Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Problem z płytą bootującą (https://forum.cdrinfo.pl/f2/problem-plyta-bootujaca-55354/)

MQs 15.08.2005 18:03

hmmm... wrzuć Autoexec.bat - zobaczę jak wygląda

Michael00 15.08.2005 17:31

Cytat:

Napisany przez MQs
Moja podpowiedź była troche niepełna (i chyba z błedem;) ) - kiedy pisałem scieżki miałem na myśli pełne ścieżki, czyli np.
PATH=X:\kat1;y:\kat1;x\kat1\kat2;x:\;
Wywołanie programów następuje wtedy tylko poprzez "nazwa.exe"
Jeżeli masz programy w głównym katalogu to wypisujesz tylko litery dysków (ja tak mam z ghost'em)

To i tak nic nie zmienia, jeżeli płyta jest w drugim CD-Romie (y), a w pierwszym napędzie (x) nie ma żadnej płyty to i tak wyświetla się komunikat: "Brak gotowości odczytu na dysku X: przerwij, ponów, zrezygnuj"
Chodzi o to żeby program nie wyświetlał mi że nie ma płyty w napędzie X, ignorował to i przechodził dalej do napędu Y.

MQs 14.08.2005 18:11

Moja podpowiedź była troche niepełna (i chyba z błedem;) ) - kiedy pisałem scieżki miałem na myśli pełne ścieżki, czyli np.
PATH=X:\kat1;y:\kat1;x\kat1\kat2;x:\;
Wywołanie programów następuje wtedy tylko poprzez "nazwa.exe"
Jeżeli masz programy w głównym katalogu to wypisujesz tylko litery dysków (ja tak mam z ghost'em)

Michael00 12.08.2005 10:04

Cytat:

Napisany przez nimal
bootujesz z emulacja dyskietki
ma ona przypisany identyfikator a: i tak bedzie zawsze
sciagnij sobie winimage i w nim bedziesz mogl pracowac na obrazie dyskietki, m.in. zwiekszyc jej pojemnosc i wzucic spakowane pliki instalatora dosnavigatora
wtedy w autoexecu wpiszesz komende do rozpakowania z a do r

wiem ze to nie do konca odpowiedz na Twoje pytania a jedynie sposob obejscia

Tak właśnie robie ,tylko że na tej płycie są też większe programy które nie można emulować na dyskietce (max tylko 2,88 MB), sposób napewno jakiś jest bo Hiren's BootCD działa w dwóch napędach.

Wie ktoś jakoś zrobić by przy podaniu scieżki np. patch PATH=x:\;y:
nie wyświetlał się komunikat: "Brak gotowości odczytu na dysku X: przerwij, ponów, zrezygnuj", tylko żeby przechodziło do szukania pliku w następnym napędzie y ?

nimal 12.08.2005 08:10

bootujesz z emulacja dyskietki
ma ona przypisany identyfikator a: i tak bedzie zawsze
sciagnij sobie winimage i w nim bedziesz mogl pracowac na obrazie dyskietki, m.in. zwiekszyc jej pojemnosc i wzucic spakowane pliki instalatora dosnavigatora
wtedy w autoexecu wpiszesz komende do rozpakowania z a do r

wiem ze to nie do konca odpowiedz na Twoje pytania a jedynie sposob obejscia

Michael00 11.08.2005 19:54

Cytat:

Napisany przez MQs
np. "PATH=C:\;D:\;E:\;F:\;G:\;H:"
wypisujesz tu domyślne ścieżki dla wywoływanych programów - powinno pomóc

Próbowałem i nic nie pomaga.

MQs 11.08.2005 19:45

np. "PATH=C:\;D:\;E:\;F:\;G:\;H:"
wypisujesz tu domyślne ścieżki dla wywoływanych programów - powinno pomóc

Michael00 11.08.2005 18:30

Problem z płytą bootującą

Witam.
Chciałem zrobić sobie płytkę bootującą z której automatycznie uruchamia się jakiś program np. Dos Navigator.
Po uruchomieniu płytki wszytkie pliki Dos Navigatora kopiują się z CD-ROMu (litera x - przydzielona wszczesniej) do Ram Dysku (litera R) , program się uruchamia i wszystko gra. Problem jest taki że po włożenia płyty do drugiego napędu (litera y ) program nie działa, bo ścieżka się nie zgadza.
Pytanie moje jest takie:
Co wpisać w Autoexec żeby program uruchamiał się automatycznie z tego napędu w którym znajduje się płyta ?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:06.