Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Pentium 100 + płyta główna... tylko jaka ? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/pentium-100-plyta-glowna-tylko-jaka-56014/)

Mich@ł 29.08.2005 20:38

Pentium 100 + płyta główna... tylko jaka ?

Kolego prosił mnie o pomoc..

Niedawno kupił sobie komputer (chyba najtańszy, jaki udało mu się znaleźć).. Wogóle nie wie jaki ma sprzęt w nim (gość jest po prostu lol w dziedzinie komputerów)..

I teraz ma problem, bo nie może podpiąc dysku 20GB (bo się bardzo uparł, żeby go podpiąć).. Po prostu komputer go nie wykrywa. Więc dzwoni do mnie, żebym mu pomógł. Musieliśmy ustalić jaki ma procesor (bo nazwy płyty głównej się nie dało ;) ).. Odkręcił wiatrak i przeczytał: "P100-D6967-V17"... Więc zgaduję, że może być to Pentium 100 :) No i załużmy, że jest to ten procesor ;) Ale to jeszcze się sprawdzi, bo ma do mnie przywieźć całą skrzynkę :D
Czy jest płyta główna, na której działałby ten procesor i żeby do tego podszedł dysk 20 GB (żeby był w całości wykrywany?)

Dodam, że tego komputera jeszcze na oczy nie widziałem, dopiero go zobaczę kiedyś ;), więc nie jestem pewien, że jest to Pentium 100 :)

Pozdrawiam :)

Arnold 29.08.2005 21:04

Co do dyski to może sprubować przez kontroler EIDE na karcie PCI bo kontroler który jest na płycie (jeżeli to jest P100) może mieć problemy z dyskiem powyżej 8 GB (jeżeli nie pokaże 4 GB)

andrzejj9 31.08.2005 11:17

hmm... kupić komputer z Pentiumem 100? Ile on za niego dał, 5 złotych?

A co do pytania.. mogą być problemy, ale najlepiej będzie, jak rzeczywiście najpier to obejrzysz i sprawdzisz dokładnie, co to jest..

Patrix 31.08.2005 12:13

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
hmm... kupić komputer z Pentiumem 100? Ile on za niego dał, 5 złotych?

to zależy do czego mu on :D

jeśli do niczego to faktycznie lol - mogłby już kupuć kompa z P3 500 mhz...na tym już by filmy oglądał i zgarał w lepsze gry... :D

JackW 01.09.2005 16:40

Zainstaluj na komputerze a właściwie niepotrzeba instalacji program EVEREST Home Edition 2.01.347 i sprawdz procesor i wszystkie elementy składowe komputera. Będziesz wiedział wszystko bez rozbierania.

Patrix 01.09.2005 17:07

Cytat:

Napisany przez JackW
Zainstaluj na komputerze a właściwie niepotrzeba instalacji program EVEREST Home Edition 2.01.347 i sprawdz procesor i wszystkie elementy składowe komputera. Będziesz wiedział wszystko bez rozbierania.

lub AIDA32 :)

Mich@ł 01.09.2005 20:02

Cytat:

Napisany przez JackW

Cytat:

Napisany przez Patrix
lub AIDA32 :)

W sumie racja - zapomniałem o tych programach :D

Ormianin 01.09.2005 23:36

Cytat:

Napisany przez Dj Mich@ł
W sumie racja - zapomniałem o tych programach :D

Nie trzeba tych programow aby odpowiedziec na pytanie: ten dysk 20 GB nie pojdzie na tej plycie glownej, ograniczenie do 8 GB... tylko osobny kontroler IDE

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:30.