Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Karta muzyczna a dźwięk zintegrowany z płytą głowną. (https://forum.cdrinfo.pl/f5/karta-muzyczna-dzwiek-zintegrowany-plyta-glowna-55569/)

Ormianin 22.08.2005 00:46

Cytat:

Napisany przez Wawelski
I tak nic nie pobije A3D - wystarczą słuchawki i nie trzeba mnożyć głośników. Szkoda, że technologia poszła do piachu (a dokładniej do sejfu kreatury).

A.Vortex mial (ma) ta opcje, osobiscie mam ta karte (lezy na polce) poniewaz nie ma do niej sterow pod 2000/XP/2003 ale karta potrafila zrobic to co dzis nie potrafia nawet najlepsze Creative

REi 21.08.2005 20:20

Mi pogon za coraz to lepszym dzwiekiem zaczela sie od kupienia sluchawek dousznych za 180pln (- cena w PL sklepach, ja importowalem z Chin i wyszlo mi z kosztami przesylko okolo 140), chodzi o model MDR-EX51SP. Wczesniej mialem jakies Philipsy za 69pln i myslalem ze to full wypas. Jak uzlyszalem roznice miedzy tymi Philipsami a Sony to mnie zszokowalo. Moj PDA + te sluchawki gral lepiej niz moj PC wiec stwierdzilem ze musze to zmienic, kupilem lepsze sluchawki Panasonic'a i tego SoundBlastera. Moze mi do audiofili jeszcze daleko ale sluch mam czuly :)

pepperman 21.08.2005 19:57

Cytat:

Napisany przez Pagerus
Ci Polacy to jednak mają słuch idealny :D Wychwytujecie mikro różnice w odsłuchiwanym dźwięku :) Ja słuchu też nie mam złego - no ale bez przesady - kłócić się aż tak o jakość dźwięku to chyba lekka przesada... ;)

zalezy od punktu widzenia lub slyszenia. w koncu dla wielu 128 bitrate to hiper jakosc, a nie trzeba miec sluchu absolutnego, aby stwierdzic, ze jednak nie hiper.

Pagerus 21.08.2005 16:52

Ci Polacy to jednak mają słuch idealny :D Wychwytujecie mikro różnice w odsłuchiwanym dźwięku :) Ja słuchu też nie mam złego - no ale bez przesady - kłócić się aż tak o jakość dźwięku to chyba lekka przesada... ;)

REi 21.08.2005 14:43

Sek w tym ze sluchalem obu kart na tych samych sluchawkach panasonic'a i C-Media miala lepszy dzwiek (mp3 320kbps). Nie bede sie klucil bo i tak ani SS ani C-M. nie umywaja sie do SB ktorego teraz posiadam ;p

pepperman 21.08.2005 13:38

Cytat:

Napisany przez Wawelski
Wyjście optyczne to wada, bo kabelki są dużo droższe od coaxiala oraz coaxiala bardzo łatwo przerobić na toslinka (nawet, gdy nie ma na opcjonalnym śledziu), za to dużo trudniej przerobić toslinka na coaxiala (a jak wzmacniacz nie ma wejścia optycznego, to trzeba się gimnastykować). A na jakość dźwięku nie ma to żadnego wpływu - wcześniej miałem podpiętego Vortexa optycznie, teraz mam SS elektrycznie i przy AC3 nie ma żadnej różnicy.

kable optyczne nie sa wcale takie drogie :)

AleX69 21.08.2005 13:08

chlopaki wydaje mi sie ze Wawelski@ ma poprostu racje ... 8 )

Wawelski 21.08.2005 09:41

Cytat:

Napisany przez REi
OMG czlowieku ja pisze o jakosci dzwieku a nie o wydajnosci....

O jakości dźwięku w przeważającej mierze decyduje kodek AC97 który jest na końcu każdej współczesnej dźwiękówki. Procesor dźwięku decyduje o efektach, przestrzenności itd. Co do jakości - to ja właśnie podałem linka do testu, gdzie jest również przetestowana jakość dźwięku SS - i wypada porównywalnie z A2.
Jeszcze wracając do kodeka - gdy posyłasz dźwięk zakodowany do AC3 z SS to uzyskujesz o niebo lepszą jakość dźwięku dzięki temu, że dekodujesz w zewnętrznym dekoderze (porównywalne kodeki mają dopiero profesjonalne karty dźwiękowe o cenie 1000PLN+) oraz dzięki temu, że dużo dłuższą drogę dźwięk pokonuje w formie cyfrowej.

Cytat:

Napisany przez REi
napisalem przecie ze po instalacji SB i jakosc dzwieku i wydajnosc sie podniosla.

Obydwie rzeczy są niemożliwe.

Cytat:

Napisany przez REi
Co jak co ale moja zintegrowana dzwiekowka wypluwala z siebie lepszy dzwiek niz SS znajomego.

Nie wierzę :)
Na tych samych głośnikach tak samo podłączonych (bo przy zewnętrznym dekoderze w każdym zastosowaniu różnicę usłyszałby nawet głuchy)?
W jakich grach?
Płyta ma certyfikat NV?
Podasz jakiś test?

Cytat:

Napisany przez REi
Co do wyjscia optycznego - jest to napewno zaleta a nie wada tak samo dzwiek 6.1.

