Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napêdy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   Problem z odtwarzaniem p³yty DVD. (https://forum.cdrinfo.pl/f15/problem-odtwarzaniem-plyty-dvd-55855/)

WILI_ 25.08.2005 15:32

Problem z odtwarzaniem p³yty DVD.

Witam,

Mam trudno¶ci z prawid³owym odtwarzaniem filmów DVD. Od niedawna mam DVD i sprawdza³em na kilku p³ytach i na wszystkich takie sam objawy. Nagrywaæ w formacie CD mogê bez problemów, natomiast w DVD jeszcze nie sprawdza³em. ASPI zainstalowane poprawnie wed³ug zaleceñ na forum, a napêd pracuje na UDMA33. Po zainstalowaniu PowerDVD na systemie Win 98 odtwarza tylko chwilê, w³a¶ciwie tylko napisy o prawie u¿ytkowania. Pó¼niej zarówno dysk jak i napêd mieli, mieli i mieli i wyrzuca b³±d ¿e program wykona³ nieprawid³ow± operacjê. Natomiast gdy zainstalujê WinDVD to w ogólê nic nie odtwarza. Ju¿ przy uruchamianiu pragramu wyskakuje b³±d.
Inny natomiast jest problem gdy korzystam z systemu XP. Odtwarza filmy ale nie p³ynnie tylko "klatkuje".
Moje pytanie co mo¿e byæ nie tak w tej sytuacji: napêd, oprogramowanie czy mo¿e s³aby komp? Poni¿ej dane hardware:
napêd NEC ND-3500, procek AMD k6-2 500 MHz, p³yta Gigabyte GA-5AX, karta nVidia Vanta 16 M.

Pozdrawiam
WILI

ed hunter 25.08.2005 15:45

a jakie p³yty, testy jako¶ci tych p³yt, mo¿e problem w no¶nikach?

WILI_ 25.08.2005 15:48

Problem z odtwarzaniem p³yty DVD

S± to p³yty oryginalne, w wiêkszo¶ci z gazet

VIZZARD 25.08.2005 16:21

Chyba grafa nie wydala ...

No i co z pamiêci± RAM? :idea:

WILI_ 26.08.2005 09:06

Mam SDRAM 192 MB.

Jak s±dzicie przy takim sprzêcie powinienem bez problemów ogl±daæ filmy na DVD, czy raczej nie ma szans? Jakie s± wymogi sprzêtowe? Je¿eli tak to sk±d te problemy które opisa³em. Dodam ¿e niektóre filmy w Divx'ie te¿ mi siê tn± i dzwiêk z obrazem rozje¿d¿a.

grzeniu 26.08.2005 10:50

Co do divx-ow to niestety ale masz za slaby sprzet, tzn procka. Aviki starsze robione w np divx3 beda chodzic plynnie, ale na nowych wersjach kodekow beda sie zacinac.
Nie wiem jakie masz kodeki, ale jesli jakies kodekpacki to odinstaluj wszystko i uzywaj tylko ffdshow - ten filtr chyba najmniej obciaza procka.

Co do dvd to nie wiem, ale faktem jest ze grafike to masz zabytek. Sprawdz jeszcze czy wszedzie masz wlaczone DMA, moze juz windowsa masz zabagnionego.

WILI_ 29.08.2005 16:05

Czy kto¶ mog³by mi jeszcze pomóc

w tej sprawie?

sonon 29.08.2005 16:39

Kiedy¶ mia³em okazjê ogl±daæ jak chodz± filmy na bardzo podobnym do Twojego sprzêcie. Polecam Ci wygrzebaæ star± wersjê WinDVD - na przyk³ad WinDVD 4. Jest on zdecydowanie mniej procesoro¿erny ni¿ PowerDVD i nowsze wersje WinDVD. Ja mia³em okazjê bawiæ siê na Win98 - dawa³o radê, ale ledwo, ledwo. No i karta graficzna by³a troszkê lepsza - VooDoo 3. Ale my¶lê, ¿e Vanta do filmów powinna stykn±æ.

W ka¿dym razie s±dzê, ¿e powinno chodziæ. Pobaw siê jeszcze trochê. Mo¿e przeinstaluj Windows?

Arepo 29.08.2005 18:05

Cytat:

Napisany przez WILI_
w tej sprawie?

Witam

Kiedy¶ dosyæ dok³adnie opisa³em problem uruchamiania ró¿nego rodzaju filmów na s³abych konfiguracjach opartych o procesory K6-2. Poczytaj TEN post. Przede wszystkim zainstaluj i skonfiguruj poprawnie program SetK6 (je¶li go nie masz). Do odtwarzania DVD u¿yj wczesnych wersji PowerDVD najlepiej 1.6 lub 2.55. Nie maj± one wielu zbêdnych dodatków poch³aniaj±cych moc CPU, do tego s± optymalizowane pod procki AMD (3DNow!) i dzia³aj± bardzo szybko. Ja nie mia³em problemu z filmami DVD na moim K6-2 400 wiêc na 500-ce pójd± na pewno.

pozdrawiam

ps. zmieni³ siê nieco link do SetK6, program mo¿na zassaæ TU

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:33.