Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Nie wykrywa dysków ! (https://forum.cdrinfo.pl/f5/nie-wykrywa-dyskow-56102/)

baliczek 31.08.2005 23:29

Nie wykrywa dysków !

Witam

przejde od razu do sedna sprawy otóż zmontowałem sobie z takich starych czesci kompa i po włączeniu nie zasze wykrywa podłączony hdd i cd - wymieniałem kable kombinowałem z podłączaniem slave master pierwsza tasma druga i nic - normalnie to pomimo podłączenia hdd i cd pokazuje ide - none - testowanie trwa troche czasu i czasami zaskoczy i wykryje ale i tak komp sie zawiesza po kilku minutach pracy a po restarcie juz np. nie wykrywa - dodam ze czesci kupilem na gieldzie uzywane plyta widac dlugo nie dzilala bo nawet data sie pokasowala - za co sie chycić ?

Predi 31.08.2005 23:37

Cytat:

Napisany przez baliczek
Witam

przejde od razu do sedna sprawy otóż zmontowałem sobie z takich starych czesci kompa i po włączeniu nie zasze wykrywa podłączony hdd i cd - wymieniałem kable kombinowałem z podłączaniem slave master pierwsza tasma druga i nic - normalnie to pomimo podłączenia hdd i cd pokazuje ide - none - testowanie trwa troche czasu i czasami zaskoczy i wykryje ale i tak komp sie zawiesza po kilku minutach pracy a po restarcie juz np. nie wykrywa - dodam ze czesci kupilem na gieldzie uzywane plyta widac dlugo nie dzilala bo nawet data sie pokasowala - za co sie chycić ?

kiedy konkretnie sie wiesza?jak jest podlaczony dysk czy cd?

sprawdzales czy te urzadzenia (hdd i cd) sa dobre? (na innym kompie)

baliczek 31.08.2005 23:41

dobre - on sie nawet nie wiesza poprostu nic nie startuje bo komp nie widzi ani hdd ani cd - a czasami sie o dziwo uruchomi

Ormianin 01.09.2005 23:49

Cytat:

Napisany przez baliczek
Witam

w plycie glownej wymien baterie, skoro data sie kasuje to ustawienia bios rowniez, chyba ze problem lezy glebiej,
nie wiem jakie masz dyski i jaka plyta glowna, czasem wystraczy zrobic upgrade nowszego bios i wszystko jest jak trzeba... niektore dyski maja tak ze musza pracowac nie jako master albo slave, ale jako same potrzebuja ustawienia cable select

baliczek 02.09.2005 20:09

na początku to dzięki za wskazówki co do dysków to prubował wszelakie kombinacje master slave pierwszy na tasmie drugi tasme tez zmieniałem i zawsze tak sam - co do bateri to teraz juz date trzyma jak tylko wlaczylem za pierwszym razem to data byla archiwalna :) moze to byc oznaka walnietej płyty ? dziwi mnie jedynie ze raz udalo mi sie sformatowac dysk zainstalowac system a teraz czasami mi tylko wykrywa dyski i to dosyc dlugo trwa z tak po 10 sekund

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:43.