Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Aresztowany za nielegalne ściąganie Depeche Mode (https://forum.cdrinfo.pl/f5/aresztowany-za-nielegalne-sciaganie-depeche-mode-55626/)

Patrix 19.08.2005 00:10

Aresztowany za nielegalne ściąganie Depeche Mode

24-letniego mieszkańca Kielc, który nielegalnie pobrał plik z najnowszym utworem muzycznym zespołu Depeche Mode (fot. AFP) z serwera niemieckiej firmy będącej producentem wideoklipu grupy, zatrzymali w środę policjanci. Poinformowała o tym PAP rzeczniczka świętokrzyskiej policji, podinsp. Elżbieta Różańska-Komorowicz.

DEPECHE MODE NA SCENIE

Sprawą zajmuje się Zespół do Walki z Przestępczością Intelektualną i Internetową Komendy Wojewódzkiej Policji w Kielcach.

Do pliku z nagraniem zespołu był dostęp przez stronę internetową, ale tylko dla pracowników firmy producenckiej. Jak ustalono, niepowołany kielczanin - mimo zabezpieczeń - pobrał plik z przedpremierowym utworem i umieścił go na ogólnodostępnej stronie.

Właściciel praw do nagrania po przeanalizowaniu rejestrów z serwera stwierdził, że było aż czterdzieści prób zanim plik został odnaleziony i pobrany. Przeprowadzone postępowanie wykazało, że połączenia z serwerem niemieckiego producenta pochodziły z Kielc. Pozostawione w sieci internetowej ślady doprowadziły do 24-latka.

Prawowici właściciele praw autorskich i producenckich do nagrania zespołu Depeche Mode określają swoje straty na kwotę 130 tysięcy funtów.

Podczas przeszukania miejsca zamieszkania mężczyzny zabezpieczono dwa komputery oraz nośniki CD. Biegli sprawdzą czy znajdowały się na nich nielegalnie pobrane pliki.

Prowadzący sprawę policjanci przypuszczają, że młody człowiek popełnił przestępstwo z ustawy o prawie autorskim nieświadomie, ale nie zwalnia to go od odpowiedzialności karnej. Grozi mu do dwóch lat pozbawienia wolności - dodała rzeczniczka.

"Wszyscy użytkownicy internetu będący zwolennikami nie autoryzowanego ściągania z sieci różnych dóbr intelektualnych powinni tę sprawę - o charakterze międzynarodowym - potraktować jako swoistą przestrogę" - powiedziała podinsp. Elżbieta Różańska- Komorowicz.

Polak najprawdopodobniej pobrał utwór "Precoius", singiel zapowiadający najnowszy krążek Depeche Mode "Playing The Angel" - premiera 17 października. Nagranie oraz robocza wersja klipu trafiła do Sieci już pod koniec lipca. Formacja 14 marca 2006 roku wystąpi w Katowicach.

(PAP/red_seb)

http://muzyka.wp.pl/niusy.html?id=17...1124402865.404

zorg 19.08.2005 02:03

bylo juz o tym wszedzie

iCTOrn 19.08.2005 02:35

Aresztowany za nielegalne ściąganie Depeche Mode Odpowiedź do dyskusji

Witam
Goście z RIAA wogule nie myślą, zamiast drogich zabezpieczeń na CD to, niech wrócą do WINYLA :idea:

REi 19.08.2005 02:47

Cytat:

Napisany przez iCTOrn
Witam
Goście z RIAA wogule nie myślą, zamiast drogich zabezpieczeń na CD to, niech wrócą do WINYLA :idea:

Winyla tez sie da na mp3 ripnac :>

nimal 19.08.2005 08:00

fajne zabezpieczenia, skoro policja prowadzaca stweirdzila ze zabezpieczenia zlamano nieswiadomie
"niezauwazylem ze sie wlamalem na serwer" :rotfl:

sami sa sobie winni - kto takie zeczy zostawia w sieci publicznej...

juicepp 19.08.2005 10:09

dopuki bedzie drogo doputy będą piraci, kto to widział zeby w Polsce gry kosztowały 150zł, a płyty cd z muzyką 70zł...śmiechu warte, kto ma sobie na to pozwolić! zwłaszcza jak prawie każdyu ma internet i moze sobie zassać wybraną płytke mp3 w kilkanaście(max kilkadziesiąt) minut...
jak będzie oryginalne audio po 15zł, a oryginalne gry po 30zł to będe je kupował, no chyba że będe zarabiał 5 tysięcy złotych to wtedy bedzie mnie stać na gry za 150 zł i muzykę audio za 70zł. Puki co mogą mnie cmoknąć w dzyndzel.

para 19.08.2005 11:14

Nie zazdroszczę mu, jeśli będzie chciał się bronić, to praktycznie nie ma szans bez adwokata.
Koncern stać na pewno i to na dobrego, a taki byle jaki i tak skasuje go na kilka tysięcy PLN.

