Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Linux Mandriva - kilka pytań początkującego... (https://forum.cdrinfo.pl/f5/linux-mandriva-kilka-pytan-poczatkujacego-56181/)

Mich@ł 02.09.2005 20:10

Linux Mandriva - kilka pytań początkującego...

Zainstalowałem sobie Mandrivę 10.2 :D
I już mam pewien problem. Mianowicie chciałem użyć programu Kopete do rozmów per gadu gadu. W ustawieniach wpisuję swój numer, podaję hasło, klikam OK i wywala błąd, że podane hasło jest błędne, chociaż w 100% wpisywałem dobre :\

Drugie moje pytanko, to czy pod KDE 3.3 można przeglądać, w Windowsie nazwałbym to Otoczenie sieciowe? Wiem, że spod GNOME się da, ale jednak wolałbym zostać przy KDE...

Dzięki za pomoc :)

rycho 02.09.2005 20:14

Cytat:

Napisany przez Dj Mich@ł
Zainstalowałem sobie Mandrivę 10.2 :D
I już mam pewien problem. Mianowicie chciałem użyć programu Kopete do rozmów per gadu gadu. W ustawieniach wpisuję swój numer, podaję hasło, klikam OK i wywala błąd, że podane hasło jest błędne, chociaż w 100% wpisywałem dobre :\

Drugie moje pytanko, to czy pod KDE 3.3 można przeglądać, w Windowsie nazwałbym to Otoczenie sieciowe? Wiem, że spod GNOME się da, ale jednak wolałbym zostać przy KDE...

1.Robisz jakiś błąd (daruj sobie Kopete)
2.Tak. Da się.
Kombinuj sam dalej.:)

mgit 02.09.2005 20:18

Ażeby przeglądać otoczenie sieciowe, jak i udostepniać musisz mieć zainstalowaną sambę to raz ;)
W Kongreon (chyba tak się to pisze) wpisz
Cytat:

smb:/
Co do Kpote jest lipny, nie obsługuje importu kontaktów z servera gg, polecam KADU lub GNUGadu ;)

Jak byś chciał ustawić sambe to edytój plik samba.conf lub przejdź na KDE 3.4 tam jest znacznie łatwiej :) i smb nie cza wpisywać bo jest ikonka system (odpowiednik mój komputer w windows) :D i wszystkie ustawienia samby ustawia się z poziomu centrum sterowania :)

KDE 3.4 the best :)

Mich@ł 03.09.2005 14:57

Mam jeszcze jedno pytanko.. Mam na jednym dysku tego linuxa, a na drugim dysku Win xp pro.. Jak zrobić, żeby przy włączaniu kompa była możliwość wyboru systemu operacyjnego?

Następne moje pytanko.. Przy włączaniu kompa Linux prosi mnie o podanie nazwy użytkownika i hasła.. Jak zrobić, żeby nie pytał, tylko normalnie się uruchamiał?

--update--

Z drugim problemem sobie sam poradziłem :D

mgit 03.09.2005 15:41

Cytat:

Napisany przez Dj Mich@ł

Mam jeszcze jedno pytanko.. Mam na jednym dysku tego linuxa, a na drugim dysku Win xp pro.. Jak zrobić, żeby przy włączaniu kompa była możliwość wyboru systemu operacyjnego?

Mandrake ustawia to automatycznie, no ale skoro wyboru nie masz to znaczy że cuś przy instalcji sknociłeś.
W Control Panel masz ikone do ustawień LILO tam ustaw :) lub w katalogu boot powinien być plik lilo.conf ;)

MetalSlug 03.09.2005 18:42

A jak nie LILO to Grub... też fajny (a ja to nawet wolę go).

mgit 03.09.2005 18:51

Grub lepszy :) bo można ustawić timeout na 0 i odrazu linux startuje :D

Patrix 03.09.2005 19:13

Cytat:

Napisany przez mgit
Grub lepszy :) bo można ustawić timeout na 0 i odrazu linux startuje :D

Z tego co pamiętam w lilo też ustawiałem na 0 :)
bo uzywam windowsowego menadzera

mgit 03.09.2005 20:31

Cytat:

Napisany przez Patrix
Z tego co pamiętam w lilo też ustawiałem na 0 :)
bo uzywam windowsowego menadzera

w lilo jak ustawisz na 0 to systemu nie wystartuje tylko czeka do usranej śmierci ;)
Tak się dzieje przynajmniej od Mandrivi 10.0 ;)

Patrix 03.09.2005 21:00

Cytat:

Napisany przez mgit
w lilo jak ustawisz na 0 to systemu nie wystartuje tylko czeka do usranej śmierci ;)
Tak się dzieje przynajmniej od Mandrivi 10.0 ;)

dziwne musze u siebie sprawdzić,
zawsze lilo instalowałem na hda6 (tu mam linucha) a na hda1 mam boot od win i bootowałem lilo z hda1 :) lilo ustawialem na 0 no i tylko migło...

demek 03.09.2005 21:25

jesli mam byc szczery - zmien dystrybucje:)

mgit 03.09.2005 21:35

Cytat:

Napisany przez demek
jesli mam byc szczery - zmien dystrybucje:)

A jak ja mam być szczery to jade na Fedora Core 4 i jestem happy :D
Tylko na Mandrake (Mandrivia) są takie jaja z lilo ;)

Patrix 03.09.2005 21:48

Cytat:

Napisany przez mgit
A jak ja mam być szczery to jade na Fedora Core 4 i jestem happy :D
Tylko na Mandrake (Mandrivia) są takie jaja z lilo ;)

aa heh sorki :D
ja właśnie na fedorze jechałem,
na mdk przyznam nie bawiłem sie w to '0' :)

Mich@ł 03.09.2005 23:38

Czy jest możliwość przeglądania dysku z partycjami NTFS z zainstalowanym Windowsem spod innego dysku z Linuxem? Nie chodzi mi teraz o Otoczenie sieciowe, tylko sytuację gdy oba dyski są w komputerze...

mgit 04.09.2005 08:10

Cytat:

Napisany przez Dj Mich@ł
Czy jest możliwość przeglądania dysku z partycjami NTFS z zainstalowanym Windowsem spod innego dysku z Linuxem? Nie chodzi mi teraz o Otoczenie sieciowe, tylko sytuację gdy oba dyski są w komputerze...

Da się ||
Wystarczy dany dysk z patrycjami podmontować pod system plików
poleceniem mount ;) po więcej szczegółów odsyłam pod google.pl

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:32.