Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Problem z usunięciem linuksa. (https://forum.cdrinfo.pl/f5/problem-usunieciem-linuksa-55936/)

yahol 29.08.2005 22:20

Cytat:

Napisany przez Patrix
Nie da sie przepiąć Low Profile HDD do PC ?! Tutaj doszedłbyś na 100% czy dysk wady nie ma...

.

Dysk 2 1/2 cala da sie podpiac pod PC, ale tylko jako master :)
Tak wiec na jedna tasme HDD notebooka - na druga HDD PeCeta :) i jazda.

Moja opinia: albo dysk, albo pamieci nie spelniaja wymagan XP. Dlatego sa seki.
W tych notebookach z miedia costam i innych Geantow to komponenty sa do d**y.
Skupuja badziew a pozniej sie motaj.

Ten dysk moze miec bady, po transporcie.
Sam widzialem jak personel Geanta chodzil po pudelkach ze sprzetem elektronicznym :D

Patrix 29.08.2005 19:39

Cytat:

Napisany przez B4rtek
Ja mam takie 2 moje zdanie :taktak:

Odpalasz komende

z dyskietki startowej

taa tylko do tego trzeba mieć flopa :fiu: :D

Cytat:

Napisany przez jasut

Gdybym oddał komuś ten laptop do zrobienia (gdzieś do firmy) ile by kosztowała instalacja tej windy?

No tam na pewno zainstaluja oryginał... ;)

Nie da sie przepiąć Low Profile HDD do PC ?! Tutaj doszedłbyś na 100% czy dysk wady nie ma...

Zainstaluj mu linucha na chwile jeszcze... jak coś będzie z dyskiem to też wyglebi...

zick 29.08.2005 19:14

mi to wygląda na jakiś ogólny problem z twardym ( może blędy w tablicy partycji, nie wiem ) ???
pewne jest że w informacji "STOP:c0000221 Unknown Hard Error
\SystemRoot\System32\ntdll.dll"
nie chodzi o linuksa :nie:
użyj narzędzia "KILLDISK" :spoko:
jest zawarte w hiren'sach
lub tu http://www.killdisk.com/downloadfree.htm

jasut 29.08.2005 19:07

Cytat:

Napisany przez yahol
To nie jest blad zwiazany z Linuxem
TUTAJ!

Edit:
normalnie wszystko instalujesz i formatujesz spod windowsa!!!
Usuwanie partycji linuxowych, tez normalnie spod instalatora - bez problemu.

Niestety instalator XP nie dochodzi do momentu, w którym jest możliwość zarządzanie partycjami.
Obecnie wchodzę do fdiska i pokazuje, że na dysku są 2 partycje, podstawowa i rozszerzona, w rozszerzonej jest dysk logiczny, który nie da się usunąć bo dysku logicznego nie na (dokładnie tak brzmią komendy dos). Poza tym partycja podstawowa zajmuje 75% dysku a rozszerzona 84%. Pewnie padła tablica partycji a ja nie mam pojęcia jak ją naprawić.

Gdybym oddał komuś ten laptop do zrobienia (gdzieś do firmy) ile by kosztowała instalacja tej windy?

B4rtek 29.08.2005 13:16

Cytat:

Napisany przez jasut
Chyba jednak nie nadpisze. Przy pomocy fdisk-a DOS sformatowałem partycje FAT-em 32, zapodałem mu instalkę WindyXP, początek przebiega normalnie , instalator ładuje pliki i po chwili pokazuje komunikat
STOP:c0000221 Unknown Hard Error
\SystemRoot\System32\ntdll.dll

Z tego co mi się wydaje to SystemRoot to jakaś pozostałość linuksa.

Ja mam takie 2 moje zdanie :taktak:

Odpalasz komende
Cytat:

fdisk
z dyskietki startowej i Usuwasz wszystkie partycje tworzysz tylko C: tam z 20 gb pojemnosci pozniej przez dyskietke robisz format c: zeby lepiej dysk chodzil itp .. pozniej odpalasz Windowsa z plyty i instalujesz ;)

Banana Coctail 28.08.2005 23:53

Hirens Boot CD też nie jest przecież złe, i nawet wygodniejsze w użyciu niż narzędzia Windowsa.

mgit 28.08.2005 23:48

Taż instalatorem Windows'a idzie wywalić Linuxa po co se życie utrudniać i kombinować ...

