Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Dekalog Hakera (https://forum.cdrinfo.pl/f5/dekalog-hakera-56182/)

IceManSpy 02.09.2005 20:22

Dekalog Hakera

Wotam

Poszukuje tekstu lub mp3 o tresci/tytule takim jak w temacie. Tekst chcialbym aby byl taki jaki na filmie haker. Niestety googlarka nic nie znalazla ciekawego. Szukajki MP3 tez nic. Chodzi mi glownie o sam tekst ale zeby bylo PL :)

:help:

qfir 02.09.2005 20:38

wez mikrofon i do dziela :D

IceManSpy 02.09.2005 20:40

Cytat:

Napisany przez qfir
wez mikrofon i do dziela :D

fajnie tylko tam nie ma calosci. a ja chcialbym orginal lub chociaz tekst jak on brzmi

piotrek123 02.09.2005 20:43

Cytat:

Napisany przez IceManSpy
Wotam

Poszukuje tekstu lub mp3 o tresci/tytule takim jak w temacie. Tekst chcialbym aby byl taki jaki na filmie haker. Niestety googlarka nic nie znalazla ciekawego. Szukajki MP3 tez nic. Chodzi mi glownie o sam tekst ale zeby bylo PL :)

:help:

Jeżeli chodzi Ci o napisy do filmu Haker to tu masz

IceManSpy 02.09.2005 20:52

nie chce napisow. chce sam deklaog hakera.

gallus 02.09.2005 20:57

hmm, a nei byl to czasami text wymyslony na potrzeby filmu...?

IceManSpy 02.09.2005 21:04

Cytat:

Napisany przez gallus
hmm, a nei byl to czasami text wymyslony na potrzeby filmu...?

szczerze mowiac to nie wiem :ysz:

a moze znacie jakis dekalog hackera?? chodzi mi tylko i wylacznie po to aby bylo smiesznie :D

DreamCrusher 02.09.2005 21:20

wg mnie nie ma czegos takiegio jak dekalog hakera, ale jest manifest

Cytat:

The Hacker Manifesto

by

+++The Mentor+++

Written January 8, 1986

Another one got caught today, it's all over the papers. "Teenager Arrested in Computer Crime Scandal", "Hacker Arrested after Bank Tampering"...

Damn kids. They're all alike.

But did you, in your three-piece psychology and 1950's technobrain, ever take a look behind the eyes of the hacker? Did you ever wonder what made him tick, what forces shaped him, what may have molded him?

I am a hacker, enter my world...

Mine is a world that begins with school... I'm smarter than most of the other kids, this crap they teach us bores me...

Damn underachiever. They're all alike.

I'm in junior high or high school. I've listened to teachers explain for the fifteenth time how to reduce a fraction. I understand it. "No, Ms. Smith, I didn't show my work. I did it in my head..."

Damn kid. Probably copied it. They're all alike.

I made a discovery today. I found a computer. Wait a second, this is cool. It does what I want it to. If it makes a mistake, it's because I screwed it up. Not because it doesn't like me... Or feels threatened by me.. Or thinks I'm a smart ass.. Or doesn't like teaching and shouldn't be here...

Damn kid. All he does is play games. They're all alike.

And then it happened... a door opened to a world... rushing through the phone line like heroin through an addict's veins, an electronic pulse is sent out, a refuge from the day-to-day incompetencies is sought... a board is found. "This is it... this is where I belong..." I know everyone here... even if I've never met them, never talked to them, may never hear from them again... I know you all...

Damn kid. Tying up the phone line again. They're all alike...

You bet your ass we're all alike... we've been spoon-fed baby food at school when we hungered for steak... the bits of meat that you did let slip through were pre-chewed and tasteless. We've been dominated by sadists, or ignored by the apathetic. The few that had something to teach found us willing pupils, but those few are like drops of water in the desert.

This is our world now... the world of the electron and the switch, the beauty of the baud. We make use of a service already existing without paying for what could be dirt-cheap if it wasn't run by profiteering gluttons, and you call us criminals. We explore... and you call us criminals. We seek after knowledge... and you call us criminals. We exist without skin color, without nationality, without religious bias... and you call us criminals. You build atomic bombs, you wage wars, you murder, cheat, and lie to us and try to make us believe it's for our own good, yet we're the criminals.

