![]() |
restartuje sie podczas nagrywania
posiadam plyte soltek KT400A, proc athlon 2000+, nagrywarke 52x32x52 LG, dysk segate barakuda 7200 rpm. Problem polega na tym ze podczas nagrywania płyt CD komp sie restartuje, choc nie zawsze tak mniej wecej to na 3 cdki 2 nadaja sie do wyje...... , nie uzaleznione to jest od uruchomionych aplikacji, rodzaju plyt, predkosci nagrywania, ani obciazenia proca, poprostu losowo czasami 10 nagra sie dobrze a 20 pozniej sie zdupi.
PRZYPUSZACZAM ZE JEST OD PLYTY ALE NIE JESTEM PEWIEN, JESLI KTOS ZNA PODOBNY PRZYPADEK PRZY PLYCIE SOLTEKA KT400A TO PROSZE KONTAKT A JESLI ZNA ROZWIAZANIE TEGO PROBLEMU TO BARDZO PROSZE O POMOC[B] |
A czy resetuje się w innych sytuacjach? Czy tylko podczas nagrywania płyt?
|
@goostlic jak jest podlaczona ta nagrywarka i jakim programem nagrywasz ?
|
raczej mu sie nie zdarza ale czasami (moze ze 2 razy) restartnol sie przy kopiowaniu duzych plikow z partycji na partycje
|
nagrywarka jest normalnie podlacona do ide1 na tasmie jest razem z cdkiem ale nagrywarka jest master-> cd jest slave
uzywam NERO |
Może wyłącz opcje "automatycznie uruchom ponownie" i wtedy zobaczysz blue screena z błędem, który pomoże w rozwiązaniu problemu :)
http://img147.imageshack.us/img147/2...ipboard1gl.jpg |
no a jesli juz bedziesz wiedzial jaki jest kod bledu to bedziesz potrafil go zinterpretowac bo prawde mowiac to blue scren nie wyskakuje czasami zdarzy mu sie wyswietlic scren zrzutu pamieci ale na ogol jest to poprostu reset a po restarcie informacja ze stalo sie cos zlego i czy chce wyslac raport o bledach
|
Ściagasz TO
Oraz Symbol search path SRV*c:\symbols*http://msdl.microsoft.com/download/symbols. Odczytasz wszystko co powoduje błąd. Tylko uruchom zrzut pamięci i wyłącz automatyczne uruchamianie. |
czesc. mialem taka sama sytuacje - restarty przy nagrywaniu plyt i przenoszeniu plikow. Sprzet prawie taki sam:proc athlon , nagrywarke 52x32x52 LG, dysk segate barakuda 7200 rpm. proponuje ci sprawdzic temperatury. EVEREST - uzyj tego programu i napisz jakie miales temp.
|
Temperatury mam wzgledne, proc od 55-60 (obecnie podkrecony na 2600), pod procem temp 45, wewnatrz obudowy okolo 32-35, zalezy jak dlugo prcuje. Mnie wydaje sie ze cos jest zle ze sterownikiem ASPI albo trzeba flashowac bios bo wersje mam 1.0 tj., z taka kupilem wiec chyba mu sie nalezy wgrac nieco nowsza i zobacze co z tego wyjdzie. Doszukalem sie na angielskojezycznych stronach (moj angielski jest kiepski ale cos tam rozumiem) ze na starych wersjach biosu wystepowaly bledy przy transmisji danych z kontrolera IDE. (SL-KT400A-L Fixed some devices copy failure). Jutro powinienem wiedziecz czy pomoglo.
|
na 2600+, czy 2600MHz bo to wielka roznica
|
2600+ czyli 166 Mhz*12,5 mnoznik
|
Upgrade biosu powinien pomóc, ale najpierw spróbuj jak się sprawuje bez podkręcania procesora - może to stanowi problem?
|
Zdaje sie ze udalo mi sie rozwiazac problem. Pomogl flash biosa ale pewnosc bede mial jak wypale 50 plyt bez niechcianego restarta. A podkrecanie proca nie mialo wplywu i tak sie restartowal.
|
Ja bym sprawdził jeszcze zasilacz.
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:06. |