![]() |
Zadania matma/fizyka - tutaj!
Wpadłem na pomysł takiego topicu ;) Z tym że ja zacznę problemem:
Mieliśmy trygonometrie, niby skapowałem ale coś nie mogę policzyć według tablic matematycznych :/ Zadanie brzmi: Oblicz boki trójkąta, b=24, [alfa]=69* obrazek: Kod:
.|\ sin [alfa]= b/c sin 69* = b/c 0,934=b/c 0,934=24/c 0,934c=24 /: 0,934 c=25.696 Co tu jest źle? W książce mam wynik 62,5 ew. 67 (bo mam dwa boki podane w rozwiązaniu już ;) ). Byłbym wdzięczny ;) |
Nie wiem chyba dobrze,ale czasem w ksiazkach zdarzaja sie bledy. Idz przed lekcja do nauczycielki i powiedz aby ci wytlumaczyla albo zobacz jak inni zrobili (nie odpisywac tylko zobaczyc gdzie blad)
|
Raczej dobrze, nie widze JA błędu
|
Poslany, a z ktorej to klasy zadanie jest?
Powiem tylko tyle, ze zadanie wychodzi i jestem przeciwny rozwiazywaniu zadan na forum. Na poczatek przeczytaj moj post, wylacz komputer, otworz zeszyt, przejrzyj dokladnie lekcje i rozwiaz poprawnie to zadanie. Jak zrobisz je, to wejdz z powrotem na forum i czytaj sobie dalej. |
Hmmm ale idea topicu miała być inna, Weron. Mi nie chodziło o to że komuś się nie będzie chciało robić zadania, więc tu napisze. Fakt że zapomniałem o tym napisać: chodzi mi o to żeby niektórzy wklejali tu swoje wątpliwości co do zadań - tak jak u mnie. Bo się w pełni zgadzam że nie jest sztuka zarzucać skany książek z zadaniami "zróbcie mi to". Jutro dopisze do pierwszego posta "regulamin", który być może będzie zaakceptowany przez userów ;) A jeśli nie to poproszę jakiegoś moda o zamknięcie ;) Oka? ;)
[EDIT] Zadanie z 1 klasy LO ;) Powtarzamy trygonometrie ;) Z kątami typu 30, 45,60 nie było problemu ;) Ale pojawiły się z tablicami trygonometrycznymi. Rozwiązuje niby OK, ale mam zły wynik ;) Spróbuje czy coś zmieni jak zamienie ten kąt na odwrót, czy też boki zamienie... Ale IMO wyjdzie to samo ;) |
Cytat:
|
Ale sa osoby ktore sa w stanie zastapic cale matematyczne forum ||
Zakladajac ze dane zadania sa prawidlowe i ze dobrze odczytales sin(69*), bok c jest dobrze wyliczony. |
Cytat:
|
|
Cytat:
Pozniej kreca sie takie aparaty, ktore nawet nie wiedza co to jest pierwiastek. :\ |
A błąd w książce ewidentny. Dłuzsza przyprostokątna (ta na przeciwko większego kąta) ma 24 => przeciwprostokątna ma między 24 a 24*pierw(2)=24*1,4...
|
Ale jakby tak wstawic cos [alfa]= b/c, zamiast sin [alfa]= b/c to by wyszlo co? :D
|
Zadanie możemy rozwiązać, zwłaszcza, że na forum mamy kompetentne głowy ;) , ale temat jako taki raczej nie ma sensu. Od czasu do czasu ktoś, kto ma problem z zadaniem, niech się po prostu o to spyta (jak było do tej pory), ale nie pretendujmy do miana forum pomocy matematycznej, którym.. po prostu nie jesteśmy :)
|
Cytat:
|
Cytat:
Jezeli kolega daje zadanie to szczytem niekompetencji byloby bledne przepisanie tresci ... mam wiec nadzieje ze tresc jest prawidlowa (takie tez zalozenie przyjalem w mojej odpowiedzi) |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:20. |