Ormianin 19.08.2005 13:31

a dobry przynajmniej ten utwor DM, warty tego "zlamania zabezpieczenia" ?

Air 19.08.2005 14:13

Cytat:

Napisany przez Ormianin
a dobry przynajmniej ten utwor DM, warty tego "zlamania zabezpieczenia" ?

wpisz w emulu "Precoius" i napewno będzie

zick 19.08.2005 15:03

a gdyby to moja córka niechcący ściągnęła ten plik to pewnie mnie by zamknęli :|

para 19.08.2005 15:07

Raczej by Cię nie zamknęli, jedynie byś musiał uregulować za nią opłatę za prawa autorskie.

zick 19.08.2005 15:11

Cytat:

Napisany przez para
Raczej by Cię nie zamknęli, jedynie byś musiał uregulować za nią opłatę za prawa autorskie.

no...
130 tysięcy funtów :|

AleX69 19.08.2005 18:58

koles nic nie zlamal ... tylko pierwszy sciagnal utwor ze strony QFilm.de

tu jest fragment postu samego poszkodowanego ...

Cytat:

Słuchajcie...
Dokładnie nie wiem od czego zacząć.
Jak już pewnie większość wie zatrzymali kogoś w związku wyciekiem wiadomo czego. Tym zatrzymanym jestem Ja, nie ma co tu ukrywać. Okazało się, że byłem pierwszy który zanazł plik na stronie QFilm.
No i właśnie,resztę już wiecie. Zabezpieczono mi komputer, zabrano wszystkie nośniki,telefon komórkowy. Czyli procedura na całego.
Najśmieszniejsze jest to, że "Ci na górze" myślą, że ja niewiadomo jakie mam powiązania niewiadomo z kim i takie tam. Myślą, że ktoś od nich dał mi cynk o wycieku. Co oczywiście jest nieprawdą. Podejrzewają mnie o hakerstwo i inne sprawy. Stosowne wyjaśnienia złożyłem i jest już udokumentowane to jak plik znalazłem na sieci.
Link do pliku znalazłem sam, na stronie ogólno dostępnej i takie są moje wyjaśnienia. Podejrzewam, że wszystko się wyjaśni na plus.
Przepraszam, może piszę nieskładnie ale ogólnie jestem bardzo zdenerwowany i zszokowany całą sytuacją. Nie wiedziałem, że można kogoś wsadzić za znalezienie wiadomości na www i podanie go innym. No nic, nie mam nic do ukrycia, nie zrobiłem nic niezgodnego z prawem.
Mam do was prośbę...małą ale bardzo mi potrzebną. Prośbę wsparcia. Już rozmawiałem z Chrissem na ten temat - może jakiś list, cokolwiek. N świadków powoływać nikogo nie będą bo to oczywiste, że to Ja znalazłem ten plik i faktem jest, że go ściągnąłem. Nie miałem wtedy pojęcia, że zrobiłem źle. Śledztwo to wyjaśni. Niestety, dostałem też dozór policyjny i poręczenie majątkowe Sad
Proszę was po prostu u ludzkie wsparcie...nie wiem jak jest to komentowane między Wami, długo się jeszcze nie dowiem.
Ale już teraz wszystkim za ciepłe słowa dziękuję. Nie wiem kiedy się znowu zobaczymy ale zobaczymy się na pewno. Do zobaczenia

ps. Postaram się w miarę możliwości informować Was o tej sprawie. Więcej informacji u Chrissa.
ps. Zrobiło mi się bardzo przykro jak przeczytałem wiadomości na mój temat na internecie(Onet itp). Przykre, bo nie jest to prawdą. Jestem kreowany na niewiadomo kogo ale mnie o zdanie nikt już nie zapytał... Sad
http://www.depechemode-forum.pl/view...er=asc&start=0

nie bylo zadnego walmania, hackowania, przemycania ... poprostu pierwszy kliknal ...

BTW teledysk nadla jest do sciagniecia ze strony QFilm.de
http://www.violator.mode.pl/Forum/Pr...ciousqfilm.jpg

Patrix 19.08.2005 19:14

noo to kto kliknie ?! ||

woitas 19.08.2005 19:46

mogę, tylko podajcie mi link do kliknięcia na pm.
nie chce mi się kaligrafować adresu.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:00.