![]() |
Cytat:
|
Wydaje mi sie ze w tych przypadkach ksero dowodu nie wystarczy, ale juz nie takie rzeczy widzialem (vide jedne 'rozmowy w ktorych bylo m.in. o dziewczynie ktorej kolezanka narobila bigosu podajac jej dane jako swoje kanarom, policji itp. przy kazdym zatrzymaniu).
|
dobrze.
ale jeśli ksero tego dowodu trafi w niepowołane ręce, mogę któregoś dnia obudzić się z wpisem do krajowego rejestru długów i skrzynką pełną wezwań do spłaty rat za sprzęt, którego na oczy nie widziałem. a wbrew pozorom odkręcić to wcale nie jest tak łatwo. |
ebay mysli ze u nas sprawdzi sie to co sprawdzilo sie np. w Niemczech. Jedni beda sprzedawac, drudzy kupowac i wszyscy beda happy. Niestety tutaj nie ma tak latwo. Rynek coprawda dosc biedny (stad masa przekretow), ale bardzo wymagajacy (stad taki nacisk na pewnosc i bezpieczenstwo transakcji).
|
Cytat:
|
no nie wiem, czy ta weryfikacja jest zgodna z ustawą o ochronie danych osobowych...
chodzi o ksero dowodu osobistego. poza tym, dlaczego to ja mam do nich wysyłać za swoją kasę te papierki? klnąłem na allegro, ale tam rozwiązano to inaczej - wysyłali na adres list z numerem, który należało wprowadzić w odpowiednim miejscu. |
Cytat:
|
to cos to chyba sie nazywa "socjotechnika" :), ludzie kombinuja jak moga by tylko oszukac innych, biednych ludzi ;).
Dobrze, ze ebay zrobi ta weryfikacje - bedzie o wiele bezpieczniej wreszcie :) pozdro ;) |
tak trudno sprawdzić dokąd prowadzi ten link? w większości przypadków spamu typu 'ebay' link prowadzi do PRAWDZIWEJ strony ebay'a
haczykiem jest to, że 'potwierdzając' dane, nabijamy komuś punkty w programie partnerskim - takim samym jak latające po necie reklamy ebay'a naturalnie jest opcja druga, spam prowadzi do fałszywej strony, ale z ponad 20 listów typu ebay jakie dostałem, tylko 2 prowadziły gdzie indziej niż do prawdziwej strony tworzenia nowego konta. naturalnie z linkiem polecającym... |
Tak, a potem wyślij klucze do mieszkania i samochodu oraz nie zapomnij powiadomić kiedy wyjeżdżasz na urlop/wakacje. Wszystkie oszczędności wpłać na jedno konto a kartę płatniczą z pinem zostaw w dużym pokoju na ławie.
|
Cytat:
|
Cytat:
|
@GUMI70
Widze ze niezbyt gleboko siegnales. Proces weryfikacji ebay.pl jak mozna przeczytac na ICH stronie polega na wyslaniu ksera danych osobowych np. z dowodu osobistego, a nie na wpisywaniu danych uzytkownika, osobowych i zwiazanych ze srodkami platniczymi na bezdomenowej stronie. |
To napewno nie eBay - do potwierdzenia tozsamosci wystarczy sam nr karty a nie wszystkie dane potrzebne by dokonac dzieki niej zakupu
|
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:21. |