![]() |
Linux Mandriva - kilka pytań początkującego...
Zainstalowałem sobie Mandrivę 10.2 :D
I już mam pewien problem. Mianowicie chciałem użyć programu Kopete do rozmów per gadu gadu. W ustawieniach wpisuję swój numer, podaję hasło, klikam OK i wywala błąd, że podane hasło jest błędne, chociaż w 100% wpisywałem dobre :\ Drugie moje pytanko, to czy pod KDE 3.3 można przeglądać, w Windowsie nazwałbym to Otoczenie sieciowe? Wiem, że spod GNOME się da, ale jednak wolałbym zostać przy KDE... Dzięki za pomoc :) |
Cytat:
2.Tak. Da się. Kombinuj sam dalej.:) |
Ażeby przeglądać otoczenie sieciowe, jak i udostepniać musisz mieć zainstalowaną sambę to raz ;)
W Kongreon (chyba tak się to pisze) wpisz Cytat:
Jak byś chciał ustawić sambe to edytój plik samba.conf lub przejdź na KDE 3.4 tam jest znacznie łatwiej :) i smb nie cza wpisywać bo jest ikonka system (odpowiednik mój komputer w windows) :D i wszystkie ustawienia samby ustawia się z poziomu centrum sterowania :) KDE 3.4 the best :) |
Dzięki za pomoc :)
Mam jeszcze jedno pytanko.. Mam na jednym dysku tego linuxa, a na drugim dysku Win xp pro.. Jak zrobić, żeby przy włączaniu kompa była możliwość wyboru systemu operacyjnego? Następne moje pytanko.. Przy włączaniu kompa Linux prosi mnie o podanie nazwy użytkownika i hasła.. Jak zrobić, żeby nie pytał, tylko normalnie się uruchamiał? --update-- Z drugim problemem sobie sam poradziłem :D |
Cytat:
W Control Panel masz ikone do ustawień LILO tam ustaw :) lub w katalogu boot powinien być plik lilo.conf ;) |
A jak nie LILO to Grub... też fajny (a ja to nawet wolę go).
|
Grub lepszy :) bo można ustawić timeout na 0 i odrazu linux startuje :D
|
Cytat:
bo uzywam windowsowego menadzera |
Cytat:
Tak się dzieje przynajmniej od Mandrivi 10.0 ;) |
Cytat:
zawsze lilo instalowałem na hda6 (tu mam linucha) a na hda1 mam boot od win i bootowałem lilo z hda1 :) lilo ustawialem na 0 no i tylko migło... |
jesli mam byc szczery - zmien dystrybucje:)
|
Cytat:
Tylko na Mandrake (Mandrivia) są takie jaja z lilo ;) |
Cytat:
ja właśnie na fedorze jechałem, na mdk przyznam nie bawiłem sie w to '0' :) |
Czy jest możliwość przeglądania dysku z partycjami NTFS z zainstalowanym Windowsem spod innego dysku z Linuxem? Nie chodzi mi teraz o Otoczenie sieciowe, tylko sytuację gdy oba dyski są w komputerze...
|
Cytat:
Wystarczy dany dysk z patrycjami podmontować pod system plików poleceniem mount ;) po więcej szczegółów odsyłam pod google.pl |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:32. |