Yes, I am a criminal. My crime is that of curiosity. My crime is that of judging people by what they say and think, not what they look like. My crime is that of outsmarting you, something that you will never forgive me for.

I am a hacker, and this is my manifesto. You may stop this individual, but you can't stop us all... after all, we're all alike.
PL
Cytat:

Kolejny został złapany dzisiaj, można o tym przeczytać we wszystkich gazetach. "Nastolatek aresztowany pod zarzutem nadużyć komputerowych", "Aresztowano hakera, który włamał się do komputerów bankowych"...

Cholerne dzieciaki. Wszystkie takie są.

Ale czy kiedykolwiek, posługując się swą banalną psychologią i przestarzałym wyobrażeniem o świecie techniki próbowałeś spojrzeć oczyma hakera? Czy zastanawiałeś się, co go kręci, jakie siły kształtują jego osobowość i co może mieć na niego wpływ?

Jestem hakerem, wejdź do mego świata...

Mój świat zaczyna się w szkole... Jestem bardziej sprytny niż większość dzieciaków. To gówno, którego nas uczą, nudzi mnie...

Cholerny nieuk. Wszystkie takie są.

Jestem w szkole średniej. Piętnasty raz słyszę tłumaczenie nauczyciela, w jaki sposób redukować ułamek. Rozumiem to. "Nie, proszę pana, nie mam zadania w zeszycie. Rozwiązałem to w głowie..."

Cholerny dzieciak. Pewnie to odpisał. Wszystkie takie są.

Odkryłem coś dzisiaj. Znalazłem komputer. Chwileczkę, to jest świetne. Robi to, czego chcę. Jeśli popełnia błąd to tylko dlatego, że coś s******yłem, a nie dlatego, że mnie nie lubi... albo dlatego, że mu grożę... albo myśli że jestem cwany... albo nie lubi uczyć się i nie powinien tu być...

Cholerny dzieciak. Nic innego nie robi tylko gra. Wszystkie takie są.

I wtedy stało się... drzwi do świata zostały otwarte... wysłany impuls elektryczny szybko przepływający przez linię telefoniczną jak heroina w żyłach uzależnionego, ucieczka od codziennej szarzyzny i niekompetencji... znalazłem ich.

"To jest to... do nich należę..." Znam tu wszystkich... nawet jeśli nigdy ich nie spotkałem, nigdy z nimi nie rozmawiałem, nie usłyszę już o nich... znam was wszystkich...

Cholerny dzieciak. Znowu zajmuje linię telefoniczną. Wszystkie takie są.

Założysz się o własny tyłek, że wszyscy tacy są... w szkole karmiono nas papką niemowlęcą, gdy potrzebowaliśmy kotleta... kawałki pożywienia, którym nas karmiono były przeżute i bez smaku. Pastwili się nad nami sadyści lub ignorowali nas apatyczni. Dla niewielu, którzy nas czegoś nauczyli, byliśmy zdolnymi uczniami, ale było ich tylu, ile kropli wody na pustyni.

Teraz to jest nasz świat... świat elektronu i przełącznika, piękno bodu. Korzystamy z usług nie płacąc za nie, co mogłoby być całkiem tanie, gdyby nie banda zarabiających na tym obżartuchów, a ty nazywasz nas przestępcami. Odkrywamy... a ty nazywasz nas przestępcami. Szukamy poza wiedzą... a ty nazywasz nas przestępcami. Żyjemy bez koloru skóry, narodowości bez uprzedzeń religijnych... a ty nazywasz nas przestępcami. Budujesz bomby atomowe, prowadzisz wojny, mordujesz, oszukujesz, okłamujesz próbując nas przekonać, że to dla naszego dobra, chociaż ciągle uważasz nas za przestępców.

Tak, jestem przestępcą. Moim przestępstwem jest ciekawość. Moim przestępstwem jest osądzanie ludzi nie po tym jak wyglądają, lecz po tym, co mówią i myślą. Moim przestępstwem jest to, że jestem bardziej bystry od ciebie - nigdy mi tego nie wybaczysz.

Jestem hakerem, a to jest mój manifest. Możesz mnie zatrzymać, ale nie zatrzymasz nas wszystkich... tak czy owak, wszyscy tacy jesteśmy.