Uruchom konsole odzyskiwania i wpisz
Cytat:

diskpart
Tym wywalisz patrycje, a potem
Cytat:

fixmbr
Następnie
Cytat:

format c:
I musi działać ;)

yahol 28.08.2005 23:47

To nie jest blad zwiazany z Linuxem
TUTAJ!

Edit:
normalnie wszystko instalujesz i formatujesz spod windowsa!!!
Usuwanie partycji linuxowych, tez normalnie spod instalatora - bez problemu.

Patrix 28.08.2005 21:46

Najlepiej to wez (jak sie da) wyjmij dysk i podłącz pod swojego kompa - zrobisz mu dobrego fomata jakims okienkowym softem (PM nie obsluguje wszystkich rodzajów partycji).
Albo proponuje zabić to tą samą bronią, odpal instalator linuxa wejdz w podział na partycje i wszystko powywalaj :) ew. zrób jedna partycje ext3 - tą łatwo wywalić.

Banana Coctail 28.08.2005 21:31

Hiren's boot CD rozwiąże, twoje wszelkie wątpliwości. Tam sformatujesz partycje, usuniesz je i co tam jeszcze chcesz. A jak jesteś zdesperowany to Low Level format (nie polecam).

jasut 28.08.2005 21:19

Cytat:

Napisany przez Predi
zaden bootsektor linuxa nie zostanie ;) windows podczas instalacji nadpisze go swoim
po prostu w instalatorze pousuwaj partycje i utworz nowe i tyle...

edit: jezeli instalator xp nie bedzie widzial partycji linuxowych, lub nie bedzie chcial z nimi nic zrobic, to znajdz na necie dyskietke startowa do win98, uruchom, wklep w konsoli fdisk i w tym programie usuniesz partycje, a potem uruchamiasz normalnie instalator xp

Chyba jednak nie nadpisze. Przy pomocy fdisk-a DOS sformatowałem partycje FAT-em 32, zapodałem mu instalkę WindyXP, początek przebiega normalnie , instalator ładuje pliki i po chwili pokazuje komunikat
STOP:c0000221 Unknown Hard Error
\SystemRoot\System32\ntdll.dll

Z tego co mi się wydaje to SystemRoot to jakaś pozostałość linuksa.

kizio 28.08.2005 10:21

na LILO i GRUB skuteczmne jest fixmbr, ja zawsze pozbywam sie linuksa tak ze odpalam jego instalke i w niej usuwam wszystkie partycje i wychodze. Później fixmbr w konsoli odzyskiwania i w instalatorze windowsa tworze partycje i instaluje

Ricki 28.08.2005 09:52

Cytat:

Napisany przez jasut
Dzisiaj znajomy kupił sobie w Media Markt laptopa z zainstalowanym linuksem. Przyniósł go do mnie z prośbą o zainstalowanie windowsa.
1.W jaki sposób pozbyć się partycji linuksowych? 2. Prawdopodobnie formatowanie dysku twardego nie rozwiąże problemu do końca, gdyż bootsektor linuksa i tak zostanie i będą problemy z uruchamianiem windy. Prawdopodobnie rozwiązaniem jest tutaj zerowanie dysku (gdzieś przeczytałem, że jest taki programik, nazywa się ZAP ale nie mogę go znaleźć).

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

Najlepiej usunąć boot sector poleceniem fix/mbr pamiętam, że to działało u mnie na LILO skutecznie :)

B4rtek 28.08.2005 09:39

Hmm ???

O ile dobrze wiem to chyba najlepiej było by sformatowac dyski lokalne c zostaje i jak uruchamiasz instalator Windowsa XP to powinno sie zapytac czy sformatowac dysk c

To ja na tyle moge ci pomóc ;)

icemac 28.08.2005 08:02

nie wiem co chcesz dokladnie zrobic

ale jak chcesz usunac linuxa to odpal instalke windy i wpisz fdiska /mbr kasowanie mbr na hd0 lub odpal instalke lina i skasuj partycje i pozniej skasuj mu mbr

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:25.