![]() |
Irish Folk / koncerty w Starym Porcie
witam :piwo: w ten piękny niedzielny poranek :cool:
post ten będzie to swego rodzaju kryptoreklama :P miejsca, które od pewnego czasu jest moim ukochanym :serdusz: miejscem do przesiadywania, wychylenia kufelka :piwo: ciemnego, pienistego Murphy's a przede wszystkim - miejsca, gdzie w każdy piątkowy wieczór (no, prawie każdy) można się wcisnąć między tłumy ludzi i posłuchać na żywo skocznego tanecznego jiga ale także i nastrojowej, refleksyjnej muzyki rodem ze Szmaragdowej Wyspy (@joujoujou dżisas, jak ja ci zazdroszczę... :ysz: ) a czasem nawet popatrzeć na żywo na operatora Uillean Pipes czyli dud... no i na temat właśnie tejże muzyki - czy ktoś interesuje się tego typu rozrywką? :fiu: dla niezainteresowanych, acz być może zaintrygowanych 8 ) kilka lineczek do odsłuchu empetrójek, wybranych wielce subiektywnie - acz zapewniam, że na żywo to jest zupełnie co innego :) no to lecim: The Reelium - Galician Set Samhain - Scotland Ryczące Shannon Project - Tri Martolod [kawałek powstał we współpracy muzyków z grupy Shannon i Ryczące Dwudziestki - jest to podobno oryginalna bretońska pieśń morska, tutaj śpiewana po polsku] Beltaine - rdzenno-katowicki zespół folkowy - fragmenty utworów z płyty Rockhill: 01 | 02 | 04 | 05 | 06 | 07 | 08 | 09 | 10 | 11 | 12 | 13 Duan - Blackbird of Sweet Avondale [na ich koncercie ludzie po stołach tańczyli ;) ] Duan - Tenpenny bit / Kinnegad Slashers Duan - Rolling in the Ryegrass / Humours of Tullyknockbrine Shannon - Two Reels and One Jig Shannon - Live From Germany Shannon - Hej Shannon - Siedem i na koniec, irlandzka pieśn rewolucyjna w rewelacyjnym ;) wykonaniu Shannon'ów: Shannon - The Foggy Dew no to tyle się naprodukowałem, jakby co to mnie tu nie było... :P (mam nadzieję że chociaż jedną osobę mi się uda zainteresować tematem, to by już było coś :niepow: ) |
Mnie zainteresowałeś:) Jako ,że przez parę lat słuchałem Carrantuohill ,Iony, Loreeny McKennitt czy też Dead can Dance itd. ( nadal słucham ), z pewnością się wybiorę na taki koncert. Mp3jek, do których linki podałeś wysłuchałem z niekłamaną przyjemnością. Piszesz,że co piątek?:) Niestety nie wiem gdzie mieści się Stary Port ,ale rodowici Krakowianie ( i na pewno nie tylko oni ) na pewno wiedzą .
Pozdrawiam:) |
się cieszę że mi się udało cię zainteresować :D
:piwo: trochę więcej mp3-jek jest jeszcze pod adresami: http://folkowa.art.pl/img_cent/menuoff7.gif oraz ***171;tutaj***187; pod linkiem http://www.beltaine.art.pl/festiwal/images/4wykon.jpg tak, w wakacje co piątek, a od września już będzie normalnie :serdusz: czyli w piątki soboty i czasami niedziele - pełny rozkład koncertów można zobaczyć na stronie ***171;Portu***187; w dziale Koncerty co do rozmieszczenia lokalu to jest to róg Jabłonowskich i Straszewskiego: http://img231.imageshack.us/img231/6318/port4om.jpg (mam nadzieję że w miare zrozumiałe to będzie) :piwo: z folkowych rytmów zapowiada się: Sushee: 9 września, 1 października i 4 listopada Beltaine: 7 października :ja_chce: :ja_chce: :ja_chce: oraz z niepotwierdzonych źródeł podobno 20-go października Banshee |
Dzięki za mapkę:) :piwo:
|
:spoko: a na Rynek to już chyba trafisz? ;)
|
:P Byłem nie raz w Krakowie :) Trafię na pewno. To co? Pod koniec miesiąca pod "Adasiem"?
|
koniec miesiąca, a konkretnie? 26-go sierpnia jest koncert, ale to są szanty; z tym że ja idę, bo gościa już nieraz słyszałem i jest niezły :ja_chce: a szanty też nie są mi tak do końca obce :)
chyba że masz na myśli jakiś inny koniec miesiąca :D niekoniecznie piątek... |
W Krakowie jestem od 23-go. Także aklimatyzacja - jeden dzień , instalacja gratów i odpiszę Ci na prv co i jak z Carrantuohill i spółką ( na 26-go spokojnie byłyby gotowe ), a koncert swoją drogą także 26-ty to bardzo dobry termin. Tymczasem mknę i do usłyszenia.
Trzymaj się :piwo: |
dobra to wal jakby co na priva albo napisz na raven6679 [%] gmail.com :)
:piwo: |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:58. |