Remix 02.09.2005 21:31

Witam!

Ja mam cos takiego...

-----------

Z pamiętnika hackera

27.05

Dzisiaj tata kupił mi komputer. Po dokładnym zapoznaniu się z instrukcja zaczałem go poznawac. Kolega pokazal mi jak sie włacza gry. Gralem do pozna w nocy.

28.06

Strasznie boli mnie glowa, to chyba po tym graniu wczoraj. Kolega przyniosł mi fajny film pt. "Hackers". Po krotkim wahaniu postanowiłem zostac hackerem. Zadzwonilem do serwisu i powiedzialem, zeby mi podlaczyli modem. Potem grałem cała noc w quake'a.

29.06

Odpalilem internet!!!!!!!!! Wow! ale tu jest super, jednak nie chce zaprzatac sobie głowy bzdurami w koncu mam byc hackerem. Do wieczora sciagałem gole dziewczyny, zaczynam kapować jak to jest byc hackerem. Potem grałem w quake'a.

30.06

Cholera! zablokowalem sie w 3 planszy quake'a, co robic? Dzisiaj znow wlaczylem internet. Znalazlem strone hackerska, co za radosc!!!! Pozgrywałem mnostwo plikow i tekstow, dzis bedzie pracowity dzien. Cholera nie wiem gdzie mi sie wszystko zgralo!!!! Nie moge niczego odnalezc! Daje sobie spokoj z szukaniem i gram w quake'a.

1.07

Przyszedl dzis do mnie kumpel, pokazal mi gdzie sie zgralo to z wczoraj, bede dzis musiał to wszystko przeczytac!!!! Znow właczylem internet, nie wiem czego szukac. Wylaczam internet i gram w quake'a, cholerny swiat nie moge przejsc tej 3 planszy.

2.07

Zaczalem czytac dzisiaj teksty hackerskie, nic z nich nie rozumiem, musze isc do mojego nauczyciela od informatyki. Ponadto doszedlem do wniosku, ze musze sie odrozniac od pospolstwa. Po ponownym obejrzeniu "Hackers" poszedlem do sklepu i kupilem bluze do kolan, lancuch od krowy, spodnie z krokiem przy kostkach i kolczyk do nosa. Jestem juz hackerem.

3.07

Ale kicha nauczyciel nie wiedzial co pisza w tych tekstach, powiedzial ze to chyba po angielsku, ale ja się nie poddaje w koncu jestem hackerem. Przeszedlem trzecia plansze w quake'u!!!!!!!! Ale zaraz sie zablokowałem w czwartej . Dzisiaj kumpel przyniosł mi program mIRC i powiedzial, ze to cos takiego jak party-line tylko, ze na komputerze. Do pozna instalowałem ten cholerny program, jak juz sie zainstalował to wciaz mi pisalo "not connected" Cholera wie dlaczego.

4.07

Dzisiaj dowiedzialem sie co to *****. Teraz wiem ze ja to hacker a reszta to lamerzy. Kumpel znow mnie poratował i uruchomil mIRCA. Do pozna w nocy gadalem na jakims kanale. Poprzesylali mi wiele programow, ktore zaraz bede sprawdzał. Mowili ze to najnowsze programy hackerskie. Ale fajny ten IRC.

5.07

Cholera oszukali mnie, zaden program się nie odpala!!!! Wchodze na IRC'a i wyzywam ich od lamerow, oni mi na to ze ja sam jestem *****. No to ja mowie ze jestem hacker, a hacker a ***** to roznica.

6.07

Powiesil mi sie Windows, czekam na serwisanta, nie moge grac ani hackowac!

7.07

Serwisant powiedzial ze musze zaplacic dosc duzo za naprawe bo sie cos z systemem stalo i trzeba poł komputera wymienic. Zaplacilem i mowiac mu ze jest lamerem pozegnałem go. Znow mam internet ale nie mam quake'a, cholera znow bede musial od nowa przechodzic. Dzis na IRC'u wszedlem na kanał #hackpl ale tem kicha nikt nic nie gada. Postanowilem zagaic jakas gadke i się zapytalem czy ktos ma kody do quake'a, niestety cos się stało chyba z mIRC'em i zanim nadeszła odpowiedz od nich napisało mi ze jestem "banned" czyzby znow awaria systemu?

