![]() |
DVD-007 Emperor 2
Witam, znajomy posiada stacjonarny odtwarzacz DVD-007 Emperor 2. Oprócz formatu DVD odtwarza on filmy w formatach Divx i Xivid. Ale jeżeli film jest skompresowany z opcją Q-PEL lub GMC to odtwarzacz ich nie wyświetli. Brak ich obsługi.
Teraz czy poprzez wgranie zmodowanego firmwaru będzie mógł odtwarzać filmy skompresowane z tymi opcjami czy jest to ograniczenie w zastosowanym chipie odtwarzacza i już nic się nie da zrobić? Pozdrawiam |
na moj stan wiedzy jes to ograniczenie sprzetowe ukladu - i nic z tego
|
Tak jest to ograniczenie sprzetowe. Kumpel ma Emperora ale pierwsza wersje [ze stalym niebieskim podswietleniem] i wgrywalem do niego najnowsze oprogramowanie, a i tak nie odtwarza filmow zakodowanych tym codeckiem.
|
jezeli taki soft bys posiadal wg mnie daloby rade (nie widzialem takiego, sa ale tylko te oficjalne z divxem i xvidem),
Mam Emperora i wiem ze standardowo jak go dostalem, wieskzosc nowszych filmow nie byla odczytywana, jednak po wgraniu najnowszego firmware`u jak ręką odjal. Wszytko czyta...co do jednej...moze nie trafil mi sie film z taka kompresja Ale tez istenieje 2 opcja...chip nastawiony jest na standardowe Divx/Xvid i koniec - czyli sprzet na wiecej nie pozwala i jest ograniczony |
najlepiej by było jakbyś poszukał na forum manty bo tam jest duzo o tym http://www.manta.com.pl/forum/ ;)
|
@ManDragon dzięki, poczytałem sobie troszke. Jednak procesor odtwarzacza jest ograniczeniem :(
Pozdrawiam |
Program AviReComp pozbawia filmów Qpel'a i GMC. Tutaj jest opis...http://divx.howto.pl/forum/index.php?showtopic=7660
|
@Maciej wiem, że można przekompresować film :) Tylko trwa to troszke i nie wiem czy będzie mu się chciało. Pewnie takie filmy będzie oglądał na kompie.
Na tej stronce jest tutorial jak przekodować takie filmy przy pomocy programów: Dr Divx, Ashampoo Movie Shrink & Burn 2, Virtual Dub Mod;) |
a tu takie szybkie pytanko:
Dlaczego film na Emperorze leci sobie na poczatku ok, ale po 3s zaczyna dzwiek przerywac...obraz wg mnie idzie dobrze...inne filmy na tym samym krazku ida idealnie....to jakas opcja czy moze kodeki nie aktualne |
Cytat:
|
a jak sie sprawdza firmware?
|
Cytat:
|
Emperorek ma za słaby proc jak na QPEL, więc nawet gdyby powstał soft pozwalający odtworzenie tak zakodowanego filmu to odtwarzacz po prostu by nie wyrabiał i klatkowanie mamy jak w banku :)
no i dochodzi jeszcze fakt, że QPEL jest poza standardem MPEG4 ;) |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:31. |