod: wszytskie sterowniki (i inne programy odwolujace sie do jadra systemu, np monitor czasu rzeczywistego antywirusa) musza byc 64bit, a nie wszystkie firmy zdazyly juz przygotowac odpowiednie wersje
natomiast inne programy 32bit moga dzialac i dzialaja bardzo sprawnie (wg idg)
problemy sa jeszcze ale, sa sporadyczne i najczesciej dotycza... gier

natomiast linuxy sa od dawna w wersjach 64bit i z problemami ponoc sie uporali

icemac 12.08.2005 12:46

Cytat:

Napisany przez kraluk
Jeśli chodzi o linucha 64bit to polecam Ubuntu:)

ubuntu to mam 64bit - zamowilem i doszlo, ale ...

wole kde jakos sie przyzwyczailem bo siedze na mdk10.1 i dzisiaj mam zamiar zaktualizowac kde do 3.4

jak cos to zassam z netu kubuntu 64bit - tylko znow problemy beda ze sterami do ati

kraluk 12.08.2005 13:17

Cytat:

Napisany przez icemac
ubuntu to mam 64bit - zamowilem i doszlo, ale ...

wole kde jakos sie przyzwyczailem bo siedze na mdk10.1 i dzisiaj mam zamiar zaktualizowac kde do 3.4

jak cos to zassam z netu kubuntu 64bit - tylko znow problemy beda ze sterami do ati

Mała rada.
Jeśli chcesz instalować Kubuntu -> powstrzymaj się. Lepiej zainstalować Ubuntu i do niego doinstalować KDE. Kubuntu ma sporo usterek, szczególnie w działaniu Koquerera (czy jakoś tak).

zorg 16.08.2005 22:57

winda x64 pracuje perfect !

ale tak jak nimal napisal nie do wszystkiego sa drivery ! (z dnia na dzien coraz wiecej)
ja jedynie nie moglem zainstalowac printerki HP i uruchomic roxio 7,5 !!! nero chodzi ok.

mgit 16.08.2005 23:04

a ja polecam Linux Mandrivia LE 2005 64 bity lub poczekać do października to wyjdzie Mandrivia 2006 :)

KarolluZ 17.08.2005 00:17

jeżeli juz mowa o 64bitach..... to możecie mi powiedzieć jak to jest.... AMD dużo wcześnej niż intel wydało wpełni 64bitowy procek, a intel wydał procka wzbogaconego o instrukcje 64bitowe [EMT64]. W praktyce to nie jest to samo. Na sieci widziałem [o ile mi sie zdaje] dwie wersje windy 64bitowej: jedna pod intela a druga pod amd. Czy teraz nastąpi wyraźny podział na dwa obozy ?

Co do linucha to ja muszę się przesiąść i to jakos szybko... zwłaszcza, że winda nie ma przyszłości, jak już znaleźli wirusa na longhorna. Ciekawe co ukaże sie szybciej...longhorn czy service pack do niego, którego od razu będzie trzeba wgrywać. ;)

kraluk 17.08.2005 11:19

Cytat:

Napisany przez KarolluZ
Na sieci widziałem [o ile mi sie zdaje] dwie wersje windy 64bitowej: jedna pod intela a druga pod amd. Czy teraz nastąpi wyraźny podział na dwa obozy ?

Dziwne, bo na stronach MS nie ma żadnej wzmianki o takich wersjach...
http://www.microsoft.com/windowsxp/64bit/default.mspx

Cytat:

Napisany przez KarolluZ
Co do linucha to ja muszę się przesiąść i to jakos szybko... zwłaszcza, że winda nie ma przyszłości, jak już znaleźli wirusa na longhorna. Ciekawe co ukaże sie szybciej...longhorn czy service pack do niego, którego od razu będzie trzeba wgrywać. ;)

Vista/Longhorn jest dostępna w wersji Beta... NIGDY nie oceniaj rzeczy w wersjach testowych! To jest wielki błąd. Nawet niektóre linuchy w wersjach alpha/beta są strasznie dziurawe. Zawsze czeka się na finala i dopiero wystawia się notę - pozytywną lub negatywną:)

CIAPEK 17.08.2005 12:25

AMD 64 2800+
jade na 32 bit XP ProfSP1
jak będę miał możliwość i kaprys to zmienie.
Zero przejęcia jak narazie :)
pzdr

icemac 17.08.2005 13:13

dobra ja wiem co zarzuce, ale to dopiero w grudniu jak kupie proca i plyte (3000+ Venice plyta GB na nforce3 250Gb K8NSC - tania ale chyba stabilna)

bedzie to Mandriva 2006 x64 (uczciwie kupie) no i chyba jeszcze winda xp ja beda "promocje" dla studentow polibudy, czyli "numerek za bycie studentem"

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:22.