Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   problem - DTS.Audio.CD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/problem-dts-audio-cd-55488/)

tataa 15.08.2005 10:11

problem - DTS.Audio.CD

mam taką płytkę DTS.Audio.CD na samej płycie mam 3 pliki z rozszerzeniem
.cda - czyli chyba wav
problem:
gdy chcę jej posłuchać w komputerze to strasznie syczy tak jakby kodek
był zły albo co - niewiem jak sobie z tym poradzić by uzyskać normalny dżwięk

ps. ciekaw jestem czy taką płytę da się odtworzyć na jakimś stacjonarnym napędzie

fiskomp 15.08.2005 13:24

Cytat:

Napisany przez tataa
.cda - czyli chyba wav
problem:

ps. ciekaw jestem czy taką płytę da się odtworzyć na jakimś stacjonarnym napędzie

Nie odsłuchasz takiej płyty w "normalnym" napędzie, sygnał musi być koniecznie podłączony do sprzętu z dekoderem DTS'u, ten syk/szum to właśnie sygnał w DTS.

podłącz do jakiegokolwiek amplitunera KD z DTS i usłyszysz muzyczkę, czy co tam to jest.

:)

pozdrawiam,

tataa 15.08.2005 14:04

dzieki za szybką odpowiedż
posunołem się dalej mianowicie:
programem InterVideo WinDVD 6 udało mi się uzyskać poprawny dżwięk
prędzej niemigłem go uzyskać bo ww wwyrzej wymienionym programie miałem
włączoną opcję spdif - czyli przekierowanie sygnału na zewnętrzny dekoder (amplituner) ktury nie rozpoznał dts CZYLI audio cd dts to twor bez przyszłości wprowadzający tylko bałagan zarazem jakość terz jest wątpliwa
pozdrawiam

tataa 15.08.2005 14:06

ps. błędy to moja specjalność

rafakow 17.08.2005 16:24

"Jakość jest wątpliwa" ???? Czy ty naprawde wiesz co piszesz???? Polecam Ci zakup płyty J.M. Jarre 'AERO' lub chociaż jej pożyczenie od kogoś i wtedy proszę żebyś napisał czy 'jakość jest wątpliwa' !!!

siwymariusz 17.08.2005 16:37

Cytat:

Napisany przez tataa
.cda - czyli chyba wav
problem:

Dasz rade odtworzyc ja programem videolan wersja powyzej 7 ale jest 8 bez problemu i tak jak ponizej na stacjonarnym sprzecie musi byc decoder DTS

PIOTR34 17.08.2005 16:53

Cytat:

Napisany przez rafakow
"Jakość jest wątpliwa" ???? Czy ty naprawde wiesz co piszesz???? Polecam Ci zakup płyty J.M. Jarre 'AERO' lub chociaż jej pożyczenie od kogoś i wtedy proszę żebyś napisał czy 'jakość jest wątpliwa' !!!

Za pomocą "SurCode DTS" można nagrać coś w rodzaju płyty Audio z tym że ta płytka pójdzie jedynie na sprzęcie obsługującym DTS lub na kompie przy pomocy PowerDVD6 lub WinDVD6 lub nowsze ;)

http://www.chip.pl/arts/archiwum/n/s...ear_22553.html
http://www.surcode.com/

tataa 17.08.2005 18:56

Rafakow napisałem tak poniewarz mam amplituner wysokiej klasy z tekoderami w tym z DTS i gdy w programie windvd włanczam opcje spdif to sygnał jet przekierowany bezdośrednio do amplitunera (wszystkie opcje nawwet głośniej ciczej w komputerze są wtedy nieaktywne - w momęcie odtwarzania płyty DVD z dżwiękiem AC3 czy dts albo z pliku z samą muzyką .ac3 dts

a ta płyta co ją posiadam AUDIO CD DTS jest nie rozpoznawana przez dekoder (amplituner) więc wniosek jest taki rze to nie jest 100% DTS
napisałeś o płycie J.M.Jare Aero - napisz coś więcej czy to jest dts ilu kanałowy bitrate a przedewszystkim naczym ją odtwarzasz