8.07

Dzisiaj pojechalem do babci, powiedzialem jej, ze jestem hackerem a ona mi powiedziala ze nie wie co to jest. Ale z babci *****. Po powrocie do domu odpalilem mIRC'a i wszedlem na #hackpl nikt sie do mnie nie odzywa. Powiedzialem, ze ten co sie do mnie nie odezwie to *****. Nikt się nie odezwał.

9.07

Dzisiaj odezwal sie do mnie jakis koles z #hackpl i powiedzial abym zmienił nicka a ja mowie mu ze nie moge bo mi sie pilot od TV zacial, a w koncu co go obchodzi co ja ogladam? Wychodze z IRC'a i gram w quake'a, kurde juz prawie jestem przy koncu.

10.07

Ale ze mnie idiota, dowiedzialem sie ze, nick to ksywa na IRC'u, ale dlaczego mam ja zmienic czyzby "God_of_Hackers" to zly nick? Ale dla dobra sprawy zmienilem teraz jestem "Master_of_hack", wchodze na mIRCA i gadam z tym kolesiem ktory wczoraj mi powiedzial abym zmienil nicka. Pyta sie mnie o system no to ja mowie, ze mam Windowsa 95.... Niestety komp mi sie co chwila wiesza wiec dzis juz nic nie napisze.

11.07

Dzisiaj pohackuje na ostro, mam nowego Windowsa 98 to bedzie czad. Wchodze na #hackpl i wyzywam wszystkich od lamerow aby ich sprowokowac, nikt nie zwraca na mnie uwagi. Gadam z tym kolesiem co zawsze, a on sie mnie pyta czy mam linuxa, ja mu mowie że nie mam dostepu do nowych gier i jeszcze w to nie gralem.

12.07

Dzis jest moj dzien, kolega z #hackpl powiedzial, ze pomoze mi sie włamac gdzies. Mowi ze to bedzie jakis *.org.pl. Czuje sie wreszcie doceniony. Bedziemy dzialac wieczorem. Teraz bede grac w quake'a aby sie odprezyc. ..To znow ja wlasnie sie wlamuje, kumpel mi mowi co mam robic, jestem juz na serwerze cokolwiek moze to znaczyc. Czuje ze to jest wlasnie to. Mam juz dostep do ich twardych dyskow teraz im pokaze. Kasuje wszystko co mi wpadnie w rece, gdy juz nic nie ma, wracam na IRC'a. Kumpel sie pyta czy logi wykasowałem, ja mu mowie, ze wykasowalem wszystko i nic nie maja na twardzielu.

13.07

Rano przyszli do mnie jacys ludzie w czarnych garniturach i powiedzieli ze sa z NASK'u ja im na to ze nie jestem zainteresowany zadnymi promocjami, a oni zabrali mnie na komisariat, gdzie spisaly mnie gliny. Powiedzieli mi ze nie mam prawa do dotykania zadnego komputera. Wiec siedze i dyktuje kumplowi co ma pisac, ale sie nie poddam postanowilem zostac phreakerem.

-----------

Burak_PL 03.09.2005 09:42

chyba nie zropzumieliście kolege w filmie wystąpiło coś takiego jak deklaog hacera i tego szuka :D

DreamCrusher 03.09.2005 10:30

Cytat:

Napisany przez Burak_PL
chyba nie zropzumieliście kolege w filmie wystąpiło coś takiego jak deklaog hacera i tego szuka :D

zrozumielismy - ale cos takiego jak 'dekalog hakera' nie istnieje

Burak_PL 03.09.2005 10:32

Cytat:

Napisany przez zuk4u
zrozumielismy - ale cos takiego jak 'dekalog hakera' nie istnieje

wiem :D ale w filmie było i koledze chodzi oto co było w FILMIE :D

gallus 03.09.2005 17:09

Na 99% jestem pewien, ze ten text (dokladniej chyba 3 zdania, bo reszta to piosenka Funki filona :|) byl napisany na potrzeby filmu!

