![]() |
EAC, dlaczego nie ustawia ...
Chciałem zrobić sobie kilka płytek w mp3, skorzystałem z EAC ale nie bardzo rozumiem dlaczego gdy nastawiam w opcjach kompresji 128 kbit/s wysoką jakość to w po całym zabiegu jeden utwór ma we właściwościach "szybkość transmisji bitów 531 kb/s i waży 4,50 mb. Natomiast w CDex jeżeli nastawie 128kb/s , bardzo wysoka jakość to we właściwościach jest szybkość transmisji 128 kb/s i waga 2,78 mb - ten sam plik w obydwu przypadkach.
Skąd takie różnice mp3 będę potrzebował do przenośnego playerka i zależy mi głównie na jakości ale na rozmiarze plików także. Jak ktoś będzie mi chciał pomóc to prosiłbym żeby tłumaczył "łopatologicznie" - jestem zielony w tym temacie. Pozdrawiam |
Spróbuj odtworzyć pliki mp3 w Winampie i tam sprawdzić ich bitrate. Windows zazwyczaj oszukuje na bitrateach plików mp3 i nie ma co się dziwić tej sytuacji.
|
Odtworzyłem oba mp3 w winampie i jetaudio.
Przy pierwszym pliku ( z EAC - 4,50 mb )bitrate skakało od 128,160,192,224 a w drugim ( z CDex - 2,78 mb) trzymało cały czas 128 kb/s. Nie wiem teraz jak lepiej jest kompresować na mp3 bo w sumie w EAC wielkość pliku jest trochę duża. To w Cdex ustawiając na 192 kb/s i bardzo wysokiej jakości plik waży 4,17 mb. |
Kompresuj w CDex, chociaż sam jestem zwolennikiem EAC. Prawdopodobnie masz żle poustawiane parametry kodeka.
|
A nie masz w EACu ustawione rodzaj kompresji VBR (zmienna kompresja)? To moze tlumaczyc wahania bitrate. Sprawdz
|
"A nie masz w EACu ustawione rodzaj kompresji VBR (zmienna kompresja)? To moze tlumaczyc wahania bitrate. Sprawdz"
Może i mam ale za cholere nie mogę znaleźć tego ustawienia ! Jak byś mógł Smykus_likas mi napisać gdzie jest to ustawienie był bym Ci wdzięczny. Pozdrawiam |
Poszukaj na stronie glownej cdrinfo, byly opisy softu do nagrywania, pewnie nadal sa.
Byl tez dobry opis EAC-a, rozejrzyj sie i poczytaj. |
@seven
Probowalem znalezc, ale nie widze. Moim zdaniem (ja tak robie) najlepsze wyjscie: zrzucasz do wav EAC przerabiasz na mp3 w CDex (tam nie ma problemu z ustawieniem parametrow kodeka) |
A czy jest różnica czy zrzuce do wav programem EAC czy CDex ?
|
Mysle, ze EAC zrobi to dokladniej, zreszta jest AccurateRip dzieki ktoremu mozesz sprawdzic czy plytka dobrze zostala "zrzucona"
|
Opis do EAC jest tutaj...http://www.cdrinfo.pl/software/artyk...20030509160730
|
Ilość załączników: 1
Cytat:
Ustawienie w EAC powinno wyglądać tak jak na załączonym obrazku. Z tego co napisałeś wnioskuję, że masz ustawioną opcję Variable Bitrate 128 kBit/s zamiast po prostu 128 kBit/s. Cytat:
EAC ma najbardziej zaawansowany mechanizm zgrywania ścieżek audio z całego dostępnego softu i proponuję używać właśnie jego. Jeśli on czegoś nie zripuje poprawinie to już nic innego nie da sobie z tym rady. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:22. |