![]() |
16/9 w Premiere Pro. jak?
Witam Wszystkich!
już prawie dwa lata bawię się montażem w Premiere Pro, i tak ostatnio wpadłem na pomysł, żeby nagrać jakiś filmik w formacie 16/9. Posiadam kamerkę CYfrową miniDV Panasonic NV GS 15. posiada ona opcję filmowania w formacie 16/9. i teraz mam problem, jak ustawić premiere pro żeby można było w nim montować w profilu widescreen 16/9. jeśli ktoś już tak robił i mu wyszło to proszę o poradę |
Jak to jest rzeczywisty tryb 16:9 - a raczej taki nie jest w przypadku tego modelu kamery - to ustawia się właściwości projektu na 16:9 i po kłopocie.
Jeżeli jest to 4:3 z ładnymi poziomymi czarnymi pasami - czyli coś na kształt 16:9 LetterBoxed to raczej trzeba to obrabiać jako projekt 4:3... Pozdrawiam! |
jest tak: kamera nagrywa w formacie 4/3 z pasami a chciałbym w projekcie 16/9 tak zrobić
ale zrobiłem tak, że w effect control kliknąłem na MOTION, a w okienku podglądu ukazała się ramka, za pomocą niej rozciągnąłem obrz, oczywiście ucięte zostały góra i dół i wyeksportowałem w formacie 16/9 do mpeg2 :-) nawet spoko to wygląda, prawie jak w kinie ;) |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:54. |