![]() |
Jestem początkujący i potrzebuje pomocy... :(
witam, mam maly problem, sciagnalem sobie film z neta w postaci obrazu vcd ( badz tez svcd, nie rozrozniam tych 2 formatow, bo jak juz pisalem wczesniej jestem poczatkujacy ) , bardzo chcialbym go obejrzec na dvd stacjonarnym, tyle ze nie wiem co mam z tym teraz zrobic, z tego co sie orientuje musze jeszcze dodac do filmu napisy, niestety tez nie wiem jak :( bardzo prosze o obszerna pomoc krok po kroku, ewentualnie link do jakiegos posta traktujacego o moim problemie. Z gory thx :)
|
Najpierw sprawdź obraz w programie typu Daemon Tools.
Dzięki temu programowi uruchomisz ten obraz w wirtualnym dysku i będziesz mógł obejrzeć film. Sprawdzisz czy trzeba będzie dodać napisy. Jak to zrobisz pomyslimy dalej co i jak :) |
sprawdzilem :) film dziala tylko jeszcze nie wiem jak dodac do niego napisy zeby moje dvd go odczytalo, jak mozesz to mi pomoz :) bede wdzieczny :) ps. chce go nagrac na plyte cd i obejrzec na tv
|
Cytat:
|
Wydaje mi się, że bez ponownej kompresji się nie obejdzie :(. Trzeba wyciągnąć plik mpg z tego VCD i poddać go ponownej konwersji (np. według poradnika który napisałem w tym dziale) wklejając napisy.
P.S Plik mpg wyciągniesz z VCD programem VCDGear. |
w SubTitleTool zapisalem napisy w formacie .srt, wlaczylem virtualdub-a, zaladowalem wybrany film, nastepnie z menu video wybralem Filters, dodalem filtr TextSub 2.18, wybralem napisy w formacie srt i.... za cholere nie wiem dla czego nie ma dalej napisow na oknie filmu :( nie mam pojecia co robie zle... prosze o pomoc
|
W Virtual Dubie film z napisami powinien się pojawić w oknie po prawej stronie (to po lewej to oryginalny film). Ja osobiście nie preferuję metody wstawiania napisów przez Virtual Dub. Zapiszesz to do avi a potem będziesz przerabiał jeszcze raz do vcd ?? Szkoda czasu.
Lepiej przerobić od razu do VCD "wtapiając" niejako napisy w film przy pomocy FFdshow (opisałem to w przyklejonym w tym dziale poradniku). Napisy wtedy nawet nie muszą być w srt, wystarczy standardowe txt, a i przy okazji oszczędzisz czasu bo będziesz konwertował tylko raz. Gotowy plik mpg wypalisz już w nero jako VCD. Zrobisz jak zechcesz, w razie kłopotów możesz pisać :D Powodzenia |
"Wracamy do kreatora (uruchamiając ponownie program lub klikając na File -> Project Wizard.
Teraz taka sprawa: dużo osób przyzwyczajonych jest tutaj do wybierania po prostu VCD -> PAL. Jest to oczywiście słuszne, ale my dajemy na Other -> MVCD (PAL 352x288) ponieważ ta opcja pozwoli nam odpowiednio zmniejszyć bitrate i zmieścić na 1 płytce film dłuższy niż 120 min. Jeżeli ktoś woli jednak wybrać standardowe VCD (i potem np. rozdzielić go na 2 płyty) ***8211; OK, tylko pominie punkt c), w którym my będziemy zmniejszać bitrate. Dajemy na next." JA TAM NIE MAM ZEDNEGO OTHER :( KTOS WIE CO JEST GRANE ?? |
Przeczytaj "FAQ" tego poradnika (na dole czerwonymi literami). tam zamieściłem plik, po dodaniu którego będziesz miał MVCD.
|
Dzieki za cierpliwosc, wyrozumialosc i dobra rade :D wszystko dziala jak nalezy. Wielkie dzieki scOrpiO :)
|
Po to jest forum :D
|
mam jeszcze jedna sprawe, w punkcie d twojego poradnika pisze ze wpisujesz sobie wielkosc ok 790mb i miesci Ci sie to na plytke, ja wpisalem ok 730 dokladnie nie pamietam, ale po konwersji moj plik nie mial jednak zadanej wielkosci, wyszlo z tego ok 950 mb i musialem podzielic film TPMGEnc, wiesz moze dlaczego wielkosc otrzymanego pliku byla wieksza od zadanej ?? audio bitrate : 128, Number o P picture in GOP: 12, number of B picture in GOP: 3, a dzwiek musialem demuxowac, bo jak tego nie robilem to wieszal mi sie TPMGenc. Reszta identycznie wg twojego poradnika.
|
Mi się nie zdażyło nigdy żeby zajmował inaczej niż napisałem. Ale sprawdzę to :)
|
nie musisz juz nic sprawdzac, sorki za klopot, wlasnie przed chwila zrobilem ta twoja metoda kolejny film i juz wszystko gra, cos mi sie wydaje ze problem byl w tym ze przez przypadek zamiast twojego profilu wybralem zwykle vcd pal :)
|
wynikl za to inny problem, film ma tyle ile chcialem zeby mial ( czyli 780 mb ) ale po wrzuceniu go do NeroStart Smart -> VCD naliczylo mi ok 900mb no a co za tym idzie musialem kolejny film dzielic na 2 czesci :/
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:45. |