Wyjście optyczne to wada, bo kabelki są dużo droższe od coaxiala oraz coaxiala bardzo łatwo przerobić na toslinka (nawet, gdy nie ma na opcjonalnym śledziu), za to dużo trudniej przerobić toslinka na coaxiala (a jak wzmacniacz nie ma wejścia optycznego, to trzeba się gimnastykować). A na jakość dźwięku nie ma to żadnego wpływu - wcześniej miałem podpiętego Vortexa optycznie, teraz mam SS elektrycznie i przy AC3 nie ma żadnej różnicy.
Co do kanałów - nie ma większego znaczenia, bo filmów czy gier 6.1 jest jak na lekarstwo. Dużo większe znaczenie ma kodowanie do AC3 - i to jest istotna zaleta SS.

Cytat:

Napisany przez REi
Co do dzwieku 3D sa juz lepsze rozwiazania niz dzwiek 5.1 ale to juz zupelie inna historia.

I gdzie je można spotkać?
I tak nic nie pobije A3D - wystarczą słuchawki i nie trzeba mnożyć głośników. Szkoda, że technologia poszła do piachu (a dokładniej do sejfu kreatury).

EOT

REi 20.08.2005 15:19

OMG czlowieku ja pisze o jakosci dzwieku a nie o wydajnosci.... napisalem przecie ze po instalacji SB i jakosc dzwieku i wydajnosc sie podniosla. Co jak co ale moja zintegrowana dzwiekowka wypluwala z siebie lepszy dzwiek niz SS znajomego. Co do wyjscia optycznego - jest to napewno zaleta a nie wada tak samo dzwiek 6.1.

Co do dzwieku 3D sa juz lepsze rozwiazania niz dzwiek 5.1 ale to juz zupelie inna historia.

Wawelski 20.08.2005 13:56

Cytat:

Napisany przez REi
Mylisz siee- najlepsze zintegrowane dostarcza C-Media (odpowiednik Creativa tylko ze z tajwanu) Sa to pelnowymiarowe dzwiekowki integrowane z Mo-Bo (moja MB kosztowala 700pln i ma wszystkie bajery) Jakosc dzwieku jest bardzo podobna (troche lepsza) niz SS a funkcjonalnosc wyzsza - dzwiek 6.1 wyjscie optyczne itd.

C-media dostarcza głównie kodeków AC97 (z nich korzystają również wszystkie płyty z SS). Nie są to pełnowartościowe dźwiękówki i daleko im do wydajności i możliwości SS. Masz o tym zresztą w artykule fraz PC

Ja podałem linka do testów, gdzie konkluzją jest porównywalność SS z A2. Masz jakiś link do konkretnego testu porównawczego jakiegoś chipa c-medi?

Co do funkcjonalności - po co mi wyjście optyczne (NF7-S ma w standardzie, A7N8X-E i wiele innych ma elektryczne w standardzie, a Toslink na opcjonalnym śledziu) jak dźwiękówka nie potrafi kodować do AC3? Wyjście optyczne ma wiele starych kart (choćby Aureal Vortex 2 sq digital) - i co z tego? Przerobienie coaxiala na toslinka to banał.
Po co mi więcej kanałów niż 5.1, jak nieliczne filmy, i to w R1 obsługują DD EX czy inne systemy z większą ilością kanałów?

Kodowanie do DD 5.1 i puszczanie tak zakodowanego sygnału do zewnętrznego dekodera rządzi przy wielokanałowości (a przy stereo rządzi PCM) - i nieprędko to się zmieni.

REi 20.08.2005 12:33

Cytat:

Napisany przez Wawelski
Najlepsza zintegrowana to SS - i nie ma dźwięku 6.1 tylko standardowe 5.1.

Mylisz siee- najlepsze zintegrowane dostarcza C-Media (odpowiednik Creativa tylko ze z tajwanu) Sa to pelnowymiarowe dzwiekowki integrowane z Mo-Bo (moja MB kosztowala 700pln i ma wszystkie bajery) Jakosc dzwieku jest bardzo podobna (troche lepsza) niz SS a funkcjonalnosc wyzsza - dzwiek 6.1 wyjscie optyczne itd.

Wawelski 20.08.2005 11:56

Stronka nVidii z certyfikatami. Tylko i wyłącznie te płytki, które mają Y w kolumnie SoundStorm mogą się chwalić, że go mają (niektóre z MCP-T nie dostały nawet certyfikatu, więc nie mają SS). Nie ma wśród nich żadnej na NF1.

Na jakiej to niby płycie słuchałeś SS na NF1?

Dorian 19.08.2005 22:01

Cytat:

Napisany przez Wawelski
Weź się nie ośmieszaj - nForce 2 (a dokładniej odmiana mostka południowego MCP-T) to jedyny chipset, w którym pojawia się SoundStorm.

http://hslab.pl/modules.php?op=modlo...ticle&sid=2231

Wawelski 19.08.2005 18:46

Cytat:

Napisany przez REi
jA powiem tak - mam na plycie ponoc najlepsza zintegrowana dzwiekowke z dostepnych (dzwiek 6.1 wyjscie optyczne i inne bajery)

Najlepsza zintegrowana to SS - i nie ma dźwięku 6.1 tylko standardowe 5.1.

Wawelski 19.08.2005 18:45

Cytat:

Napisany przez Dorian
Pagerus a skąd miałem wiedzieć ,że chodzi Ci o Soundstorma na nForce 2?

Weź się nie ośmieszaj - nForce 2 (a dokładniej odmiana mostka południowego MCP-T) to jedyny chipset, w którym pojawia się SoundStorm.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:05.