tataa 21.08.2005 15:53

trafił mi się kolejny plik :Alan Parsons Project - I Robot.dts
i za cholere mie mogę go odtworzyć czy ktoś wie ( z czym to sę je)

rafakow 22.08.2005 12:06

Płyta J.M. Jarre'a "AERO" zapisana jest w stereo 2.0 oraz w "przestrzeni" Dolby 5.1 i DTS. Można się na własne uszy przekonać o możliwościach różnych systemów. Dla mnie osobiście DTS jest powalający na kolana.
Nośnikiem jest DVD ale widziałem gdzieś do zassania płytkę CD Audio tylko w DTS-ie. Odtwarzam to na zestawie Yamahy.
PS> Jakim przewodem masz połączony komputer z amplitunerem?

tataa 22.08.2005 22:08

J.M. Jarre'a "AERO" mam okazje jej słuchac a dokladne 26 piosenek
w dolby digital czyli .ac3
kabelek coprawda nie jest profesjonalny ate jednorzyłowy ekran czli masa i +
pewnie o to ci chodziło
powyrzsze 26 piosenek jest to 100% ac3 amplituner dekoduje(włancza się lampka dekodera) natomiast za cholere nie morze sobie poradzić z :
Alan Parsons Project - I Robot.dts
czy DTS.Audio.CD
ciekaw jestem jakie rozszerzenie powinnien mieć plik DTS - czy .dts ,cda,wav

zwracam się do tych co mają płytę dts.audio.cd na jakim sprzęcie odtwarzają
i czy amplituner rozpoznaje ścierzkę DTS

Peterpl 29.08.2005 19:03

ja płytki DVD-Audio lub CD Audio DTS odpalam w PowerDVD6, lub w Creative MediaSource DVD-Player, na sprzęcie SB Audigy 2 ZS Platinum, głośniki Logitech Z-680 THX, a propo J.M Jarre mam 2 płytki Sessions 2000 (DTS)i Geometry of Love (DTS) w obydwu dzwięk powala. jakby ktoś miał płytke AERO w DTS lub wiedział gdzie to można znaleść byłbym wdzięczny.

namor 29.08.2005 19:37

Ilość załączników: 1
Cytat:

Napisany przez Peterpl
(...) jakby ktoś miał płytke AERO w DTS lub wiedział gdzie to można znaleść byłbym wdzięczny.

poszukaj w sklepach z torentami np.w PolishTracker

fiskomp 29.08.2005 21:32

Cytat:

Napisany przez tataa
J.M. Jarre'a "AERO" mam okazje jej słuchac a dokladne 26 piosenek
w dolby digital czyli .ac3
kabelek coprawda nie jest profesjonalny ate jednorzyłowy ekran czli masa i +
pewnie o to ci chodziło
powyrzsze 26 piosenek jest to 100% ac3 amplituner dekoduje(włancza się lampka dekodera) natomiast za cholere nie morze sobie poradzić z :
Alan Parsons Project - I Robot.dts
czy DTS.Audio.CD
ciekaw jestem jakie rozszerzenie powinnien mieć plik DTS - czy .dts ,cda,wav

zwracam się do tych co mają płytę dts.audio.cd na jakim sprzęcie odtwarzają
i czy amplituner rozpoznaje ścierzkę DTS

Mam tego parę sztuk, odtwarzam na Wiwie HD-228 idzie bez problemu, podłączone optykiem.

Co do komputerowych odtwarzaczy, to tych płyt słuchałem przy pomocy np SubEditPlayera, warunek, zarówno w dekodeku ac3filter, jak i w ustawieniach Audigy (bo tą mam) trzeba ustawić s-pdif, w innym przypadku nie bedzie działać. Sygnał wypuszczany na Ampli Yamaha RVX350.

pozdrawiam,

Ps. Co do pytania o rozszerzenie, to mam parę nagranych jako "zwykłe" CD-Audio i parę na DVD-R jako pliki z rozszerzeniem *.dts i jest to samo :)

Peterpl 29.08.2005 22:33

namor => Wielkie dzięki ! troszke mi to zajmie ;) ale myśle że warto musze usłyszeć Oxygene 4 w DTS 8 )

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 08:22.