![]() |
Problem z napedami po montazu
Witam, mam nastepujacy problem :
Do tej pory mialem odtwarzacz CD i nagrywarke CD. Zakupilem nagrywarke DVD i chcialem wlozyc ja w miejsce nagrywarki CD. Podlaczylem tasme i zasilanie itd. No i tu sie zaczyna problem komp widzi nagrywarke dvd jako mastera a starego CD w ogole ;/. System nie uruchamia sie. Jezeli odlacze nagrywarke DVD od tasmy/zasilania wszystko jest juz ok. Jezeli odlacze CD od zasilania tez jest OK. a 2 napedy poprostu razem nie ida. Podejrzewam ze cos w zworkach. Podlaczona jest tylko jedna do CD jako master. W Biosie w obu kanalach daje auto. Z gory dzieki za pomoc. |
No to sprawdz te zworki, na co czekasz?
Masz przeciez opis na obudowie nagrywarki. |
No jak to ? Dvd ustaw na master, a cd na slave
|
No wlasnie problem w tym ze nie wiem jak to ustawic :) zworek master wtykam do DVD i wtedy wlasnie nie widzi CD. W biosie moge wybrac tylko Auto, None, Manual :(
|
Upewnij sie, ze dobrze wtykasz :) Jezeli dalej bedzie to samo to podlacz napedy pod inny kanal (Primary - Secondary)
|
Cytat:
Najlepiej nagrywara jako master a CD jako slave, a jak bedzie sie krzaczyc to sprobuj odwrotnie. |
a wiec tak ustawiam DVD jako mastera w zwroce, w biosie wszystko na auto, komp wykrywa mi dvd jako mastera ale niestety na 2 kanale nic nie wykrywa (a powinien CD )
|
Moze przy tych przelaczaniach uszkodziles tasme? Masz inna dobra zeby sprawdzic?
|
Cytat:
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:40. |