kizio 03.09.2005 18:07

# NIGDY NIE USZKADZAJ SYSTEMU. MOŻESZ NAPYTAĆ SOBIE BIEDY.
# NIGDY NIE ZMIENIAJ PLIKÓW SYSTEMOWYCH, OPRÓCZ TYCH, KTÓRE POWINIENEŚ ZABEZPIECZYĆ AŻEBY NIE ZOSTAĆ WYKRYTYM I TYCH KTÓRE SAM ZABEZPIECZYŁEŚ ABY ZYSKAĆ BEZPIECZNY DOSTĘP W PRZYSZŁOŚCI.
# NIE MÓW NIKOMU O SWOICH CZYNACH, PROJEKTACH Z WYJĄTKIEM OSÓB, KTÓRYM UFASZ.
# KIEDY WYSYŁASZ SWOE PALNY PRZEZ BBS's MÓW MGLIŚCIE KIEDY JE OPISUJESZ. BBS's MOŻE BYĆ KONTROLOWANY PRZEZ SIŁY RZĄDOWE.
# NIGDY NIE UŻYWAJ PRWADZIWYCH IMION, NR. TELEFONU KIEDY PRZESYŁASZ PRZEZ BBS's
# ZOSTAW SYSTEM W TAKIM STANIE JAK GO ZASTAŁEŚ.
# NIE WŁAMUJ SIĘ DO KOMPUTERÓW RZĄDOWYCH.
# NIE MÓW O SWOICH PLANACH PRZEZ TELEFON DOMOWY.
# BĄDŹ PRZEZORNYM AŻ DO PRZESADY. TRZYMAJ WSZYSTKIE MATERIAŁY W BEZPIECZNYM MIEJSCU.
# ABY STAĆ SIĘ PRAWDZIWYM HAKEREM MUSISZ HAKEROWAĆ. NIE MOŻESZ TYLKO SIEDZIEĆ I
CZYTAĆ NA OKRĄGŁO PLIKÓW TEKSTOWYCH LUB WISIEĆ NA BBS'sie. TO JEST TO CZYM MA BYĆ I JEST HAKING.

IceManSpy 04.09.2005 00:20

Cytat:

Napisany przez kizio
# NIGDY NIE USZKADZAJ SYSTEMU. MOŻESZ NAPYTAĆ SOBIE BIEDY.
# NIGDY NIE ZMIENIAJ PLIKÓW SYSTEMOWYCH, OPRÓCZ TYCH, KTÓRE POWINIENEŚ ZABEZPIECZYĆ AŻEBY NIE ZOSTAĆ WYKRYTYM I TYCH KTÓRE SAM ZABEZPIECZYŁEŚ ABY ZYSKAĆ BEZPIECZNY DOSTĘP W PRZYSZŁOŚCI.
# NIE MÓW NIKOMU O SWOICH CZYNACH, PROJEKTACH Z WYJĄTKIEM OSÓB, KTÓRYM UFASZ.
# KIEDY WYSYŁASZ SWOE PALNY PRZEZ BBS's MÓW MGLIŚCIE KIEDY JE OPISUJESZ. BBS's MOŻE BYĆ KONTROLOWANY PRZEZ SIŁY RZĄDOWE.
# NIGDY NIE UŻYWAJ PRWADZIWYCH IMION, NR. TELEFONU KIEDY PRZESYŁASZ PRZEZ BBS's
# ZOSTAW SYSTEM W TAKIM STANIE JAK GO ZASTAŁEŚ.
# NIE WŁAMUJ SIĘ DO KOMPUTERÓW RZĄDOWYCH.
# NIE MÓW O SWOICH PLANACH PRZEZ TELEFON DOMOWY.
# BĄDŹ PRZEZORNYM AŻ DO PRZESADY. TRZYMAJ WSZYSTKIE MATERIAŁY W BEZPIECZNYM MIEJSCU.
# ABY STAĆ SIĘ PRAWDZIWYM HAKEREM MUSISZ HAKEROWAĆ. NIE MOŻESZ TYLKO SIEDZIEĆ I
CZYTAĆ NA OKRĄGŁO PLIKÓW TEKSTOWYCH LUB WISIEĆ NA BBS'sie. TO JEST TO CZYM MA BYĆ I JEST HAKING.

Ladny ale ja chce z filmu haker

Cytat:

Napisany przez Burak_PL
chyba nie zropzumieliście kolege w filmie wystąpiło coś takiego jak deklaog hacera i tego szuka

DOKLADNIE!! :piwo:

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:15.