![]() |
Teac CD-W516EB
Mam problem z nagrywarką, wszystko chodziło, aż tu nagle bęc. Ładuje dane do bufora a potem stoi i nic. Nawet nie zepsuje płyty. Miałem już jedną wymienili mi w sklepie na inną pochodziła miesiąc i to samo, co mam zrobić, może ktoś może mi pomóc, jak pomyśle że znów ma czkać parę tygodni na nowy napęd to...
|
Podejrzewam ze masz podobny problem co ja na tej samej nagrywarce u mnie wyskakuje komunikat Calibration Error - moze masz to samo w Nero??? Opisz dokladniej swoj problem!
|
Niestety u mnie nie pojawia sie zaden komunikat. W Nero to samo, ładuje bufor, wszystko jest ok i tak wygląda, a potem mogę czekać w nieskończoność, a i tak nic nie wypali. To już druga nagrywarka Teac pierwszą mi wymienili, trwało to ok. misiąca codzinnego dzwonienia, chodzenia, krzyczenia, wcale nie chce mi się do tego wracać!!!
Co do calibration error to nie wiem moze usun nagrywarke z systemu i zainstaluj ponownie, moze inna wersja oprogramowania (Nero) nie mailem nigdy takich problemow w Nero. Podejrzewam ze mogl pasc laser ale odczytuje plytki, nie wiem dokladnie jak to dziala tak ze trudno jest mi ocenic. |
Spróbój wymienić kabelek łączący i przestawić napęd z slave na master lub odwrotnie itp. Może tam jest wina?
|
Nie pomoglo!!! Widze ze wiecej ludzi ma taki problem :(
|
a w innych softach, np.clone chodzi, czy tez nie chce?
|
Problemu narazie nie ma sprawdzam co powiedza poanowie z servisu :) Narazie odpowiedzieli mi ze u nich dziala :( Juz im sie za to dostalo pare slow, ale przy okzaji sprobuje pozmieniac ustawienia DMA w biosie, mam takie przeczucie ze tam tkwi problem. Dzieki
|
Podobny problem mialem z mojom 512EB wszystko wrucilo do normy po p[rzelaczeniu na 2 tasme jako mastera jako samotne urzadzenie na tasmie.
|
Wyłącz w BIOS'ie DMA dla nagrywarki i sprawdz czy pomogło. Jak nie to wypnij urządzenie z kabla (jeżeli coś tam masz podpięte) na którym jest nagrywarka tak żeby została sama (najlepiej na MASTER).
|
Rembrant ja mialem to samo kiedy twardziel w kieszeni byl przykrecony zaraz nad piecykiem (ten sam model)
|
Naped jest od poczatku na osobnej tasmie, zmienilem tryb na PIO Mode 4, niestety nie pomoglo. Facet w servisie twierdzi ze u niego chodzi, poszedlem wiec odebralem wlaczylem do drugiego komputera, na szczescie posiadam takowy i sprobowalem. No jak sie domyslacie...nie chodzila wiec wrocila do servisu, przy okazji oberwalo sie sprzedawcy, a pozniej pewni oberwie sie servisantowi. Sprzedawc obiecal ze sprawdzi ja w domu, no i takie tam, a moj naped od poczatku jak go mam juz ok 1 misiac jest w servisie. Jak cos kupujecie to zycze wam zeby to sie nie psulo. Dzisiaj bede dzwonil do tego sklepu jezeli u sprzedawcy nie chodzi to bede domagal sie wymiany na nowy, a co za tym idzie nowy czyli teac 24, moze to cos zmini. Dzieki za rady. Przydadza sie napewno komus kto czyta listy i ma podobny problem mi niestety nie pomogly ale moze ktos z was znajdzie sie w podobnej sytuacji. czesc
|
teac ma chodzic w UDMA-2. Musle,zze to raczej masz problemu ze swoim komputerem, obsluge udema w biosie
daj na auto, a we wlasciwosiach napedu( panek sterowasnia-system itd) zaznacz DMA.Powinno sie samo wszystko ustawic, jesli nie jest powydziwiane w systemie. |
Spoczko, wczesniej mialem auto i wtedy nie chodzil, pozniej zmienilem na Pio Mode 4 i dalej nie chodzi. Z moim kompem jest wszystko ok bo wkladalem nagrywarke do innego i tez nie chodzi
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:58. |